Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Αυτοί είναι οι χειρότεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του 2015


fraudΔεν είναι μόνο το οικονομικό μέγεθος της απάτης που διέπραξαν. Είναι και ο τρόπος με τον οποίο παραπλάνησαν τα θύματά τους. Αυτοί είναι οι χειρότεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στις ΗΠΑ για το 2015, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ThinkAdvisor.

12. Bryan Binkholder (St. Louis)
Απάτη: 3,6 εκατ. δολάρια

Αποκαλούσε τον εαυτό του «Οικονομικό Προπονητή» στις εμφανίσεις τους στο ραδιόφωνο και στο διαδίκτυο. Μάλλον θα έπρεπε να αποβληθεί για αντιαθλητική συμπεριφορά. Τελικά, ομολόγησε την ενοχή του για την κλοπή χρημάτων που διαχειριζόταν στο όνομα επιχειρήσεων ακινήτων. Για τις «κάλπικες» συμβουλές του καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση και να αποζημιώσει τα θύματα.

11. Phillip A. Kenner & Tommy C. Constantine (Long Island)
Απάτη: Μεταφορά 30 εκατ. δολαρίων από τα χρήματα των πελατών τους σε προσωπικούς λογαριασμούς

Ο Kenner, πρώην παίκτης του χόκεϊ στο κολέγιο που έγινε χρηματοοικονομικός σύμβουλος, συνεργάστηκε με τον οδηγό αγώνων αυτοκινήτων Constantine για να συγκεντρώσει πάνω 30 εκατ. δολάρια από πελάτες στην περιοχή του Long Island Νέας Υόρκης. Η λίστα των επενδυτών που πίστευαν ότι θα γίνουν πλούσιοι περιείχε παίκτης του football, αστυνομικούς και άλλους. Αντί να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις, όπως η κατασκευή ενός project στη Χαβάη, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μεταφερόταν σε προσωπικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου. Οι δύο άνδρες κινδυνεύουν με φυλάκιση πολλών ετών και επιβολή τεράστιων προστίμων, στη δίκη που θα γίνει το Νοέμβριο.

10. Jane E. O’ Brien (Needham, Μασαχουσέτη)
Απάτη: 825 χιλ. δολάρια

Όταν η O’ Brien καταδικάστηκε το 2013 για την υπεξαίρεση 250 χιλ. δολαρίων από πελάτη φαινόταν μία αρκετά κακή πράξη. Καταδικάστηκε σε 33 μήνες φυλάκισης. Αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Φέτος τον Απρίλιο, η O’ Brien καταδικάστηκε και για άλλες αξιόποινες πράξεις που ο δικαστής αποφάνθηκε ότι είχε αποκρύψει κατά την πρώτη έρευνα. Ο δικαστής πρόσθεσε 45 μήνες φυλάκισης και επέβαλε αποζημίωση 800 χιλ. δολαρίων. Η O’ Brien, η οποία είχε εργαστεί για την Merrill Lynch και την Smith Barney, έπειθε τους πελάτες της να ρευστοποιούν λογαριασμούς και να της δίνουν τα χρήματα να τα επενδύσει. Αντί, βέβαια, να τα επενδύσει, τα χρησιμοποιούσε για δικούς της σκοπούς.

9. David Williams (Sherman Oaks, Καλιφόρνια)
Απάτη: 4 εκατ. δολάρια

Ο Williams εκμεταλλεύτηκε τη θέση του CEO της Morgan Peabody για να διαπράξει μία απάτη που «απάλλαξε» 60 επενδυτές από τα χρήματά τους. Αντί να χρησιμοποιήσει το fund που έφτιαξε για να επενδύσει σε ακίνητα (για να καταφέρει ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 9% όπως έλεγε), ο Williams επένδυε στον εαυτό του, αγοράζοντας μεταξύ άλλων και ένα σπίτι 6 εκατ. δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Williams παραδέχτηκε επίσης ότι ήταν φοροφυγάς. Είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης 70 ετών.

8. Gignesh Movalia (Tampa, Φλόριδα)

Απάτη: 9 εκατ. Δολάρια

Η πιο ενδιαφέρουσα ΑΜΚ ήταν αυτή της Facebook και ο Movalia βρήκε έναν τρόπο για την εκμεταλλευτεί. Ο Movalia χρησιμοποίησε το επενδυτικό του όχημα OM Global Investment Fund για να συγκεντρώσει 9 εκατ. δολάρια θα επένδυσε στη Facebook, στης οποίας την ΑΜΚ έλεγε ότι είχε πρόσβαση. Αντί γι’ αυτό, ο Movalia παραδέχτηκε τελικά ότι έβαλε τα λεφτά σε άλλες επενδύσεις και έδωσε ψευδή στοιχεία στους πελάτες του. Περιμένει την ποινή που θα του επιβληθεί.

7. James Tagliaferri (Κονέκτικατ &Παρθένοι Νήσοι)
Απάτη: 120 εκατ. Δολάρια

Ο Tagliaferri, στα 75 του έχει την… τιμή να είναι ο γηραιότερος απατεώνας στη λίστα. Καταδικάστηκε ότι χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια πάνω από 100 επενδυτών στις Παρθένους Νήσους για να επενδύσει σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε αντάλλαγμα, έλαβε πάνω από 3 εκατ. δολάρια σε προμήθειες. Όταν οι επενδυτές του ζήτησαν να χρήματά τους, ο Tagliaferri άρχισε τις απάτες για να τους πληρώσει. Χρησιμοποίησε επίσης κεφάλαια για να στηρίξει εταιρείες με τις οποίες σχετιζόταν, όπως μία ιπποδρομική εταιρεία στο Long Island. Για την απάτη, η οποία έλαβε χώρα από το 2007 έως το 2010, «έφαγε» 6 χρόνια φυλακή και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 2,5 εκατ. δολαρίων.

6. Michael Szafranski (Fort Lauderdale, Fla.)

Απάτη: 1.4 δισ. δολάρια

Ο επενδυτικός σύμβουλος πιάστηκε μετά από έρευνα για μία μεγάλη απάτη με πυραμίδα επενδυτών. Για την ενοχή του και την προοπτική να τους επιβληθεί φυλάκιση 5 ετών, ο Szafranski αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του στελέχους της TD Bank, Frank Spinosa. Θα πρόκειται για το δεύτερο άτομο που οδηγείται σε δίκη από την έρευνα για την τεράστια απάτη (θεωρείται η 4η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ) για την οποία ο Scott Rothstein εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης. Προφανώς o Szafranski δεν γνώριζε ότι οι πελάτες που έβρισκε για τον Rothstein θα εμπλέκονταν στην απάτη η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009.

5. Michelle Kern (Roseville, Καλιφόρνια)

Απάτη: 642 χιλ. δολάρια

Εκ πρώτης όψεως, τα εγκλήματα της Kern ήταν συνηθισμένα. Είναι λυπηρό, αλλά αληθινό, το γεγονός ότι υπεξαίρεσε χρήματα από τους πελάτες της για δική της χρήση δεν την κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τις ασυνήθιστες υποθέσεις. Όμως η πρώη χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Ameriprise είχε ακόμη ένα έγκλημα στο… μανίκι της, σύμφωνα με τους τοπικούς εισαγγελείς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι καταχράστηκε χρήματα και από εκκλησία. Η Kern παραδέχτηκε την ενοχή της και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση, ενώ δέχτηκε να αποζημιώσει 20 θύματα.

4. Jim Staley (St. Charles, Mo.)
Απάτη: 3.3 εκατ. δολάρια

Θα πιστεύατε ότι ένας πάστορας που στην καθημερινότητά του είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος είναι έμπιστος. Ο Staley, που ήταν ήδη αμφιλεγόμενος, απέδειξε ότι η παραπάνω εκτίμηση είναι λάθος. Σε ένα κατάμεστο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο Staley παραδέχτηκε ότι «έγδυνε» τους ηλικιωμένους πελάτες του. Αν και δεν στόχευε συγκεκριμένα στο ποίμνιό του, ορισμένοι πελάτες του είπαν ότι τον εμπιστεύονταν γιατί ήταν κληρικός. Ως ιδιοκτήτης συμβουλευτικής εταιρείας, ο Staley παραπλάνησε 16 πελάτες του για 3,3 εκατ. δολάρια. Καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης.

3. Sean Meadows (Eden Prairie, Μινεσότα)

Απάτη: 10 εκατ. δολάρια

Η εξάρτησή του στον τζόγο ήταν η ρίζα των αξιόποινων πράξεων του Meadows, όπως η εξαπάτηση 70 πελατών, πολλοί εκ των οποίων ήταν ηλικιωμένοι ή ανάπηροι. Του έπειθε να αγοράσουν συμβόλαια που δεν χρειάζονταν για να εισπράττει τις προμήθειες. Ο Meadows έπεισε κάποιους να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους για να πάρει τα χρήματα και να τους τα επενδύσει. Επίσης, δεν πλήρωνε τους φόρους που αναλογούσαν στους πελάτες του, αφού τους το έπαιζε και λογιστής. Ο δικαστής δεν δέχτηκε την συγγνώμη του και το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν απίθανο ο Meadows να πληρώσει αποζημίωση. Όταν καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση, τα θύματά του ζητωκραύγαζαν, και ένας φώναξε: «Να έχεις καλή ζωή Sean».

2. Michael T. Hardman (Palm Beach County, Φλόριδα)
Απάτη: 1,75 εκατ. Δολάρια

Ο Hardman έχασε την εμπιστοσύνη των Ανώνυμων Αλκοολικών όταν έβαλε τα μέλη της ομάδας στην οποία συμμετείχε και τους ηλικιωμένους επενδυτές που ήταν πελάτες του αποθανόντος πατέρα του σε ένα κάλπικο επενδυτικό σχήμα. Εξέδωσε πλαστά γραμμάτια στα 30 θύματά του. Ο Hardman προσπάθησε να τους επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός για να μπορεί να εργάζεται και να αποζημιώσει τα θύματα. Ο δικαστής δεν πείστηκε κι έτσι ο Hardman καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση.

1. Paul Gierten (Centralia, Illinois)

Απάτη: 39 χιλ. δολάρια

Ο 47χρονος Gierten έκλεψε ένα σχετικά μικρό ποσό, όμως το θύμα του – ένας 80χρονος βετεράνος του στρατού – είναι αυτός που κάνει την απάτη τόσο αξιοσημείωτη. Το θύμα υποστήριξε στο δικαστήριο ότι έδωσε χρήματα στον Gierten γιατί έλεγε ότι θα επενδυθούν σε μια εταιρεία που βοηθάει απόστρατους. Ο Gierten δεν επένδυε πουθενά τα χρήματα, παρά μόνο σε προσωπικά του έξοδα. Καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκισης και ορίστηκε αποζημίωση 38.300 δολαρίων.


1 Comment

1 Σχολιο

  1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    Oct 15, 2015 at 11:53 AM

    Για τους εδώ κλέφτες που λένε ότι βγάζουν τα λεφτά του κόσμου εκτός Ελλάδος και είναι σε agency με καινούριο όνομα πρόσφατα τι θα γίνει;
    Ντροπή κύριοι (για τους εδώ) Όταν καταλάβει ο κόσμος τι τους πείσατε να κάνουν όχι μόνο θα πρέπει να χάσετε τις άδειες σας και να πάτε μέσα αλλά και η εταιρία να πάει από εκεί που ήρθε γιατί θα την πληρώσει όλος ο κλάδος για μία ακόμη φορά

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Αυτοί είναι οι χειρότεροι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του 2015! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%87%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bf%ce%b9%ce%ba/