Αριστείδης Παπανικόλας

Γλυκόπικρη Γεύση από την Εκδήλωση της Θεσσαλονίκης


DSC_0782

 

Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση. Τότε, γιατί η γλυκόπικρη γεύση; Ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τις συνιστώσες της εκδήλωσης και ίσως συμφωνήσετε μαζί μας, ίσως όχι. Από πλευράς κόσμου, το νέο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν ασφυκτικά γεμάτο και στην κύρια αίθουσα και στα δύο επίπεδα των θεωρίων. Επιπλέον, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) πάνω από 1.000 διαμεσολαβητές παρακολούθησαν ανά την Ελλάδα την ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης. Συνεπώς, το ενδιαφέρον τεράστιο, δηλωτικό και των προβλημάτων που βιώνουν οι διαμεσολαβητές.

Όλα τα (μη τοπικά) σωματεία των διαμεσολαβητών παρόντα δια των Προέδρων τους. Ελένη Γρυπάρη (ΕΑΔΕ και ΠΣΑΣ), Δημήτρης Γαβαλάκης (ΠΣΣΑΣ), Γιώργος Καραβίας (ΣΕΜΑ), Δήμητρα Λύχρου (ΕΕΑΕ), Αλέξανδρος Ραφαηλίδης (ΠΟΑΔ). Και επειδή πολλά έχουν κατά καιρούς γραφτεί για την μαζικότητα των Σωματείων και για το ποιός εκπροσωπεί ποιόν, η απάντηση είναι απλή και εκφράστηκε και στην εκδήλωση από την Πρόεδρο της ΕΑΔΕ: “Εγγραφείτε μαζικά στα Σωματεία, συσπειρωθείτε και διεκδικείστε”. Μαζί, στο πάνελ των Διαμεσολαβητών, και ο Δημήτρης Αναστασίου, εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης του ΕΕΘ.

Τα Επιμελητήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όχι μόνο παρόντα δια των Προέδρων τους, αλλά και προεδρεύοντα της διαδικασίας δια των Διαμεσολαβητών κ.κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Κυριάκου Μερελή και Κωνσταντίνου Μαρκουλιδάκη. Τίποτα δεν πήγε στραβά, ο συντονισμός άψογος, οι τοποθετήσεις σωστές, ακόμα και όταν κάποιες θεωρήθηκαν από συμμετέχοντες εκπροσώπους ως “επιθετικές”!

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ως Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) πάντα σωστός, σοβαρός και ουσιαστικός. Με έναν λόγο στον οποίον δεν μπορείς να αντιτάξεις το παραμικρό, έστειλε μηνύματα προς πάντες και οριοθέτηση μια αγορά που είχαμε, μια αγορά που έχουμε και αυτήν που θέλουμε να έχουμε αύριο. Άραγε, έλαβαν όλοι τα μηνύματα;

Στο πάνελ των Εταιρειών οι κ.κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος INTERLIFE, Κώστας Γιαννιώτης, Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, Κώστας Μπερτσιάς, Αν/τής Δ/νων Σύμβουλος ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής, Δημήτρης Ζορμπάς, Πρόεδρος Επικουρικού Κεφαλαίου και Γενικός Διευθυντής Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Σπύρος Μαυρόγαλος, Δ/νων Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλιστικής, Κάρολος Σαίας, Δ/νων Σύμβουλος της INTERASCO. Οι απαντήσεις τους, άλλοτε αφορούσαν στην εταιρεία τους, άλλοτε στο σύνολο της αγοράς και άλλοτε εξέφραζαν προσωπικές απόψεις. Ερωτήσεις εστιασμένες σε τρέχοντα προβλήματα και ερωτήσεις που δεν θα έπρεπε να υφίστανται αλλά όλοι τις επαναλαμβάνουμε καθημερινά. Ερωτήσεις που κατατρέχουν την αγορά μας επί σειρά ετών χωρίς να βρίσκουν απαντήσεις και ερωτήσεις σχεδόν “επί προσωπικού”.

Αν συνολικά έπρεπε να κρίνουμε την εκδήλωση, ήταν ήρεμη, μαζική, χωρίς εντάσεις, με αρκετή ωριμότητα. Ήταν ένα βήμα μπροστά από την αντίστοιχη προηγούμενη. Έχουν πέσει οι τόνοι ή έχουν επιλυθεί προβλήματα; Ή μήπως έχει επέλθει κόπωση;

Τότε, αφού όλα πήγαν καλά, γιατί η γλυκόπικρη γεύση; Είναι δύσκολη η απάντηση. Έλειπε κάτι.

Δεν ξέρω τι ακριβώς, έλειπε αυτό που θα την έκανε ξεχωριστή. Όχι από οργάνωση, για την οποία πρέχει να συγχαρούμε τους ανθρώπους του ΕΕΘ. Δεν ειπώθηκαν πολλά που θα έπρεπε να τονισθούν, ο λόγος ήταν λίγο… στρογγυλεμένος. Η ροή των ερωτήσεων λίγο αταίριαστη, κάποιες ουσιαστικά δεν απαντήθηκαν. Χρησιμοποιήθηκε αληθινή γλώσσα, χρησιμοποιήθηκε όμως και… ξύλινη γλώσσα, σαν αυτή των πολιτικών. Συμφωνώ διαφωνώντας και διαφωνώ συμφωνώντας. Ή απλώς, έτσι το κάνω εγώ!

Ίσως μια αλλη δομή και ροή ερωτήσεων, θεματική, με μικρή δευτερολογία και από τον ερωτώντα και από τον ερωτώμενο. Κάποιοι δεν απάντησαν γνωρίζωντας ίσως ότι δεν θα πιεστούν περισσότερο. Κάποιοι ήθελαν να τοποθετηθούν περισσότερο, αλλά οι ερωτήσεις δεν τους έδωσαν την ευκαιρία. Έλειπε το… κερασάκι ή, αν θέλετε, το αλατοπίπερο. Αλήθεια, γιατί δεν ετίθετο η ερώτηση και να απαντούσε καταρχήν όποιος είχε κάτι να πεί, όχι συγκεκριμένος ένας; Ίσως να είχαμε μια πιο πλουραλιστική συζήτηση. Με περισσότερες απόψεις στο ίδιο θέμα.

Φυσικά, δεν ήταν παράλληλοι μονόλογοι, δεν ήταν όμως και εξαντλητικοί διάλογοι. Η αγορά και κυρίως οι διαμεσολαβητές δεν αρκούνται πλέον στις προθέσεις, θέλουν δεσμεύσεις. Δημοσίως. Όχι ειδικά για τα αιτήματά τους, θέλουν δεσμεύσεις για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Και όπως φάνηκε και κάποιες εταιρείες ζητούν δεσμεύσεις ισονομίας και ισοπολιτείας. Τα προβλήματα δεν είναι ειδικά στις ασφαλιστικές εταιρείες ή ειδικά στους διαμεσολαβητές. Τα προβλήματα είναι στην αγορά και η οποιαδήποτε (ορατή τουλάχιστον) στρέβλωση πλήττει και εταιρείες και διαμεσολαβητές.

Τέλος, θα ήταν τεράστια παράλειψη να μην επισημανθεί η ΑΠΟΥΣΙΑ τόσο της Εποπτικής Αρχής, όσο (και κυρίως) μεγάλου αριθμού εταιρειών που βρίσκονται μεταξύ των πρώτων θέσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Δεν προσκλήθηκαν; Δεν ενδιαφέρονται; Δεν θέλουν να τοποθετηθούν δημοσίως; Δεν πιστεύουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις; Όλες οι απαντήσεις σεβαστές. Κάποιες όμως από τις απουσίες ήταν πιο ηχηρές από τις παρουσίες.

Και του χρόνου, με περισσότερες συμμετοχές και λιγότερα εκκρεμή προβλήματα.

 


1 Comment

1 Σχολιο

  1. ΓΓιώργος Κουτίνας

    Nov 13, 2014 at 5:54 PM

    Ήμουν και εγώ εκεί, απλά από ενδιαφέρον για την Ιδιωτική Ασφάλιση, τα διαχρονικά – τρέχοντα προβλήματα και για το μέλλον της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.
    Ήταν μια ξεχωριστή – πετυχημένη εκδήλωση μεταξύ των παραγόντων της Ιδιωτικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές και Ασφαλιστικές Εταιρείες). Θα έλεγα πως με πολιτισμένο τρόπο, εξέφρασε ρεαλισμό και ωριμότητα στην προσέγγιση των διαχρονικών – τρεχόντων προβλημάτων της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη χώρα μας.
    Ωστόσο, η άλλη πλευρά της αγοράς που είναι οι Καταναλωτές (Φυσικά Πρόσωπα / Επιχειρήσεις), με ακόμη “ανοιχτό” το σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, περιμένει ένα νέο αναγεννημένο πρόσωπο που να εκπέμπει πειστικά μηνύματα και λύσεις στα θέματα που όλο και πιο πολύ την απασχολούν. Ας ελπίσουμε πως η επόμενη ημέρα γιορτής της Ιδιωτικής Ασφάλισης θα είναι περισσότερο γιορτινή και ελπιδοφόρα για την ευρύτερη αγορά!

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + seventeen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γλυκόπικρη Γεύση από την Εκδήλωση της Θεσσαλονίκης! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%8d%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82/