Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η κρυφή αξία των συµβάσεων του ΣΕΜΑ

Γ. Καραβίας

KaraviasMάλλον στα «ψιλά» των ειδήσεων έχει περάσει η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) για την υιοθέτηση από την ελληνική ασφαλιστική αγορά της Πρότυπης Σύμβασης Συνεργασίας, η οποία είναι προσαρμοσμένη σε όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ασφαλιστική νομοθεσία από το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις Πράξεις 30 και 31 του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πρωτοβουλία όμως είναι πολύ πιο σημαντική. Η αγορά μας ταλανίζεται, δεκαετίες τώρα, από μια πανσπερμία συμβάσεων, όρων και διαδικασιών, που τις περισσότερες φορές δεν έλυναν ζητήματα, αλλά λειτουργούσαν και ερμηνευόντουσαν κατά το δοκούν τη στιγμή του προβλήματος. Οι αλλαγές της τελευταίας διετίας με τις Πράξεις 30 και 31 του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και την αλλαγή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων, ενώ είχαν την κατεύθυνση της ομαλοποίησης (ως προς αυτή την πλευρά) και της τυποποίησης των συμβάσεων, «αξιοποιήθηκαν» από αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες για την περαιτέρω διαιώνιση και επιβάρυνση ίσως της στρεβλής κατάστασης.

Οδηγούμαστε όμως σε μια ισοπεδωτική έκφραση και σε μια άχρωμη ενιαία λειτουργία; Και ο υγιής ανταγωνισμός; Η διαφορετικότητα στην αγορά; Η επιλογή των συνεργασιών και των σχέσεων; Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΜΑ Γιώργου Καραβία και των μελών της Επιτροπής Συμβάσεων του ΣΕΜΑ Ευγενία Καφφετζή, Άννυ Τρύφων και Γιάννη Ξηρογιαννόπουλο (οι οποίοι βέβαια είναι άξιοι συγχαρητηρίων), το σχέδιο της Πρότυπης Σύμβασης λειτουργεί ως ένα χρηστικό εργαλείο διαπραγμάτευσης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και μεσιτών ασφαλίσεων και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση διαπραγμάτευσης των δύο μερών, δίχως σε κάθε περίπτωση να τα δεσμεύει ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και το περιεχόμενο της τελικής σύμβασης.

Ήδη, στην πρότυπη αυτή σύμβαση έχουν ανταποκριθεί μεγάλες και σοβαρές εταιρείες, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο για το σύνολο της αγοράς. Χωρίς να «αντιγράφουν» τη σύμβαση, αλλά χρησιμοποιώντας τη ως βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης, η AIG, η AXA, η Eurolife ERB, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Generali, η Interamerican έχουν προχωρήσει ένα βήμα μπροστά. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν σύντομα και οι υπόλοιπες. Το θέμα των συμβάσεων και των όρων στην ασφαλιστική μας αγορά είναι ευρύτερο. Πέρα από τις συμβάσεις των Πρακτόρων (όπου είναι εφικτό κατά την άποψή μας ότι μπορεί να σχεδιασθεί πρότυπη σύμβαση) και των Ασφαλιστικών Συμβούλων (όπου αντιθέτως πιστεύουμε ότι είναι αρκετά δύσκολο λόγω της πολυμορφίας των σχέσεων Εταιρειών-Συμβούλων) υπάρχει και το τεράστιο θέμα των όρων των ασφαλιστικών συμβάσεων. Ο ΣΕΜΑ και πάλι είχε πρωτοστατήσει πριν από λίγα χρόνια για την τυποποίηση των όρων ενός ασφαλιστηρίου πυρός, είχε πραγματοποιήσει και ειδική ημερίδα, αλλά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Σήμερα, ίσως είναι ο κατάλληλος χρόνος να ξεκινήσει και πάλι η προσπάθεια και όχι μόνο για τον κλάδο Πυρός. Όπως ήδη αναφέραμε η πρωτοβουλία της πρότυπης σύμβασης των Μεσιτών είναι πολύ σημαντική, εμπεριέχει μια κρυφή, μια προστιθέμενη αξία για την αγορά μας. Ας την χειροκροτήσουμε και ας την διαφυλάξουμε ως Ενέργεια, αλλά και ως Παρακαταθήκη για παρόμοιες Ενέργειες και Πρωτοβουλίες.

Για περισσότερες Δράσεις & Πρακτικές επισκεφτείτε το asfalistikomarketing.gr.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η κρυφή αξία των συµβάσεων του ΣΕΜΑ! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b7-%ce%ba%cf%81%cf%85%cf%86%ce%ae-%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%c2%b5%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b5%ce%bc%ce%b1/