Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η Συμφωνία με την Τρόικα «Κολλάει» και στα Τεστ Αντοχής


insurancedaily-bankΣε καραμπόλα για τις αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο εξελίσσεται η καθυστέρηση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στην συμφωνία για τις δόσεις και το χρηματοδοτικό κενό. Από εβδομάδα σε εβδομάδα μεταφέρεται η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα έχουν παραδοθεί στην .. ώρα τους, τον Δεκέμβριο από την η BlackRock.

Τα αποτελέσματα ήταν προγραμματισμένα να ανακοινωθούν στο τέλος του Δεκεμβρίου αλλά πήραν αναβολή για τις αρχές Ιανουαρίου, μετά για το τέλος του Ιανουαρίου και τώρα για τις αρχές Φεβρουαρίου. Και όσο καθυστερούν τα αποτελέσματα καθυστερούν και τα επόμενα βήματα.

Μετατίθεται χρονικά η οριστικοποίηση των πολυετών σχεδίων αναδιάρθρωσης, αλλά και του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών. Και είναι μνημονιακή δέσμευση η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με στόχο να διατεθεί σε ιδιώτες σημαντικό ποσοστό μετοχών

Κυβερνητικές πηγές ερμηνεύουν την καθυστέρηση με βάση τις διαφωνίες που υπάρχουν με την τρόικα και κυρίως με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με βάση τα τεστ αντοχής θα φανεί και τι μέρος από τα 10 δις ευρώ περίπου που έχουν μείνει ως «μαξιλάρι» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περάσει στις τράπεζες και τι απομένει προς… χρήση.

Η κυβέρνηση από καιρό έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το «περίσσευμα» για να καλύψει χρηματοδοτικό κενό του 2014 (11- 14 δις ευρώ συνολικά). Ωστόσο αυτή την προοπτική δεν την καλοβλέπει ούτε η τρόικα ούτε όμως και μεγάλο κομμάτι του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εξηγώντας ότι τα δάνεια «κοκκινίζουν» συνεχώς και πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα για το μέλλον.

Και όσο δεν υπάρχει απόφαση – συμφωνία με την τρόικα, η οποία πλέον προσδιορίζεται για τουλάχιστον για τον Μάρτιο, καθυστερεί και όλη η διαδικασία.

Δίδεται και μία άλλη ερμηνεία από κοινοτικές πηγές: ότι η Ελλάδα επιχειρεί να συμβαδίσει με το κοινοτικό πλαίσιο των τεστ αντοχής και τους κοινοτικούς κανόνες επάρκειας κεφαλαίων που αναμένεται να είναι ευνοϊκότεροι, με τους όρους τους να μην έχουν ακόμη αποφασιστεί.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + sixteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η Συμφωνία με την Τρόικα «Κολλάει» και στα Τεστ Αντοχής! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%cf%81%cf%8c%ce%b9%ce%ba%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/