ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
eurolife-728x90-1gif
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κόντρα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) με τους συνταξιούχους-μέλη του!

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
16/10/2013 - Updated on 29/04/2016
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Share on Facebook

oase_logo

Κόντρα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)  με τους συνταξιούχους-μέλη του! Σχετικά με το θέμα, η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Διαβάστε Επίσης

Συνεχίζεται η μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Eισφορές αλληλεγγύης σύνταξης: Προσγείωση στις προσδοκίες μείωσης

Oct 3, 2024
22-24 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου

22-24 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις του Μαρτίου

Feb 13, 2023

“Συνάδελφοι,

Το Επικουρικό μας Ταμείο ανεξαρτητοποιήθηκε με πρωταρχικό στόχο να εξασφαλιστούν οι συντάξεις του, οι οποίες αν εντάσσονταν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και με τις μειώσεις που επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση έβαιναν προς εξαφάνιση. Ιδιαίτερα δε για τους πιο αδύναμους οικονομικά συναδέλφους μας.

Από τον Μάρτη, μέρα με τη μέρα προσπαθούμε να θωρακίσουμε αλλά και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες με τις οποίες το παραλάβαμε και ταυτόχρονα να προστατέψουμε την περιουσία του. Έτσι προχωρήσαμε σε νέο Κανονισμό Λειτουργίας, δημιουργία Επενδυτικής και Αναλογιστικής επιτροπής, κανονισμό επενδύσεων και νέα επενδυτική πολιτική, κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων, επιλογή Θεματοφύλακα και Διαχειριστών μέσα από διαφανείς διαδικασίες, διαδικασία εκσυγχρονισμού του μηχανογραφικού εξοπλισμού, διαδικασία αναβάθμισης των μηχανογραφικών προγραμμάτων, και πολλές άλλες καθημερινές και μικρότερες βελτιώσεις.

Ταυτόχρονα εκπαιδεύτηκε το νέο προσωπικό και συνεχίστηκε με εξαιρετικό τρόπο τόσο η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του όσο και η κανονική διαδικασία καταβολής των συντάξεων. Σ’ αυτή την τεράστια αλλαγή που συντελείται, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ήταν πρωταγωνιστές με την καθημερινή και κοπιαστική δουλειά τους. Η ΟΑΣΕ εξακολουθεί να διατυμπανίζει ότι η ωριμότητα που οφείλουν να επιδεικνύουν όλοι οι φορείς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το Ταμείο ως πρότυπο και να διαφυλαχτεί το ιστορικής σημασίας εγχείρημα που ήδη τα οφέλη του είναι ορατά και σε ασφαλισμένους και σε συνταξιούχους. Δυστυχώς οι εκπρόσωποι του φορέα των συνταξιούχων δεν επιδεικνύουν αυτή την ωριμότητα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συναντήσαμε δυο σημαντικότατες αρνήσεις από πλευράς της διοίκησης της Ένωσης Συνταξιούχων, που συμμετέχει στη Διοίκηση.

Η κατηγορηματική τους άρνηση για να τροποποιηθεί το καταστατικό έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης των παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εν ενεργεία αλλά και των συνταξιούχων.

Η δικαιολογία τους ήταν ότι δεν μπορούσε η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή να προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού του, άποψη που συνέχισαν να διατυπώνουν παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του Ταμείου.

Γιατί συνέχισαν να αρνούνται; Στο κάτω-κάτω, το αν μπορούσαμε να κάνουμε την τροποποίηση θα το έκρινε το Υπουργείο στο οποίο θα την υποβάλαμε αν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Διοίκηση του Ταμείου.

Το δεύτερο ατόπημα κατά την άποψή μας ήταν η πεισματική άρνηση των εκπροσώπων της Ένωσης των συνταξιούχων να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο αναπροσαρμογής των συντάξεων που δεν θα έθιγαν τους συνταξιούχους συναδέλφους μας με τις χαμηλότερες συντάξεις, αλλά παράλληλα δεν θα επιβάρυναν καθόλου και τους υψηλοσυνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι του Ταμείου μας είχαν υποστεί τις μειώσεις που τους επέβαλαν οι μνημονιακοί νόμοι της συγκυβέρνησης. Στο σύνολο της δαπάνης για τις συντάξεις του Ταμείου αυτό ανέρχονταν σε περίπου 33%.

Με βάση την αναλογιστική μελέτη συμφωνήθηκε με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και το Υπουργείο ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του Ταμείου με χρονικό ορίζοντα 12 ετών.Θα έπρεπε λοιπόν για να τηρήσουμε αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσουμε σε μειώσεις της συνολικής δαπάνης των συντάξεων κατά 35% για το 2013.

Αναλαμβάνοντας το Ταμείο και έχοντας πια πολύ καλύτερη πρόσβαση στα δημογραφικά στοιχεία των ενεργών και των συνταξιούχων, ξανατρέξαμε την αναλογιστική μελέτη η οποία παρουσίασε βελτιωμένα αποτελέσματα.

Δεν ήταν λοιπόν απαραίτητο να προχωρήσουμε σε καμία περαιτέρω μείωση σύνταξης και γι’ αυτό προτείναμε, για το έτος 2013, να παραμείνουν οι συντάξεις ως ακριβώς έχουν σήμερα, πράγμα που σήμαινε ουσιαστική αύξηση για ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους γιατί πλέον είμαστε το μόνο Ταμείο που καταβάλουμε Δώρο Πάσχα, Επίδομα Άδειας και Δώρο Χριστουγέννων.

Και σε αυτό συναντήσαμε την κατηγορηματική άρνηση της Ένωσης Συνταξιούχων,

Η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι το Ταμείο μας είναι Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και πρέπει να δίνει συντάξεις λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις εισφορές που έχει δώσει ο καθένας και όχι τον τρόπο των μειώσεων που έχουν επιβληθεί από τους μέχρι σήμερα νόμους για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ξεχνάνε φαίνεται ότι το Ταμείο μας «προσπαθεί» να γίνει Επαγγελματικό (όταν συμπληρώσει πλήρως τα αποθέματά του με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα), ότι είναι Ταμείο Κοινωνικής υποχρεωτικής Επικουρικής Ασφάλισης και ότι στα άλλα ομοειδή Ταμεία που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, το ίδιο το Υπουργείο επέτρεψε προσαρμογές με βάση τους προηγούμενους νόμους που μείωσαν τις συντάξεις.

Προχωρήσαμε λοιπόν, με την πλειοψηφία που διαθέτουμε στο Δ.Σ. του Ταμείου, στην λήψη αυτής της απόφασης και την έχουμε στείλει για έγκριση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και το Υπουργείο.

Σαν απάντηση η Ένωση Συνταξιούχων προχώρησε σε ΑΓΩΓΗ κατά του Ταμείου, γιατί δεν κάναμε οριζόντιες μειώσεις 35% σε όλες τις απονεμόμενες (αρχικές) συντάξεις!!!

Ακούγεται παράλογο; Και βέβαια όχι, αν ξέρουμε ότι οι συνταξιούχοι συνάδελφοί μας που αποτελούν την πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου τους, λάμβαναν όλοι την υψηλότερη σύνταξη και εξαιτίας αυτού το κράτος τους είχε επιβάλει μειώσεις που έφταναν μέχρι και το 42%.

Σου λένε λοιπόν. Αν εφαρμοστεί σε όλους η μείωση του 35% εμείς θα έχουμε αύξηση των καταβαλλόμενων συντάξεων 7% !!!

Αδιαφόρησαν λοιπόν για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 200 ευρώ που ενώ το κράτος δεν τους είχε επιβάλλει καμία μείωση και με την εφαρμογή του 35% θα έβλεπαν την σύνταξή τους να κατρακυλάει στα 130 ευρώ και προχώρησαν σε ευθεία επίθεση κατά της απόφασης του Ταμείου.

Τα συμπεράσματα μπορεί θεωρούμε να τα βγάλει ο καθένας και η κάθε μια από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να δηλώσουμε ότι αντιμετωπίζουμε το Ταμείο μας όχι μόνο απλά αριθμητικά αλλά λαμβάνοντας υπόψη, εκτός των άλλων, και τον κοινωνικό ρόλο που επιβάλλεται να έχει κάθε συνταξιοδοτικό Ταμείο.

Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο σαν αριθμοί.

Συναδελφικά

Για το Εκτελεστικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                Ο Γ.Γραμματέας

Χρήστος Παπαδόγιαννης Μανώλης Χατζάκης

ΥΓ: Διαβάσαμε τόσο στον κλαδικό όσο και στον ημερήσιο τύπο κάποιες «περίεργες» και επικίνδυνες απόψεις που αποδίδονται στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών και αφορούν το μέλλον των επικουρικών συντάξεων και των επαγγελματικών Ταμείων. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να νομίζουν κάποιοι ότι θα απαλλαγούν από τις εργοδοτικές εισφορές καταστρέφοντας το ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Καλούμε άμεσα την ΕΑΕΕ να τοποθετηθεί δημόσια πάνω στο θέμα έτσι ώστε να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τις θέσεις του εργοδοτικού φορέα των ασφαλιστικών Εταιρειών, και να μην αφήσει τις διαρροές ορισμένων μελών της να διαμορφώνουν τις θέσεις της, αν όντως δεν την εκφράζουν.

Tags: ΑΤΕ ΑσφαλιστικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
new-cover-insurancegif

Related Posts

Business Day 2025 από την Εθνική Ασφαλιστική
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Business Day 2025 από την Εθνική Ασφαλιστική

by Βίκυ Γερασίμου
Nov 7, 2025
Ακτινοβολία με Ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην Ασφαλή Ιατρική Απεικόνιση
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ακτινοβολία με Ευθύνη: Η Affidea πρωτοπορεί στην Ασφαλή Ιατρική Απεικόνιση

by Insurancedaily editorial team
Nov 7, 2025
Δ. Γαβαλάκης: Τα ανασφάλιστα οχήματα είναι κοινωνικό ζήτημα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Δ. Γαβαλάκης: Τα ανασφάλιστα οχήματα είναι κοινωνικό ζήτημα

by Insurancedaily editorial team
Nov 7, 2025
Κυκλοφόρησε η έκδοση “Άνθρωποι & Αριθμοί της Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής Βιομηχανίας”
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κυκλοφόρησε η έκδοση “Άνθρωποι & Αριθμοί της Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής Βιομηχανίας”

by Insurancedaily editorial team
Nov 7, 2025
Ο Α. Σαρρηγεωργίου στο Columbia, για την ασφάλιση, την ΑΙ και την ανθεκτικότητα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ο Α. Σαρρηγεωργίου στο Columbia, για την ασφάλιση, την ΑΙ και την ανθεκτικότητα

by Insurancedaily editorial team
Nov 6, 2025
Νέα Προγράμματα Ασφάλισης Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης από την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέα Προγράμματα Ασφάλισης Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης από την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

by Insurancedaily editorial team
Nov 6, 2025
Μόνο 1.000 ζημιές από τον κυκλώνα Ιανό είναι ασφαλισμένες
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

6 στα 10 ασφαλισμένα οχήματα δεν έχει κάλυψη για φυσικά φαινόμενα

by Βίκυ Γερασίμου
Nov 6, 2025 - Updated on Nov 7, 2025
AGORA Insurance: Ο νέος μεσίτης που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

AGORA Insurance: Ο νέος μεσίτης που αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

by Insurancedaily editorial team
Nov 6, 2025
Τι προβλέπει το ν/σ για τη σύσταση των Επαγγελματικών Ταμείων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Υψηλότερα εισοδήματα στην 5ετία για τους διαμεσολαβητές

by Βίκυ Γερασίμου
Nov 6, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
300x250-4gif
300250png
banner-300x250-cyprialifegif

TOP#5 Insurancedaily

  • Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Αιμοδοσία, Πράξη Αλληλεγγύης

    Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Αιμοδοσία, Πράξη Αλληλεγγύης

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Business Day 2025 από την Εθνική Ασφαλιστική

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Η ERGO στηρίζει για 13η χρονιά το Ladies Run

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πα.Πει. «Τιμά την Ακαδημαϊκή Αριστεία» – Υποτροφίες από την ΕΑΕΕ

    1 shares
    Share 0 Tweet 0
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ