Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Μια χρήσιμη πηγή ενημέρωσης για ευρωπαϊκά θέματα

atradius-logo

Έφτασε στα γραφεία μας το Atradius Economic Outlook, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.atradius.com κάθε τρεις μήνες, σχετικά με την Ευρωπαϊκή οικονομία, με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε τα παρακάτω:

  • Οι οικονομικές συνθήκες παρουσίασαν ραγδαία επιδείνωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Όλες οι κύριες αγορές λειτουργούν υπό συνθήκες ύφεσης. Η κρίση είναι πλέον παγκόσμια.
  • Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εύθραυστο. Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της κρίσης -και παρά τις εκτενείς προσπάθειες στήριξης και κρατικοποίησης- ο τραπεζικός κλάδος τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων αγορών συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις. Όσο η ύφεση βαθαίνει, τόσο οι ζημιές προερχόμενες από τις επισφαλείς απαιτήσεις, που είναι χαρακτηριστικό μιας τέτοιας ύφεσης, θα συνεχίζουν να δρουν περιοριστικά σε σχέση με τη δανειοληπτική ικανότητα των αγορών.

  • Τα χρηματιστήρια αξιών αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους καθοδικές πιέσεις και τα πιστωτικά ελλείμματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η απότομη αναστροφή της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία είναι πλέον ορατή. Ο επιχειρηματικός κλάδος έσπευσε να αντιδράσει και να προσαρμοστεί, η δε ανεργία αυξήθηκε σημαντικά σε πολλές χώρες προσθέτοντας έτσι επιπλέον πίεση στη ήδη συσσωρευμένη ζήτηση εργασίας. Ο συνδυασμός των εκτεταμένων οικονομικών δυσχερειών και της πτώσης της ζήτησης μεταφράζεται σε φθίνουσα ανάληψη πιστωτικού κινδύνου από όλα τα οικονομικά ιδρύματα.
  • Τα περιθώρια οικονομικής στήριξης έχουν στενέψει. Η εκτεταμένη κρατικοποίηση εμπορικών τραπεζών και οι παροχές πιστωτικών εγγυήσεων στον ιδιωτικό τομέα έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική κατάσταση τόσο των ΗΠΑ όσο και αρκετών Ευρωπαϊκών κρατών.
  • Η εκτίμηση για παρατεταμένη ύφεση ακολουθείται από σημαντική αύξηση κρουσμάτων αφερεγγυότητας σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο! Οι επισφάλειες προβλέπεται να έχουν κάθετη αύξηση σε όλες τις αγορές κατά το 2009. Οι επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, με τον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο να συνδράμει στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας. Οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος σε συνάρτηση με τη μακροοικονομική αστάθεια, ιδιαίτερα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης καθώς και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, αφήνουν πολλά κράτη εξαιρετικά εκτεθειμένα στο υφιστάμενο δυσμενές οικονομικό κλίμα.
  • Αναμένεται ανάκαμψη το 2010; Δεδομένης της αναμενόμενης -και ολοένα αυξανόμενης- οικονομικής κατάπτωσης το 2009, η οικονομική κρίση θα έχει πιθανότατα παρατεταμένη διάρκεια. Η έξω από τα αναμενόμενα δυναμική αύξησης των αφερεγγυοτήτων παγκοσμίως σημαίνει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μάλλον θα υποστεί επιδείνωση για αρκετά χρόνια.

 

Κατεβάστε το Atradius Economic Outlook Q1 2009


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Μια χρήσιμη πηγή ενημέρωσης για ευρωπαϊκά θέματα! https://www.insurancedaily.gr/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b7-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ae-%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80/