ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Ξέφυγε από τη σκιά του αφεντικού σου


tall-shadow

Έχεις ποτέ νιώσει ότι κάτι σου κρύβει τον ήλιο και αυτό το κάτι είναι ο διευθυντής σου; Δεν είσαι ο μόνος. 

Οι διευθυντές σε όλα τα επίπεδα μπαίνουν στον πειρασμό να ελέγχουν τους καλύτερους υπαλλήλους τους, περιορίζοντάς τους την πρόσβαση σε άλλους ανώτερους διευθυντές. Όμως, αντί να έχεις εμμονή με το τι κάνει και τι δεν κάνει το αφεντικό σου, άρχισε να σκέφτεσαι τι μπορείς εσύ να κάνεις – χωρίς να παραβιάζεις την ιεραρχία.

Ο παμπάλαιος κανόνας που λέει ότι δεν μπορείς να αγνοήσεις τον άμεσα προϊστάμενό σου για να μιλήσεις στο αφεντικό του ισχύει. Θα επικρατούσε χάος αν όλοι απευθυνόμασταν στα ανώτερα κλιμάκια των οργανισμών που εργαζόμαστε, κάθε φορά που διαφωνούσαμε με τους διευθυντές μας. Ακολουθούν δύο προτάσεις για το πώς να γίνεις γνωστός στην επιχείρησή σου χωρίς να παραβιάζεις τη διοικητική ιεραρχία:

  • Πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες σου για διατμηματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άτομα από τη βαθμίδα σου και πάνω. Πρότεινε να φέρεις ένα νέο προϊόν ή διαδικασία στο τμήμα σου. Δήλωσε συμμετοχή σε μία ομάδα που αναλαμβάνει την αξιολόγηση μία νέας στρατηγικής. Δούλεψε σε μία ομάδα με ειδική αποστολή την αξιολόγηση νέων επιλογών προνομίων. Σχεδόν όλα θα έχουν αποτέλεσμα, ειδικά αν στο προτείνει κάποιος ανώτερος και εσύ πεις «Ναι, αλλά πρέπει να ρωτήσω τον προϊστάμενό μου».

Το τρικ είναι το εξής: Ο προϊστάμενός σου δεν θα μπορεί να ξέρει αν προσφέρθηκες σε μία συνάντηση όπου και άλλοι σε άκουσαν να προσφέρεσαι, ή αν η συμμετοχή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την εταιρεία. Αναμφίβολα θα σου ζητήσει να το κάνεις, παράλληλα με την τρέχουσα δουλειά σου. Μόνο που θα πρέπει να βρεις πώς θα το κάνεις αυτό ή πώς να αποφύγεις εργασίες που δεν είναι τόσο σημαντικές.

Δες ένα παράδειγμα: Ένας νεαρός διευθυντής ονόματι John που είχε ένα αφεντικό που τον περιόριζε πολύ προσφέρθηκε να βοηθήσει στην ανάθεση μέρους των εργασιών της εταιρείας του στις Φιλιππίνες, γεγονός που απαιτούσε την μετακίνησή του στην Ασία. Εξαιτίας της σημασίας του project, το αφεντικό του John δεν μπορούσε να αρνηθεί. Και επειδή ήταν τόσο μακριά, το αφεντικό του John δεν μπορούσε να περιμένει από αυτόν να συνεχίσει και τους δύο ρόλους. Ο John ήταν τόσο καλός στη δουλειά για την οποία προσφέρθηκε που έκανε εντύπωση τόσο στον προϊστάμενο του αφεντικού του όσο και σε άλλους ανώτερους διευθυντές, με αποτέλεσμα η καριέρα του να απογειωθεί.

Είναι σημαντικό αυτό που θα επιλέξεις να προσφέρεις εθελοντική εργασία να επιδεικνύει τις δεξιότητές σου. Αν η πειστικότητα είναι ένα από τα ταλέντα σου, δήλωσε συμμετοχή για να προωθήσεις την εκστρατεία της United Way στην εταιρεία σου. Αν είσαι εξαιρετικός στις λεπτομέρειες, προσφέρσου να συντονίσεις τα logistics ενός πολύπλοκου project. Αν είσαι φοβερός στη διαχείριση προσωπικού, πρόσφερε τις υπηρεσίες σου για έναν ηγετικό ρόλο.

  • Γίνε ένας εσωτερικός επιχειρηματίας. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις.

Υπάρχουν πάντα ευκαιρίες να ξεκινήσεις κάτι νέο και συνάδελφοι που θα ασχοληθούν με την ιδέα και θα βοηθήσουν. Μία προειδοποίηση: το project ίσως πρέπει να ξεκινήσει κάπως αντισυμβατικά, σε ένα γεύμα ή μετά τη δουλειά, ειδικά αν εργάζεσαι σε έναν πολύ τυπικό οργανισμό.

Δες ένα παράδειγμα: Μία ασκούμενη στη διοίκηση εταιρείας αναρωτήθηκε γιατί η επιχείρησή της δεν διοργάνωνε ημέρα κοινωφελούς εργασίας, όπως κάνουν άλλες επιχειρήσεις, και έτσι άρχισε να μιλάει για το θέμα σε συναδέλφους της, έφτιαξε μία μικρή ομάδα και ζήτησε από έναν φίλο της στο τμήμα marketing να δημιουργήσει μία παρουσίαση με την ιδέα. Στη συνέχεια, αυτή και η ομάδα της απευθύνθηκαν στο τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, το οποίο υποστήριζε την ιδέα και με τη βοήθειά του την παρουσίασαν στη διοίκηση. Η ημέρα κοινωφελούς εργασίας θεσπίστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και πέρα από το γεγονός ότι προσφέρθηκαν σημαντικές υπηρεσίες στην κοινότητα, αυτή και οι συνάδελφοί της έλαβαν ευρεία αναγνώριση.

*Η Priscilla Claman είναι πρόεδρος της Career Strategies Inc., μία εταιρεία με έδρα τη Βοστόνη που προσφέρει συμβουλές καριέρας σε μεμονωμένα άτομα και υπηρεσίες διαχείρισης καριέρας σε οργανισμούς.

*από το περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing τεύχος Μαρτίου /cover story προσωπική βελτίωση


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ξέφυγε από τη σκιά του αφεντικού σου! https://www.insurancedaily.gr/%ce%be%ce%ad%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%ce%bf%cf%85/