Από τον Αριστείδη Παπανικόλα, Σήμερα θα είμαι γκρινιάρης, πολύ γκρινιάρης. Και το κάνω συνειδητά μήπως και αφυπνίσω κάποια στελέχη της Aγοράς μας να απλοποιήσουν τα Γραπτά τους, τους όρους, τις Kαλύψεις, και τις Eξαιρέσεις των Συμβολαίων που Πουλάμε στην Αγορά. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, όσοι θέλουμε να Aσφαλίζουμε τους Έλληνες Πολίτες ότι τους Πουλάμε μια Άυλη Υπηρεσία, χωρίς καμία χειροπιαστή Αξία τη στιγμή της Πώλησης. Τους Πουλάμε μια «Υπόσχεση» και αυτός, καλόπιστα Αποδέχεται αυτά που Λέμε, και που Γράφουμε στα Συμβόλαιά μας!
Δεν έχει την Ευχέρεια ούτε τις Γνώσεις να Μεταφράζει, και να Ερμηνεύει Πρακτικά τι κρύβεται πίσω από κάθε μία φράση του Συμβολαίου. Όλοι γνωρίζουμε ότι κανένας σχεδόν Ασφαλιζόμενος Δεν Διαβάζει τα Συμβόλαια που του δίνουμε! Περιορίζεται στις «Προφορικές Ερμηνείες» του Ασφαλιστή του και ό,τι Κατάλαβε, Κατάλαβε!
Ο Έλληνας Πολίτης θέλει να διαβάζει μια λέξη και να έχει την ίδια σημασία που έχει και για τον ίδιον, να μη χρειάζεται να ανατρέξει στα λήμματα ή στα συνώνυμα ή στις ερμηνευτικές παρατηρήσεις του Μπαμπινιώτη για να δει αν καλύπτεται ή όχι. Θα σας μεταφέρω μια πρόσφατη εμπειρία φίλης μου (επάγγελμα: ασφαλιστικός πράκτορας!!!), χωρίς ευτυχώς να υπάρχει οποιαδήποτε ζημιά.
Κατοικεί στα βόρεια προάστια της Αττικής, σε μια περιοχή με πολύ ψηλά δέντρα. Δύο από αυτά που βρίσκονται εντός του οικοπέδου της, είτε λόγω της αρρώστιας της βαμβακίασης των προηγούμενων ετών, είτε επειδή ήρθε η ώρα τους (όπως για κάθε οργανισμό) ξεράθηκαν και έπρεπε να κοπούν. Ως νομοταγής και σώφρων πολίτης προχώρησε σε τρεις κινήσεις. Πρώτον, πήρε γραπτή άδεια από το Δήμο για την κοπή, δεύτερον αναζήτησε και συμφώνησε με επαγγελματία της περιοχής για το συνεργείο κοπής συμπεριλαμβανομένου και ειδικού γερανοφόρου οχήματος και τρίτον (τι το ήθελε;) … θέλησε να ασφαλιστεί για τυχόν ζημιά που θα προκληθεί σε τρίτους από το έργο αυτό, όσο «λιλιπούτειο» κι αν ήταν. Ζήτησε λοιπόν προσφορά από τρεις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες μεταξύ αυτών που συνεργάζεται, οι δύο αρνήθηκαν αμέσως. Η τρίτη, γνωστή, φερέγγυα και από τις πιο εξειδικευμένες στο χώρο της αστικής ευθύνης, ζήτησε προϋπολογισμό (ήταν κάτω των 1.000 ευρώ) και στη συνέχεια έδωσε μια κλασική προσφορά «αστικής ευθύνης κατασκευής έργου». Ως εδώ, καλά.
Λόγω των εναερίων δικτύων ΔΕΗ και ΟΤΕ που διέτρεχαν την πρόσοψη του οικοπέδου και λόγω σχέσης με το αντικείμενο της ασφάλισης, διάβασε η φίλη μου προσεκτικά καλύψεις και εξαιρέσεις: η μόνη σχετική εξαίρεση ήταν: «κάλυψη ζημιών σε αγωγούς και υπόγειες εγκαταστάσεις». Ζήτησε λοιπόν γραπτά την εξής διευκρίνιση: «Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνεται η κάλυψη ζημιών σε αγωγούς και υπόγειες εγκαταστάσεις. Τυχόν ζημιές στα εναέρια δίκτυα ΔΕΗ ή ΟΤΕ περιλαμβάνονται στους «αγωγούς» και εξαιρούνται ή καλύπτονται?». Τόσο απλά, τόσο ελληνικά…
Η απάντηση που πήρε ήταν: «Σε συνέχεια του ερωτήματός σας, παρακαλώ, σημειώστε ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε την ακόλουθη επέκταση κάλυψης: «Κάλυψη ζημιών σε αγωγούς και υπόγειες εγκαταστάσεις γενικά…». Δεν απαντούσαν δηλαδή στο ερώτημα αλλά πρότειναν επέκταση της κάλυψης. Επανήλθε η φίλη μου (υπενθυμίζω συνεργάτης τους πράκτορας) με το εξής: «Προφανώς δεν έγινε κατανοητή η διευκρίνιση που ζήτησα. Δεν ζήτησα επέκταση ώστε να καλύπτονται τυχόν ζημιές σε αγωγούς και υπόγειες εγκαταστάσεις. Ζήτησα απλώς να με ενημερώσετε αν στους «αγωγούς» που αναφέρει η εξαίρεσή σας, περιλαμβάνονται τα εναέρια δίκτυα ΔΕΗ ή ΟΤΕ.
Και ήρθε η τελική απάντηση, η οποία ομολογουμένως ήταν αποστομωτική: «Στην υποβληθείσα προσφορά μας, ζημιές σε δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας εξαιρούνται. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την σχετική επέκταση, στην περίπτωση κατά την οποία επιθυμείτε να την προσθέσετε».
Αλήθεια, αγαπητά στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών, γιατί εξαρχής δεν υπάρχει η σαφής εξαίρεση ότι «ζημιές σε δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας εξαιρούνται»; Τόσο δύσκολο είναι να υπάρχουν σαφώς και εξαρχής διατυπωμένες οι εξαιρέσεις στις προσφορές σας; Πόσο εξαπατημένος θα ένιωθε ένας απλός πολίτης, μη σχετικός με το επάγγελμα, που θα ελάμβανε την συγκεκριμένη προσφορά, θα ασφαλιζόταν και όταν θα έπεφτε ένα κομμάτι δέντρου πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ θα μάθαινε ότι καλώδιο ΔΕΗ=αγωγός, άρα δεν καλύπτεται η ζημιά; Αυτός ο άνθρωπος τι θα έλεγε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του για τις ασφαλιστικές εταιρείες; Αν πάλι κάποιος μου πει πως εξυπακούεται ότι τα εναέρια δίκτυα είναι αγωγοί, τότε θα συμφωνήσω μαζί του, αλλά θα τον προτρέψω να ανατρέξει τα λεξικά και θα διαπιστώσει ότι, αν αφαιρέσουμε τα μονωτικά υλικά όπως το γυαλί, η πορσελάνη, ο βακελίτης, το καουτσούκ, τα πλαστικά, το απεσταγμένο νερό και λίγα ακόμα, όλα τα άλλα είναι «αγωγοί», όπως τα μέταλλα, τα νερά, οι τοίχοι, τα μηχανήματα, το ανθρώπινο σώμα κ.ο.κ.. Όλα αυτά… εξαιρούνται;
ΥΓ. Αλήθεια με τους… ημιαγωγούς τι γίνεται; Καλύπτεται η ζημιά κατά… 50%, κάτι σαν συνασφάλιση;
Πράγματι σέ ὅλο τό φάσμα τῆς ἰδιωτικῆς ἀσφαλιστικῆς ἀγορᾶς ἡ σχέσις μέ τήν γλῶσσα εἶναι μηχανική καί ξύλινη. ‘Από τόν τρόπο πού εἶναι γραμμένα τά συμβόλαια καί τά φλύαρα διαφημιστικά μέχρι τόν τρόπο πού μιλᾶνε τά μεσαῖα καί ἀνώτερα στελέχη εἶναι ἐμφανές ὅτι κάθε ἀσφαλιστική ἐταιρεία θά πρέπῃ ἐκτός ἀπό τό νομικό τμῆμα νά ἔχει καί ἕναν τοὐλάχιστον κ α λ ό φιλόλογο γιά ”διά βίου ἐκπαίδευσι” τῶν ἐργαζομένων καί τῶς στελεχῶν της πάνω σέ θέματα ἐπαναφορᾶς τους στήν ἀρχική λειτουργία τῆς γλώσσης πού εἶναι ἡ ἐπικοινωνία κι ὄχι ἡ κατ΄ἐπίφασιν ὁμιλία.
Κύριε Παπανικόλα.
Ομολογώ ότι με έκπληξη διάβασα τις πολυτιμότατες επισημάνσεις σας για τον τρόπο συγγραφής των ασφαλιστικών συμβολαίων. Σας βεβαιώ πως μια προσπάθεια αναδιατύπωσης των συμβολαίων με λίγους και κατανοητούς όρους για τους καλοπροαίρετους πελάτες σας θα ανέβαζε την εταιρία ακόμη ψηλότερα.
Μια ευφυής επισήμανση όπως η δική σας, δεν είναι αρκετή αφ’ εαυτού της, αν δεν συνοδευθεί και από την αντίστοιχη πράξη, για την οποία όμως χρειάζεται κάτι περισσότερο , θετικό συναίσθημα απέναντι στον πελάτη..
Κυρία Κουκουλά.
Καλοί φιλόλογοι έχουν γράψει όλα τα φυλλάδια και συμβόλαιά σας. Αυτό που χρειάζεσθαι είναι ένας καλός γνώστης της Συναισθηματικής Νοημοσύνης που θα συνεργασθεί με τον φιλόλογο. Αλλά αυτό εμπλέκει το επικίνδυνο κεφάλαιο Ήθος με ότι αυτό συνεπάγεται, ευδαιμονία και κόλαση.