Αριστείδης Παπανικόλας

Τα Γεγονότα της Ασφαλιστικής Αγοράς που Σημάδεψαν το 2014


eksoΤα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Υπάρχουν όμως γεγονότα που σημαδεύουν μια χρονιά, είτε λόγω της βαρύτητάς τους, είτε λόγω της σημειολογίας τους. Φυσικά, εξαρτάται από το κριτήριο που ο καθένας θέτει και από την σκοπιά που βλέπει τα πράγματα. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν, χωρίς αξιολογική κατάταξη και με μακροσκοπική προσέγγιση, να απαριθμήσουμε και να σχολιάσουμε εν τάχει δώδεκα γεγονότα, καταστάσεις, πράξεις ή παραλείψεις, που κατά την άποψή μας σημάδεψαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά, χάραξαν πορεία ή έστειλαν μηνύματα.

Δεν έκλεισε ασφαλιστική εταιρεία

1. Δεν έκλεισε ασφαλιστική εταιρεία! Ναί, όσο κι αν ακούγεται ειρωνικό ή σαρκαστικό, όταν στην αγορά μας τα τελευταία τριάντα χρόνια κλείνουν κατά μέσο όρο δύο εταιρείες το χρόνο, όταν ακόμη και το 2013 έκλεισε μια μεγάλη σε παραγωγή εταιρεία, ναι είναι είδηση και μάλιστα ευχάριστη ότι το 2014 δεν υπήρξε ανάκληση (όχι τυπική) άδειας λειτουργείας.

ERGO – Αγροτική Ασφαλιστική

2. Η πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής έχει πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος από όσο καταρχήν φαίνεται. Με την πώληση, αφενός αφέθηκε στην… μοναξιά της η Εθνική Ασφαλιστική, ως η μοναδική εταιρεία του πάλαι ποτέ ευρύτερου δημόσιου τομέα και αφετέρου η αγοράστρια ERGO κατέστη ο μεγαλύτερος όμιλος ασφαλίσεων κατά ζημιών στη χώρα. Μια πώληση που σηματοδοτεί και πολλές άλλες επερχόμενες ανακατατάξεις.

Επανεκπαίδευση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

3. Η Επανεκπαίδευση των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών που θεσμοθετήθηκε με την απόφαση 45/21-11-2014 της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Τεύχος Δεύτερο 3350/12-12-2014) σηματοδοτεί μια ουσιαστική έμμεση αναγνώριση και αναβάθμιση του ρόλου των διαμεσολαβητών, με την προϋπόθεση βέβαια να μην καταστεί “τυπική” διαδικασία αλλά πραγματικό εργαλείο επιμόρφωσης και αξιολόγησης. Είχε ήδη καθυστερήσει επί πολλά χρόνια.

GAMA HELLAS

4. H ίδρυση του GAMA Hellas, του παραρτήματος της GAMA International στην Ελλάδα, με πρώτο πρόεδρο τον κ. Κλέαρχο Πεφάνιο, αποτελεί σημαντικό γεγονός για την αγορά μας. Η υπογραφή του σχετικού memorandum μεταξύ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) και της GAMA International ήταν η τυπική κατάληξη των διαβουλεύσεων που έγιναν τον Μάρτιο στο περιθώριο του LAMP 2014 στο Nashville, των ΗΠΑ. Καλή επιτυχία, σε όφελος όλης της αγοράς.

Αλλαγή Νόμου

5. Η αλλαγή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης της αστικής ευθύνης των οχημάτων δρομολόγησε πολύ ευρύτερες αλλαγές στην καθημερινότητα της ασφαλιστικής μας αγοράς. Με το νόμο 4261/2014 που τέθηκε σε εφαρμογή από την 5η Μαΐου 2014, ότι ξέραμε… το ξεχάσαμε! Μεγάλη πλέον η ευθύνη της διαμεσολάβησης και πιεστικό το πλαίσιο ασφάλισης για τους καταναλωτές. Μάλλον όμως, είναι για το καλύτερο, έκλεισε πολλά και αμαρτωλά παράθυρα του παρελθόντος.

Πράξεις

6. Η ισχύς από 1-1-2014 των πράξεων 30 και 31 της ΤτΕ δεν μπορεί να τις αφήσει εκτός 12άδας. Παρά την συνολική θετική τους κατεύθυνση, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές και εν μέρει δικαιολογημένες φωνές και αντιρρήσεις περί της αποτελεσματικότητας και της δυνατότητας πλήρους εφαρμογής τους. Ακόμα και τώρα, ως πρωτοχρονιάτικο δώρο, η Εποπτική Αρχή θα πρέπει να τοποθετηθεί επί αρκετών “γκρίζων” ή “ανεφάρμοστων” πτυχών τους. Σήμερα, η αγορά είναι πιο ώριμη και κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις ή διευκρινίσεις δεν θα θεωρηθούν υπαναχώρηση.

Θεσμοθέτηση Υποχρεωτικής Ασφάλισης

7. Η πολιτεία μετρώντας πολιτικό κόστος(;) δεν τόλμησε να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατά κινδύνων φυσικών καταστροφών. Το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά η φύση δεν έχει την ίδια άποψη. Στο επόμενο συμβάν θα ακούσουμε και πάλι περί της αναγκαιότητας υποχρεωτικής ασφάλισης. Την ίδια ατολμία (ή ευαισθησία ως προς το μειωμένο εισόδημα των πολιτών) επέδειξε η πολιτεία και ως προς τα… ραβασάκια για τα ανασφάλιστα οχήματα, αντίθετα με άλλα ραβασάκια τύπου… ΕΝΦΙΑ, για τα οποία ουδεμία ευαισθησία έδειξε!

Απόφαση ΣτΕ

8. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατίας για το σκάνδαλο του Ομίλου ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έχει καταστεί πεδίο αμφιλεγόμενων προσεγγίσεων. Ουσιαστικά, πέντε χρόνια μετά την, επώδυνη για χιλιάδες πολίτες, ανάκληση των αδειών λειτουργίας, ξεκινάμε από το μηδέν: υπάρχουν θεσμοί για τις αποζημιώσεις, υπήρξε η πρόνοια από την πολιτεία, όλα αποτελούν θέμα της ασφαλιστικής αγοράς και των φορέων της. Πέραν τούτων ουδέν, εκτός ευθυνών το δημόσιο και οι εποπτικές αρχές. Ίσως, το σημαντικότερο θέμα του 2014, από πολλές πλευρές.

Πτώση των τιμολογίων

9. Η συνεχιζόμενη καθόλο το 2014, ελεγχόμενη ή μη, πτώση των τιμολογίων αστικής ευθύνης οχημάτων έχει προβληματίσει πολλούς, ειδικούς και μη. Σε κάθε περίπτωση, ένα θετικό γεγονός (η μείωση των τιμολογίων) δείχνει να οδηγεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που έλυσε, γιατί ουσιαστικά “ξέφυγε” στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου ανταγωνισμού. Το καμπανάκι έχει ήδη χτυπήσει από τους πλέον σώφρονες της αγοράς.

Debate

10. Η έμπρακτη καθιέρωση πλέον των δημόσιων συναντήσεων, εν είδει debate, μεταξύ εκπροσώπων ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών αποτελεί γεγονός, άξιο μνημόνευσης. Η αναμενόμενη δε μετεξέλιξή τους στη νέα χρονιά σε πραγματικό και “πιεστικό” ως προς τις απαντήσεις debate (και από τις δύο πλευρές) έχει να προσφέρει σε όλους.

Πρότυπη Σύμβαση Συνεργασίας

11. Η πρωτοβουλία από πλευράς ΣΕΜΑ για σύνταξη και προώθηση σχεδίου σύμβασης συνεργασίας-πρότυπου και η αποδοχή του από ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί από μόνο του σημαντικό και ελπιδοφόρο γεγονός. Ελπίζουμε ότι εντός του 2015 αφενός θα διευρυνθεί το πλήθος των εταιρειών που αποδέχονται το σχέδιο σύμβασης και αφετέρου θα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες για κοινώς αποδεκτά σχέδια συμβάσεων συνεργασίας για όλες τις κατηγορίες των διαμεσολαβητών.

Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

12. Για πρώτη φορά την θέση του Προέδρου του μεγαλύτερου επαγγελματικού επιμελητηρίου της χώρας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, καταλαμβάνει ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Γεγονός αξιοπρόσεκτο και ενδεικτικό της δύναμης που κρύβει η ασφαλιστική αγορά. Σε συνδυασμό δε, με την αδιαμφισβήτητη έντονη προσωπικότητα και συνεχή δραστηριότητά του, η κατάκτηση αυτής της θέσης δημιουργεί παρακαταθήκες για το μέλλον.

Θα αναρωτηθούν πολλοί, ούτε μια κουβέντα για το Solvency II, για τα stress test, για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, για τις προσπάθειες των ασφαλιστικών εταιρειών; Δεν τα ξεχάσαμε αλλά, θέλοντας και μη, όλο το 2015 σε αυτά θα αναφερόμαστε.

Καλή χρονιά σε όλους, εντός και εκτός ασφαλιστικής αγοράς, με υγεία, ευτυχία, εργασία και… καλή ψήφο!


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Τα Γεγονότα της Ασφαλιστικής Αγοράς που Σημάδεψαν το 2014! https://www.insurancedaily.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%b3%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%cf%80/