
Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες επτά ημέρες για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό.
Αναστέλλεται η ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος», κορυφώνονται oι διαδικασίες συγκέντρωσης των αναγκαίων πόρων για την πληρωμή των συντάξεων, αναμένεται η υπουργική εγκύκλιο για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης οφειλών, ενώ δεν αποκλείεται τα Διοικητικά Συμβούλια των ασφαλιστικών φορέων να συζητήσουν ξανά το ενδεχόμενο επένδυση των ρευστών διαθεσίμων τους σε κρατικά ρέπος.
Πιο αναλυτικά:
- Είναι έτοιμη η τροπολογία με την οποία θα ανασταλεί η ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» στα ταμεία πρόνοιας και τα επικουρικά ταμεία, και έτσι θα παγώσουν μειώσεις έως 40% σε εφάπαξ και έως 15% επικουρικές συντάξεις.
- Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι διαδικασίες στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μαζευτούν 2,3 δισ. ευρώ που απαιτούνται για καταβολή των συντάξεων στις 30 Μαρτίου (π.χ. ΙΚΑ) και την 1η Απριλίου (π.χ. ΟΑΕΕ). Ο ΟΑΕΕ θα λάβει αυξημένη κρατική χρηματοδότηση για να καλύψει την «τρύπα» που έχει δημιουργήσει στον προϋπολογισμό του η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικών εισφορών. Το ΙΚΑ θα προχωρήσει για άλλη μία φορά σε ρέπος (έως 150 εκατ. ευρώ) και εσωτερικό δανεισμό 110 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου και το Ταμείο Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων.
- Τις επόμενες μέρες αναμένεται υπουργική εγκύκλιος για την εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 100 δόσεις χωρίς περιορισμό, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή 20 Μαρτίου από τη Βουλή. Στόχος είναι να εισπραχθούν 1,46 δισ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα μείωσης της εισφορο-αποφυγής, όπως οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με τις οποίες διασταυρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με εκείνες που καταβάλλονται.
- Την περασμένη Πέμπτη 19 Μαρτίου, επίσης, ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται από το Δημόσιο ενδεχόμενη επένδυση των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών φορέων σε κρατικά ρέπος, σύμφωνα με την πρόταση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Μέσα στην εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε είναι προγραμματισμένες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων (π.χ. ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑ), στις οποίες δεν έχει ακόμα αποκλειστεί να τεθεί εκ νέου το σχετικό ζήτημα.
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
Νόμος 5290: Τι αλλάζει στις υπηρεσίες οδικής βοήθειας
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Χρέη 46 δισ. ευρώ «πνίγουν» τα Ασφαλιστικά ταμεία

Ασφαλιστικό : Εισφορές, ελλείμματα και στο …βάθος νέες περικοπές

Μόνο με απόφαση ΔΣ τα ρευστά διαθέσιμα των Ταμείων στην ΤτΕ

Ρευστά 3,2 δισ. ευρώ των ταμείων στη… σέντρα για κρατικά ρέπος

Στον «κλοιό» του Δημοσίου τα ρευστά αποθεματικά των ασφαλιστικών φορέων

Βρούτσης: Για την εξυπηρέτηση στον e-ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Ο ρόλος των εκκρεμών συντάξεων στη φετινή “εξίσωση” των Ταμείων


















