Κοινωνική Ασφάλιση

«Τροχάδην» ΕΤΕΑ για να μειώσει την «ουρά» των 130.000


queue

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η νέα διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για να «μαζέψει» την ουρά των 130.000 δικαιούχων επικουρικής σύνταξης που έχει στηθεί εδώ και τρία χρόνια.

Πώς γίνεται αυτό; Με την αύξηση των κονδυλίων, τα οποία δαπανά κάθε μήνα το ΕΤΕΑ για την καταβολή συντάξεων μαζί και των αναδρομικών τους.

Συγκεκριμένα, κατά τον προηγούμενο μήνα και κατά τον τρέχοντα το ΕΤΕΑ δαπάνησε 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για να μειώσει την «ουρά» των δικαιούχων.

Για την καταβολή συντάξεων το ΕΤΕΑ δαπανά κάθε μήνα περίπου 195 εκατ. ευρώ για την καταβολή 1 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων.

Η πλήρης ικανοποίηση των 130.000 εκκρεμών αιτημάτων για επικουρική σύνταξη θα απαιτούσε σε ετήσια βάση και χωρίς να υπολογίσει κανείς τα αναδρομικά που θα έπρεπε να καταβληθούν ταυτόχρονα, 260 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας την συνολική δαπάνη του ΕΤΕΑ από τα 2,34 στα 2,6 δις. ευρώ ετησίως. Συνολικά οι δαπάνες  επικουρικές συντάξεις ξεπερνούν τα 3,7 δις. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για τις κύριες συντάξεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο) ανέρχονται περίπου σε 25,6 δις. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όμως, που το ΕΤΕΑ  «καίγεται» για να μειώσει την «ουρά» των συνταξιούχων, δέχεται την αφόρητη πίεση των δανειστών –στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση- για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Σύμφωνα με αυτή, οι συντάξεις του ΕΤΕΑ έπρεπε να κοπούν κατά 15% φέτος, κάτι όμως που έχει παγώσει με εντολή του Υπ. Εργασίας.

Το ίδιο υπουργείο έχει ήδη διαβιβάσει τροπολογία στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης με στόχο την κατάθεση της σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατέβουν στην Βουλή.

Ανοιχτό πάντως παραμένει το ενδεχόμενο κλιμακωτών μειώσεων σε όσες επικουρικές συντάξεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
«Τροχάδην» ΕΤΕΑ για να μειώσει την «ουρά» των 130.000! https://www.insurancedaily.gr/%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%ac%ce%b4%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%84%ce%b5%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85/