Κοινωνική Ασφάλιση

10 σημεία της νέας ρύθμισης για τις οφειλές στα ταμεία

ten

Δέκα είναι τα βασικά σημεία της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση νέας ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες:

1. Θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί αυτοασφαλισμένοι στον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ.), στο τέως ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και στο τέως ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι). Αυτό αφορά τόσο τους οικονομικά ενεργούς, όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

2. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές προς τα τέως ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) οι οποίες «γεννήθηκαν» έως και την 31η /12/2016, αλλά και τις οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν από την 1η /1/2017.

3.Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει τρεις διαδικασίες: Κατά πρώτον, τον επαναϋπολογισμό των εισφορών της περιόδου έως και την 31η /12/2016 με βάση το σύστημα το οποίο ισχύει από την 1η/1/2017. Συγκεκριμένα, οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών προ του 2017 θα υπολογισθούν ως ποσοστό 26,9% επί του ελάχιστου ασφαλιστέου εισοδήματος του 2016-2017, δηλαδή επί των 586 ευρώ μηνιαίως ή 7032 ετησίως. Η διαφορά μεταξύ των επαναϋπολογισθεισών εισφορών προ του 2017 και της κύριας οφειλής για την ίδια περίοδο,θα διαγράφεται. Κατά δεύτερον, τη διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων της κύριας οφειλής που «γεννήθηκε» έως και την 31η /12/2016. Κατά τρίτον, την εξόφληση της νέας οφειλής (δηλαδή των επαναϋπολογισθέντων εισφορών προ του 2017 και των «κουρεμένων» προσαυξήσεων ) σε έως ισόποσες μηνιαίες 120 δόσεις.

4. Η εξόφλησης της νέας οφειλής θα μπορεί να γίνει σε έως 36 δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν οφειλές (μετά το «κούρεμα» τους) έως 3000 ευρώ και σε έως 120 δόσεις οφειλές από 3001 ευρώ και πάνω χωρίς εξαίρεση. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν κλιμακωτές δόσεις μεταξύ 36 και 120 για τις οφειλές άνω των 3000 ευρώ.

5. Ο ίδιος ο οφειλέτης θα μπορεί να επιλέγει για το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα εξοφλήσει τα χρέη του. Δηλαδή για οφειλές έως 3000 ευρώ ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ 2 και 36 δόσεων, ενώ για οφειλές πάνω από 3000 ευρώ, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ 2 και 120 δόσεων.

6. Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση.

7. Η διαγραφή των σημερινών ασφαλιστικών χρεών θα συντελεσθεί μόνο υπό τον όρο ότι ένας οφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση. Με άλλα λόγια,τα χρέη όποιου δεν ενταχθεί στη ρύθμιση, δεν θα «κουρευτούν» και, άρα, θα μείνουν ως έχουν.

8. Όποιος οικονομικά ενεργός μη μισθωτός (δηλ. εκείνος που συνεχίζει να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα) οφειλέτης ενταχθεί στη ρύθμιση, θα πρέπει να καταβάλλει παράλληλα με τις δόσεις του διακανονισμού, κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές του.

9. Οι οφειλέτες εκείνοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μπορούν να ενταχθούν, με τους ίδιους ακριβώς όρους σε σχέση με τους οικονομικά ενεργούς, με τη διαφορά μόνο ότι η εξόφληση των δόσεων θα γίνει μέσω αντίστοιχου ύψους παρακρατήσεων από τη σύνταξή τους.

10. Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες για ένα μόνο ορισμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η εν λόγω ρύθμιση θα είναι «ανοιχτή» για 6 μήνες (μεταξύ Μαρτίου -Σεπτεμβρίου 2019) ή το πολύ 9 μήνες (μεταξύ Μαρτίου-Δεκεμβρίου 2019).


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + six =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
10 σημεία της νέας ρύθμισης για τις οφειλές στα ταμεία! https://www.insurancedaily.gr/10-simia-tis-neas-rythmisis-gia-tis-ofiles-sta-tamia/