Αστική Ευθύνη

8 δις θα δώσει η Johnson & Johnson σε 26χρονο για το Risperdal


Αμερικανικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 8 δις δολαρίων στον 26χρονο Nicholas Murray ο οποίος υποστήριξε ότι ανέπτυξε γυναικομαστία από το φάρμακο Risperdal.

Ο Murray σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στις δικαστικές αρχές ανέπτυξε γυναικείους μαστούς όταν το 2003 άρχισε να καταναλώνει το Risperdal της Janssen, θυγατρική, της J&J, μετά την συνταγογράφηση ενός ψυχολόγου ο οποίος του διέγνωσε διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Όπως ανέφεραν στο CNN οι δικηγόροι του Murray, Tom Kline και Jason Itkin οι “ενέργειες της εταιρείες ήταν σκόπιμες και δόλιες”. Υποστήριξαν επίσης ότι η εταιρεία έβγαλε δισεκατομμύρια προωθώντας παράνομα το φάρμακο και βάζοντας τα κέρδη πάνω από τη ζωή των ασθενών. Για το εν λόγω φάρμακο έχουν ασκηθεί χιλιάδες αγωγές, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ένορκοι αποφάσισαν να επιβάλλουν στην εταιρεία να αποζημιώσει ασθενή και μάλιστα με τεράστιο ποσό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιλαμβάνει τη ρισπεριδόνη, τη χημική ουσία του Risperdal, στον κατάλογο των “βασικών φαρμάκων”, δηλαδή αυτών που χρειάζονται για τη βασική λειτουργία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Το φάρμακο κυκλοφόρησε το 1994 και το 2013 αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε σε ασθενείς με άνοια ενώ είχε εγκριθεί μόνο για σχιζοφρένεια. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη φαρμακοβιομηχανία αναφέρει το CNN καθώς τότε επίσημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε βγάλει σχετικό πόρισμα. Ο τότε εισαγγελέας Eric Holder είχε δηλώσει ότι “η συμπεριφορά σε αυτή την περίπτωση έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και κατέστρεψε την εμπιστοσύνη του κοινού”. Υποστήριξε επίσης ότι η Janssen προώθησε το φάρμακο για χρήση σε παιδιά και άτομα με ψυχικές αναπηρίες, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τους κινδύνους για την υγεία τους.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε οι ιατρικοί επισκέπτες της Janssen είπαν στους γιατρούς ότι έπρεπε να αυξήσουν τις συνταγές τους Risperdal προκειμένου να λάβουν συμμετοχές σαν ομιλητές σε συνέδρια και προχώρησε σε διακανονισμό και καταβολή πρόστιμων.

Πηγή: CNN


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
8 δις θα δώσει η Johnson & Johnson σε 26χρονο για το Risperdal! https://www.insurancedaily.gr/8-dis-tha-dosei-i-johnson-johnson-se-26chrono-gia-to-risperdal/