
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Vascular Surgery ρίχνει φως στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με υψηλού κινδύνου πλάκες στις καρωτίδες, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στη διαχείριση της στένωσης των καρωτίδων.
Η μελέτη, που διεξήχθη στο πλαίσιο του πολυκεντρικού προγράμματος TAXINOMISIS, ανέλυσε 62 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή στένωση των καρωτίδων, εξετάζοντας την παρουσία λιπιδικού/νεκρωτικού πυρήνα, την ηχογένεια της πλάκας και την ύπαρξη ενδοπλακικής αιμορραγίας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και χαμηλή HDL σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο συμπτωματικής στένωσης και επικίνδυνων χαρακτηριστικών πλάκας, ενώ οι διαβητικοί ασθενείς με HbA1c >7% εμφάνισαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν πλάκες υψηλού κινδύνου.
Στη μελέτη συμμετείχε η ιατρική ομάδα του Affidea Central, αποτελούμενη από τους ιατρούς Γεώργιο Χαραλαμπόπουλο και Γεώργιο Καραγιάννη με επικεφαλής τον Νικόλαο Λιάση, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων συγγραφέων της μελέτης. Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Affidea Central, Aγγειολόγος Aκτινολόγος, Δρ. Νικόλαος Λιάσης, δήλωσε σχετικά: «Η έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών με ασταθείς καρωτιδικές πλάκες είναι κρίσιμη για την αποφυγή αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση των στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας».
Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία των προηγμένων απεικονιστικών τεχνικών, όπως η μαγνητική αγγειογραφία και το έγχρωμο υπερηχογράφημα Duplex, στη διάγνωση υψηλού κινδύνου πλακών και στη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών αποφάσεων.
Η εν λόγω μελέτη, η οποία συνεχίζεται με τη συνεργασία εννέα ευρωπαϊκών χωρών, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών πρόληψης αγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με στένωση καρωτίδων, ενισχύοντας την κατανόηση και την έγκαιρη παρέμβαση σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σχόλια

Κατατέθηκε στη βουλή το σ/ν για τον Ατομικό Επενδυτικό Λογαριασμό Ανηλίκων
Στην Ιαπωνία ο Χ. Μεγάλου με το Agency της Εθνικής Ασφαλιστικής
Hellas Direct: Στο top 50 των Financial Times & της Statista
INTERASCO: Στόχος τα 100 εκατ. ευρώ έως το 2031 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Ελλάδα
Νέα Πρωτοποριακή Εφαρμογή ¨Sofos MedCare¨ από την Sofos Insurance Agency
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Επένδυση άνω των 7 εκατ. ευρώ

INTERASCO: Στόχος τα 100 εκατ. ευρώ έως το 2031 – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Ελλάδα

Η CrediaBank και η Ευρώπη Ασφαλιστική μαζί σε έναν ενιαίο όμιλο

Hellas Direct: Στο top 50 των Financial Times & της Statista

Εμπόδιο για την ασφαλιστική αγορά ο αρνητικός ρυθμός των αποταμιεύσεων

Το Piraeus Starup Accelerator στήριξε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Διαγωνισμός στην Insurancemarket για ένα iPhone Duo


















