Tsomokos

Άμεση λύση του νομοθετικού κενού για το Επικουρικό Κεφάλαιο ζητά η ΕΑΕΕ από τον Τσακαλώτο

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με νέα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητά εκ νέου την άμεση επίλυση των σοβαρότατων νομικών ζητημάτων και των δυσλειτουργιών που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ρόλο του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων (Ε.Κ.) σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης. Τα προβλήματα προέκυψαν με την [...]

Groupama
Άμεση λύση του νομοθετικού κενού για το Επικουρικό Κεφάλαιο ζητά η ΕΑΕΕ από τον Τσακαλώτο

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με νέα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητά εκ νέου την άμεση επίλυση των σοβαρότατων νομικών ζητημάτων και των δυσλειτουργιών που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το ρόλο του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων (Ε.Κ.) σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης.

Τα προβλήματα προέκυψαν με την ψήφιση του ν. 4364/2016 (Φερεγγυότητα ΙΙ ασφαλιστικών επιχειρήσεων) όπου ενώ αδιαμφισβήτητη πρόθεση του νομοθέτη ήταν να αναγνωριστεί ο εγγυητικός χαρακτήρας του Ε.Κ., αυτό έγινε με τρόπο ατελή. Ο νέος νόμος δεν προχώρησε στην παράλληλη και αναγκαία κατάργηση άλλων αντικρουόμενων διατάξεων του παρελθόντος όπως διατάξεις που προβλέπουν ότι το Ε.Κ. υπεισέρχεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής επιχείρησης για τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.

Έτσι, σήμερα το Ε.Κ. φαίνεται να φέρει την υποχρέωση να αποζημιώνει τους δικαιούχους από τροχαίο ατύχημα χωρίς πλέον να έχει καμία ανάμειξη στη διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας της εκάστοτε υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στα χέρια του εκκαθαριστή σύμφωνα με την επιλογή του ν. 4364/2016. Η σύγχυση που έχει προκύψει θα οδηγήσει αναμφίβολα σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση των καταναλωτών, δυσχεραίνοντας συγχρόνως τη λειτουργία του Ε.Κ. Η ΕΑΕΕ και οι υπογράφοντες την επιστολή διευθύνοντες σύμβουλοι των ασφαλιστικών εταιριών – μελών της, ζητούν επειγόντως από τον Υπουργό σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την άμεση αποκατάσταση της σαφήνειας του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις και την εξεύρεση οριστικής λύσης των ζητημάτων που αντιμετωπίζει το Ε.Κ. προς όφελος των καταναλωτών.

Metropolitan

Σχόλια

Φόρτωση...
HDI
Interlife
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121