Κοινωνική Ασφάλιση

Αναδρομικές εισφορές και χαράτσι στον τζίρο των ΜΜΕ

money

Αναδρομικές εισφορές επί των αποδοχών των εργαζομένων στον Τύπο αλλά και χαράτσι 2% στον τζίρο των επιχειρήσεων στο χώρο των ΜΜΕ προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση για τον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή το ταμείο των δημοσιογράφων στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης, του εφάπαξ και της υγείας.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι:

Οι ασφαλιστικές εισφορές αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2017 για τους νυν ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και θα πρέπει να καταβληθούν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από την έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης, μαζί με τις τρέχουσες.

Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλλονται διπλές εισφορές για το επόμενο 10μηνο (Νοέμβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018), μιας και θα καταβάλλονται στο διάστημα αυτό κάθε μήνα μία αναδρομική δόση των εισφορών συν οι τρέχουσες εισφορές.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει, πέραν των παραπάνω εισφορών, επιπλέον εισφορά 2% επί του ετησίου τζίρου των ΜΜΕ, η οποία θα καταβάλλεται από τους εργοδότες κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο του 2017. Σύμφωνα με την τροπολογία, η εργοδοτική εισφορά 2% προσδιορίζεται κατά μήνα επί του κύκλου εργασιών εκάστου υπόχρεου και αποδίδεται στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον Κανονισμό του παρόντος άρθρου. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους οι εργοδότες που είναι υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς καταθέτουν στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π εκκαθαριστική κατάσταση και καταβάλλουν την επιπλέον διαφορά που προκύπτει. Η τυχόν επιπλέον καταβληθείσα εισφορά συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου εξαμήνου.

Ωστόσο, η εισφορά, θα ισχύει από τον επόμενο μήνα μετά την έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής, δηλαδή από 1/12/2017.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο και σε ομοειδή επαγγέλματα υπάγονται στην υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η συμμετοχή τους σε επαγγελματικές οργανώσεις.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει πως η διάταξη αυτή προβλέπει πως:

Διευρύνεται ο κύκλος των υπαγόμενων στην ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ

Ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση (3,5% ασφαλισμένου και 3,5% του εργοδότη), για ασφάλιση υγείας (2,55% ασφαλισμένου και 4,55% εργοδότη) και ασφάλιση πρόνοιας (1% επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου).

Επανακαθορίζονται τα έσοδα του Οργανισμού, στα οποία περιλαμβάνονται, πέραν από τις προαναφερόμενες εισφορές και εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετησίου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης, κατά το μέρος που προέρχεται από αμιγή δραστηριότητα επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ΜΜΕ και Ψυχαγωγίας. Από την εισφορά αυτή αποδίδεται από τον ΕΔΟΕΑΠ στα ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ (σ.σ. Περιφερειακά ταμεία επικουρικού, εφάπαξ, υγείας) αναλογία αντίστοιχη του αριθμού των ασφαλισμένων τους με βάση μηνιαίες καταστάσεις μελών.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Αναδρομικές εισφορές και χαράτσι στον τζίρο των ΜΜΕ! https://www.insurancedaily.gr/anadromikes-isfores-ke-charatsi-ston-tziro-ton-mme/