ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ για την κλαδική ΣΣΕ εργαζομένων σε μεσίτες


Σε ανακοίνωσή της η ΟΑΣΕ  για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Εργαζομένων αναφέρει: “Η ΟΑΣΕ το καλοκαίρι του 2016προσκάλεσε τον ΣΕΜΑ προκειμένου να συμφωνηθεί η κλαδική ΣΣΕ που θα διέπει τους όρους αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των Μεσιτών Ασφαλίσεων. Μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις και αρνήσεις του ΣΕΜΑ, η ΟΑΣΕ προσέφυγε στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) και εκδόθηκε η από 31/5/2017 πρόταση μεσολάβησης η οποία γνωστοποιήθηκε στα δύο μέρη 7/6/2017. Η Εργοδοτική οργάνωση ΣΕΜΑ αρνήθηκε να συμφωνήσει με την πρόταση της Διαμεσολάβησης, για μια κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα εξασφάλιζε αφενός τα δικαιώματα των εργαζομένων-υπαλλήλων των Μεσιτών αφετέρου θα απέτρεπε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, καθιερώνοντας το ίδιο εργατικό κόστος για όλες τις επιχειρήσεις Μεσιτών Ασφαλίσεων. Σε όλη την διαδικασία ο ΣΕΜΑ πρότεινε βασικούς μισθούς στο επίπεδο όσων ισχύουν για την ΓΣΕΕ. Η υπόθεση οδηγήθηκε στην πρωτοβάθμια επιτροπή διαιτησίας η οποία συμφώνησε με την πρόταση της Μεσολάβησης (δείτε εδώ την απόφαση)

Και πάλι ο ΣΕΜΑ διαφώνησε και η οδηγηθήκαμε στην πενταμελή δευτεροβάθμια επιτροπή διαιτησίας, η οποία τον Ιούλιο του 2018 αποφάσισε για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις Μεσιτών ασφαλίσεων όλης της χώρας.

Με την απόφαση αυτή δεν μεταβάλλονται οι βασικοί μισθοί που ορίζονταν με την κλαδική ΣΣΕ που έληξε το 2012 (βασικός μισθός 1ου κλιμακίου 956 € κλπ). Παράλληλα αποφασίστηκε μεταβατική διάταξη προσαρμογής των μισθών όσων προσλήφθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η διάρκεια της κλαδικής ΣΣΕ προσδιορίστηκε από 16/12/2016 έως 31.12.2018. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μισθολογικές διορθώσεις-προσαρμογές πρέπει να γίνουν από την ημερομηνία αυτή και οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν άμεσα τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται στους δικαιούχους εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της διαιτησίας ήταν μια πρώτη επιτυχία της Ομοσπονδίας (ΟΑΣΕ) απέναντι στην προσπάθεια των εργοδοτών και του ΣΕΜΑ να μην υπάρχει κλαδική σύμβαση και να οδηγηθούμε τελικά σε βασικούς μισθούς της τάξης των 600 ευρώ! Η ΟΑΣΕ θεωρεί ότι στην επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας ήταν σημαντική η στήριξή σας μέσα από την μαζική συμμετοχή σας στο κλαδικό σωματείο (ΣΥΑΕ). Σας καλούμε όλες και όλους να διαβάσετε την κλαδική ΣΣΕ και να απευθυνθείτε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους σας προκειμένου να διευκρινιστούν για την κάθε περίπτωση όσα σας αφορούν. (Τηλ. 2103616572 email : info@oase.gr και syae@oase.gr )”.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ανακοίνωση της ΟΑΣΕ για την κλαδική ΣΣΕ εργαζομένων σε μεσίτες! https://www.insurancedaily.gr/anakinosi-tis-oase-gia-tin-kladiki-sse-ergazomenon-se-mesites/