ΥΓΕΙΑ

«Ανάσα» σε 2000 καρκινοπαθείς η χορήγηση φαρμάκων στις κλινικές

νοσοκομείο, ασθενείς, διάδρομος, γιατρός

Πιλοτικά στην Αττική ξεκίνησε από σήμερα το μέτρο της απ’ ευθείας δωρεάν χορήγησης από τις ιδιωτικές κλινικές, των φαρμάκων στους ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι αποφεύγουν με τον τρόπο αυτό την πολύωρη αναμονή σε ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Το «σήμα» για την έναρξη εφαρμογής του μέτρου δόθηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο του ΕΟΠΥΥ στην Πεύκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποδόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, μέσω του οποίου είναι δυνατή η εφαρμογή του μέτρου.

Αρχικά, η απ’ ευθείας χορήγηση των φαρμάκων θα γίνει σε 21 κλινικές της Αττικής για 2000 ασθενείς, ενώ προοπτικά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «Ένα σημαντικό κομμάτι της ταλαιπωρίας των ογκολογικών ασθενών εξαλείφεται σήμερα. Μειώνονται οι εικόνες της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αισθητά με τα μέτρα που λάβαμε μέσα σε 2 μήνες και με τη συμφωνία που προχώρησε με τις ιδιωτικές κλινικές. Μόνο στην Αθήνα, οι περίπου 2000 ασθενείς θα λαμβάνουν απευθείας τη θεραπεία τους στις ιδιωτικές κλινικές».

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής το μέτρο θα επεκταθεί και στους λοιπούς ασθενείς χρονίων σοβαρών παθήσεων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματολογικά και σπάνια νοσήματα, κ.α., καθώς επίσης και στα μη νοσοκομειακά φάρμακα που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς, με κατεύθυνση να δίνονται ή από το φαρμακείο της γειτονιάς τους ή στο σπίτι τους.

Για την παραλαβή των φαρμάκων, οι ασθενείς θα εξουσιοδοτούν τους δύο υπαλλήλους της κλινικής επιλογής τους, για την παραλαβή των φαρμάκων τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Οι υπάλληλοι αυτοί θα εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ κατά προτεραιότητα.

Καθώς η υπογραφή εξουσιοδοτήσεων μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην παραλαβή των φαρμάκων, πριν την εκτέλεση της κάθε θεραπείας, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αναμονή για την πορεία εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα, εάν παρουσιαστεί πρόβλημα, μέχρι την εφαρμογή των άυλων συνταγών που αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2020.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκος επισημαίνοντας τη σημασία του μέτρου ανέφερε ότι ολοκληρώνεται άμεσα η επέκταση του φαρμακείου της Ομόνοιας και της Καλλιθέας, περί τα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει η μεταφορά του φαρμακείου του Γκύζη, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα ακόμη φαρμακείο, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι φορείς

Αντίστοιχα, από την πλευρά των ασθενών, η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ) Καίτη Αποστολίδου, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Έχουμε ζητήσει εδώ και πολλά χρόνια από το Υπουργείο Υγείας οι ασθενείς να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους με τρόπο ώστε να μην επιβαρύνονται. Η σημερινή απόφαση του Υπουργείου να διατίθενται τα φάρμακα μέσω των ιδιωτικών κλινικών είναι ένα πολύ θετικό μέτρο και θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου και μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών».

Στην ίδια κατεύθυνση, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε: «Χαίρομαι πάρα πολύ για τη σημερινή απόφαση του υπουργείου να διατίθενται τα φάρμακα και να τελειώσει η ταλαιπωρία των ασθενών. Το μόνο που θέλω να πω και στον υπουργείο και στον ΕΟΠΥΥ είναι αυστηρός έλεγχος, γιατί το πάρτι με τα φάρμακα έγινε επειδή οι ασθενείς εκχωρούσαν τα βιβλιάριά τους πολύ εύκολα και τα μολύβια των γιατρών έγραφαν άπειρα φάρμακα. ‘Ελεγχος, έλεγχος, έλεγχος!».

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 7 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
«Ανάσα» σε 2000 καρκινοπαθείς η χορήγηση φαρμάκων στις κλινικές! https://www.insurancedaily.gr/anasa-se-2000-karkinopatheis-i-chorigisi/