ΥΓΕΙΑ

Απεργία στα νοσοκομεία – Πορεία στο κέντρο της Αθήνας

health

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ένταξη στα ΒΑΕ και αυξήσεις σε μισθούς και δημόσιες δαπάνες για την υγεία Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων σε αυτά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
• Ένταξη στα ΒΑΕ,
• Απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, Διπλασιασμό – επέκταση και σε άλλα επαγγέλματα,
• Αύξηση στους μισθούς,
• Χορήγησης δώρων εορτών και επιδόματος άδειας (αναδρομικά και στους μισθούς),
• Χορήγηση τις διαφοράς του επιδόματος ευθύνης των τμημάτων ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας (απόφαση ΣτΕ),
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, 4.000 κατ’ έτος,
• Επαρκή χρηματοδότηση, ώστε σε μια τριετία οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας να συγκλίνουν με το μέσο όρο της Ευρώπης και
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι μοιράζει εκλογικά επιδόματα, ρουσφέτια, αποψιλώνουν από 526 τραυματιοφορείς τα Νοσοκομεία, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο μετατάσσουν στους Δήμους από τα Νοσοκομεία 526 τραυματιοφορείς (στους 2.300 συνολικά) που ήταν πρώην σχολικοί φύλακες. Και διερωτάται: “Αφού ήταν απαραίτητοι στους Δήμους γιατί το κάνουν τώρα προεκλογικά; Γιατί το ανακάλυψαν μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης; Γιατί δεν φρόντισαν να προκηρύξουν αντίστοιχο αριθμό τραυματιοφορέων στα Νοσοκομεία;” και συνεχίζει: “Αντί να προσλάβουν προσωπικό στα Νοσοκομεία που είναι κάτω των ορίων ασφαλείας τα αποψιλώνουν ακόμη περισσότερο”. Αντίθετα, σημειώνει, “Δεν εντάσσουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εργαζόμενους που ασκούν το ίδιο επάγγελμα, ανήκουν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και είναι συνταγματική τους υποχρέωση να το πράξουν στα πλαίσια της ίδια μεταχείρισης. Αρνούνται να ρυθμίσουν οριστικά την απρόσκοπτη χορήγηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας χωρίς ημερομηνία λήξης, πετώντας το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση. Οι μισθοί των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων είναι ψίχουλα. Κοινοποιεί παραδείγματα μισθών (καθαρά ποσά) που έχουν ως εξής:

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΥΕ Βοηθ. Υγειονομικό Προσωπικό – Τραυματιοφορείς Νεοδιόριστος : 595,17€ Με 16 έτη υπηρεσίας : 835,12€
ΔΕ Β.Νοσηλευτή Νεοδιόριστος : 643,80€ Με 16 έτη υπηρεσίας : 931,47€
ΤΕ Νοσηλευτής Νεοδιόριστος : 732,85€ Με 16 έτη υπηρεσίας : 1.087,52€
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
ΥΕ Επαγγέλματα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Νεοδιόριστος : 499,17€ Με 16 έτη υπηρεσίας : 746,46€
ΔΕ Επαγγέλματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νεοδιόριστος : 549,09€ Με 16 έτη υπηρεσίας : 842,82€ ΤΕ
Επαγγέλματα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Νεοδιόριστος : 656,96€ Με 16 έτη υπηρεσίας : 998,86€

Συνεχίζοντας σημειώνει τα παρακάτω: “Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε κατευθυντήριες εντολές στους Υπουργούς να συντάξουν τους προϋπολογισμούς 2020 – 2023 λαμβάνοντας υπ όψιν τα συμφωνηθέντα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τους δανειστές (πρώην ΤΡΟΙΚΑ). Από αυτό προκύπτει ότι έως το 2023 η χρηματοδότηση του ΕΣΥ και οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού είναι ίδιες με το έτος 2019. Πως θα αυξηθεί το προσωπικό; Πως θα συγκλίνουν οι δημόσιες δαπάνες υγείας από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% του ΑΕΠ). Οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών τακτοποιήθηκαν. Οι καθαρίστριες των Νοσοκομείων είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Με το Ν.4600 άρθρο 152 (τροπολογία της τελευταίας στιγμής) διέγραψαν τους φόρους πολλών ακινήτων του Ιδρύματος Ωνάση. Εάν είναι οι δωρεές που γίνονται στα Νοσοκομεία να τις πληρώνουμε χρυσές, να μας λείπουν”.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Απεργία στα νοσοκομεία - Πορεία στο κέντρο της Αθήνας! https://www.insurancedaily.gr/apergia-sta-nosokomia-poria-sto-kentro-tis-athinas/