
Μία μείζονα αλλαγή έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εργασίας (αρχικά ο κος Άδωνις Γεωργιάδης και έπειτα η κα Δόμνα Μιχαηλίδου) στο ευρύτερο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο αφορά τα επιδόματα ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, τέως ΟΑΕΔ): Τα «ανταποδοτικά» επιδόματα τακτικής ανεργίας.
Το βασικό σκεπτικό είναι το εξής: Θα πάψει να δίνεται ένα ενιαίο τακτικό επίδομα ανεξάρτητα από τα έτη ασφάλισης και το μισθό κάθε ενός που το δικαιούται.
Το επίδομα θα είναι πιο υψηλό για όσους έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης και υψηλότερο μισθό κατά τα έτη της απασχόλησης τους. Οι λεπτομέρειες μένουν να καθοριστούν και, έπειτα, να ανακοινωθούν κλπ.
Το σημαντικό είναι, σε κάθε περίπτωση, το εξής: Θα επιβληθεί στα επιδόματα ανεργίας η ίδια “φιλοσοφία” -δηλαδή αυτή της “ανταποδοτικότητας” – με βάση την οποία δίνονται από το 2016 οι συντάξεις (νόμος Κατρούγκαλου).
Υπενθυμίζεται πως και τα επιδόματα ανεργίας είναι ασφαλιστικά επιδόματα, δηλαδή χρηματοδοτούνται από τις ασφαλιστικές εισφορές των απασχολούμενων, όπως και οι συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι παροχές υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Έτσι μετά τις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας θα υπαχθούν (αν και, φυσικά, με διαφορετικούς ειδικούς κανόνες) στις αρχές της ανταποδοτικότητας.
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
Νόμος 5290: Τι αλλάζει στις υπηρεσίες οδικής βοήθειας
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Ο Κ. Αντωνόπουλος στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Αύξηση ασφαλιστικής παραγωγής 19,3% στη Μινέττα

Σε τροχιά κερδοφορίας και ανάπτυξης η INTERLIFE το 2025

Ακίνητα €43,4 εκατ. προς πώληση από την Εθνική Ασφαλιστική

Με 834,6 εκ. ευρώ παραγωγή η Εθνική Ασφαλιστική το 2025

Το «Και Αν Συμβεί» μετασχηματίζεται σε “Your Insurance Tribe

Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς


















