Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Άρση τραπεζικών περιορισμών και λύση στα κόκκινα δάνεια των επαγγελματιών


Σε άρση των τραπεζικών περιορισμών, αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επαγγελματιών, μείωση των φορολογικών συντελεστών και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πολιτεία για να δώσει ανάσα στην επιχειρηματικότητα.

Αυτό ανέφερε ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ, σε ημερίδα του ΕΒΕΑ “Μνημονιακή και εγχώρια ανάπτυξη – κοινωνικός διάλογος φορέων”. Ειδικότερα ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε ότι “κατά κύριο λόγο η ελληνική οικονομία βασίζεται στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τα στοιχεία αποτελούν το 97% των επιχειρήσεων της χώρας.

Αυτές ήταν που συνέβαλαν αποφασιστικά στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα, αυτές χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση με τις αρνητικές συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε, αυτές συνεχίζουν και βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, με τα προβλήματα όχι απλώς να παραμένουν αλλά να οξύνονται συνεχώς. Η συρρίκνωση τους την τελευταία επταετία ήταν δραματική. Εκτιμάται ότι περίπου το 50% αυτών των επιχειρήσεων έχει ουσιαστικά κλείσει, καθώς το «λουκέτο» αν δεν το έχουν βάλει, είναι απλώς θέμα χρόνου. Ένας από τους κυριότερους λόγους αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης είναι και η άκρατη φορολογική πολιτική που έχει ασκηθεί και η οποία ευνοεί τη δημιουργία μονοπωλίων”.

Προτάσεις:

 • Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η άρση των τραπεζικών περιορισμών σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εφόσον υπάρξει η προοπτική αύξησης της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε σημαντικό μέρος των προβλημάτων που αυτές αντιμετωπίζουν σήμερα, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο.

 • Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με εστίαση όμως στο πως θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και όχι πως θα αξιοποιηθούν τα «ασημικά» τους από τράπεζες και funds.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν φράσεις όπως «διαγραφή μέρους του χρέους» ή «ευνοϊκές ρυθμίσεις» -πάντα υπό προϋποθέσεις- για να ξεκινήσουν και πάλι τα δάνεια να πληρώνονται. Ο στόχος πρέπει να παραμένει η επιβίωση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα έχουν πλάνο βιωσιμότητας. Γενικότερα, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα μίας χώρας παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της οικονομίας της και στην καθοριστική αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτά που καλείται να ξεπεράσει η δική μας οικονομία. Χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, άρα μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες εξόδου από την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούγεται όλο και εντονότερα ο φόβος για μπέϊλ ιν.

Την ώρα δηλαδή που διαπιστώνουμε όλοι ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή των καταθέσεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης της ρευστότητας τους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, επανέρχεται η συζήτηση του «κουρέματος» καταθέσεων. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την Πολιτεία και ελπίζουμε να εισακουστούμε για να μην βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο «ένα βήμα μπροστά και δέκα βήματα πίσω». Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

 • Εδώ και τώρα αλλαγή της φορολογικής πολιτικής. Το μείγμα που εφαρμόζεται δεν βγαίνει και αυτό οφείλει επιτέλους να το κατανοήσει η κυβέρνηση.

Χρειάζεται μείωση των συντελεστών, ρεαλιστικότερη προσέγγιση των στόχων και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Καλύτερα λιγότερα και να έχει να λαμβάνει το κράτος, παρά να ανακοινώνει εξοντωτικές ποινές. Πως θα εισπράξει από μία επιχείρηση αν αυτή πάψει να υφίσταται; Ακριβώς με αυτό το σκεπτικό, δεν πρέπει να χαθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις που είδαμε ότι έδωσαν πνοή στην εισπραξιμότητα, όπως οι 100 δόσεις.

 • Αναπροσαρμογή του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.

Και εδώ απαιτείται λεπτός χειρισμός, καθώς αν ισχύσουν όσα έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση, απλώς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να καταβάλλουν εισφορές. Ήδη χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι με μπλοκάκια, ετοιμάζονται για διακοπή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

 • Με δεδομένο ότι είμαστε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην έλλειψη κανόνων που παρατηρείται. Χρειάζεται κρατική εποπτεία που θα ελέγξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δεν μπορούν όλα να λειτουργούν υπέρ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Κανόνες για όλους, μικρούς και μεγάλους παίκτες.

 • Περισσότερη σοβαρότητα σε θέματα που αν είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, θα υπήρχαν και λιγότερα βάρη.

Για παράδειγμα, ας μας πουν από το οικονομικό επιτελείο πόσοι δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα για τα οχήματα τους τα τελευταία χρόνια. Πόσα χρόνια υποτίθεται ότι σχεδιάζεται ο εντοπισμός και η είσπραξη των υποχρεώσεων τους; Δεν χάνονται έτσι πολύτιμα έσοδα για το Δημόσιο; Και δεν αυξάνονται άλλοι φόροι για να αναπληρωθούν αυτά τα ποσά;

 • Συγκεκριμένα φορολογικά αλλά και άλλα κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και κυρίως σταθερότητα στη φορολογική πολιτική.

Πως θα γίνει ακριβώς η προσέλκυση επενδύσεων σε ένα οικονομικό περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο; Και πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απασχόλησης αν δεν δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις;

 • Αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να φτάνουν ταχύτερα στους δικαιούχους και να μη χάνεται άλλος χρόνος.

Ο χρόνος είναι χρήμα και ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο, ενώ ακόμα δεν έχουν απορροφηθεί κεφάλαια που προορίζονταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εδώ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα Επιμελητήρια της χώρας, καθώς έχουν και τη γνώση για τις ανάγκες αλλά και το μέλημα να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

 • Άμεση αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με σαφή στροφή στην εξωστρέφεια. Θεωρώ επιτακτική ανάγκη την μείωση των εισαγωγών, με ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών μας.

Έχουμε προϊόντα με προστιθέμενη αξία που εφόσον καταρτιστεί συγκεκριμένο πλάνο για την ευκολότερη διάθεση τους σε μεγαλύτερες αγορές, τότε θα υπάρξουν πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία μας.

 • Σε αυτό το σημείο απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, δεν είναι δυνατόν να μένει κάποιος κλεισμένος σε έναν μικρόκοσμο. Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των μικρομεσαίων, γι αυτό και ακριβώς εμείς στο ΕΕΑ προωθούμε τα συνεργατικά δίκτυα, την καλύτερη ενημέρωση των μελών μας και τις ευκαιρίες που γεννιούνται καθημερινά. Έτσι πήραμε και την πρωτοβουλία να φέρουμε την Alibaba στην Ελλάδα, ώστε να ανοίξουμε περισσότερο το δρόμο της εξωστρέφειας.

 • Σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα ανέξοδος, είναι το κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας που πρέπει επιτέλους να επικρατήσει.

Αυτό πρέπει να ισχύσει σε όλα τα επίπεδα, αρχής γενομένης από το πολιτικό. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε και περισσότερη αξιοπιστία δείχνουμε προς τις αγορές και τους δανειστές και μπορούμε ευκολότερα να διαχειριστούμε τα του οίκου μας. Η συνεργασία πρέπει να επεκταθεί και μεταξύ κυβέρνησης και φορέων αλλά και των παραγόντων της αγοράς, καθώς όλοι μας οφείλουμε να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και ειλικρινές πνεύμα συνεννόησης. Και κυρίως να αφήσουμε στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες και να επικεντρωθούμε στον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της κρίσης.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Άρση τραπεζικών περιορισμών και λύση στα κόκκινα δάνεια των επαγγελματιών! https://www.insurancedaily.gr/arsi-trapezikon-periorismon-ke-lysi-sta-kokkina-dania-ton-epangelmation/