Ασπίς Πρόνοια - Commercial Value

ΑΣΠΙΣ, Διεθνής Ένωση & EVIMA ισοπέδωσαν την Ασφαλιστική Αγορά στο Ρέθυμνο


the-venetian-harbour-of-rethymno-in-the-eveningΣυνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στο νησί της Κρήτης με τίτλο «Επαρχία Αγάπη μου», σας παρουσιάζουμε την εικόνα που σχηματίσαμε για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Ρεθύμνου έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με τους Ασφαλιστές της περιοχής.

Το Ρέθυμνο, ο τρίτος μεγαλύτερος νομός της Κρήτης, βρίσκεται στη «μέση» του νησιού μεταξύ των νομών Ηρακλείου και Χανίων με πληθυσμό 85.160 κατοίκους ενώ αποτελείται από πέντε δήμους με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου οι ενεργοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές φτάνουν τους 138 ενώ στην πόλη δραστηριοποιείται η πλειονότητα των Ασφαλιστικών εταιρειών.

Στο Νομό υπάρχει και ο παλαιότερος Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών του νησιού ΣΥ.ΡΕ.Α (Σύνδεσμος Ρεθύμνιων Ασφαλιστών), ο οποίος ιδρύθηκε το 1992, έκλεισε για μια δεκαετία περίπου και επανιδρύθηκε πρόσφατα με σημερινό της πρόεδρο τον Ασφαλιστή της Interamerican, Κώστα Ροδινό.

Στο ρεπορτάζ μας συμμετείχαν επτά Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές –πέντε από τα agency των εταιρειών ΑΤΕ, Interamerican και Ιντερσαλόνικα και δύο από το ελεύθερο δίκτυο.

Στο Νομό, γραφείο agency διατηρούν οι εταιρείες ΑΤΕ, Ιντερσαλόνικα, Interamerican & NN ενώ κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας παρατηρήσαμε ότι – εκτός από τα μεγάλα γραφεία πρακτόρων που επισκεφτήκαμε – στην πόλη υπάρχουν διάσπαρτα μικρά πρακτορεία τα οποία εξυπηρετούν τις υπόλοιπες εταιρείες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα συναδέλφων, agency διατηρούσε στο Νομό, στο παρελθόν, και η Εθνική Ασφαλιστική σε κεντρικό σημείο της Πόλης. Ένα γραφείο που πλέον δεν λειτουργεί, με την Εταιρεία να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους της είτε από τα γραφεία που διατηρεί σε Χανιά και Ηράκλειο, είτε από ελεύθερους συνεργάτες.

DSC_1169

Επίσκεψη στα γραφεία της Interamerican στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για την τοπική Ασφαλιστική Αγορά. Από αριστερά: Κώστας Ροδινός, Νίκος Μωράκης, Γιάννης Πατεράκης, Σταύρος Τσιχλής.

Γενικοί Κλάδοι

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ασφαλιστών η πιο δημοφιλής ασφάλεια στους γενικούς κλάδους, εκτός από το Αυτοκίνητο, είναι η αστική ευθύνη ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων. Το bancassurance μονοπωλεί τους μεγάλους πελάτες σε αυτό το είδος της ασφάλισης, όπως τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στον κλάδο πυρός ο ανταγωνισμός μαζί τους είναι αυξημένος με τους ασφαλιστές να καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές από πλευράς τραπεζών. Μια γνώριμη εικόνα που συναντήσαμε και στους δύο προηγούμενους νομούς του νησιού στο ρεπορτάζ μας.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Διευθυντή Γραφείου της ΑΤΕ στο Ρέθυμνο, κ. Γρηγόρη Τσόγκα:

ATE Asfalistiki_Rethymno

Ο Διευθυντής Γραφείου της ΑΤΕ στο Ρέθυμνο, Γρηγόρης Τσόγκας.

«… το Bancassurance έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τόσο σε εμάς, όσο και στους καταναλωτές – πελάτες μας. Η πολιτική των Τραπεζών προς τους πελάτες στεγαστικών δανείων με την οποία είτε θεμιτά είτε αθέμιτα ασκείται πίεση ώστε η ασφάλιση του ακινήτου να γίνεται στην εταιρεία συμφερόντων της με το επιχείρημα ότι άλλες εταιρείες δεν καλύπτουν τους όρους που υπάρχουν στο συμβόλαιο, δημιουργούν προβλήματα στον ελεύθερο ανταγωνισμό στα συγκεκριμένα προϊόντα. Επίσης, είναι αρκετές οι περιπτώσεις πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση που να εξαρτάται η περαιτέρω εξυπηρέτησή του (μπλοκ επιταγών, διακανονισμός οφειλής κ.λπ.) από αυτή την απόφαση. Μη φτάνοντας αυτά, τις περισσότερες φορές αυτές οι πιέσεις και οι εκβιασμοί γίνονται από μη πιστοποιημένο προσωπικό».

Όσον αφορά τον κλάδο οχημάτων οι ασφαλιστές μάς δήλωσαν πως η αστυνομία μέσα στην πόλη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της εντοπίζοντας συχνά ανασφάλιστα οχήματα ενώ δεν έχουν ακουστεί –ακόμα– κρούσματα «μαϊμού» ασφαλιστών με πλαστά συμβόλαια. Το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα, λένε, εντοπίζεται κυρίως στα χωριά έξω από την πόλη όπου πολλές φορές και η ίδια η αστυνομία κάνει τα «στραβά μάτια» στους παραβάτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος) το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται στους νομούς με σχετικά χαμηλό κόστος ζημίας στον κλάδο αυτοκινήτου φθάνοντας τα 1.677 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σχετικά με τις ΕΠΥ στο Ρέθυμνο υπήρχε διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που συναντήσαμε σε Ηράκλειο και Λασίθι. Οι ασφαλιστές μάς δήλωσαν πως οι ΕΠΥ δεν έχουν μεγάλη δραστηριότητα στο Νομό τους, πως ο διαμεσολαβητής θα την χρησιμοποιήσει μόνο αν ο πελάτης του ζητά πεισματικά το χαμηλότερο ασφάλιστρο και πως στις περισσότερες των περιπτώσεων η προσωπική γνωριμία και επαφή που διατηρούν με τους ασφαλισμένους τους είναι αρκετά δυνατή για να τους πείσει να ασφαλιστούν σε πιο «φερέγγυες» εταιρείες.

Το πρόβλημά τους όμως στο συγκεκριμένο κλάδο και γενικά το εντοπίσαμε αλλού. Όπως μας δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Σαριδάκης, Ασφαλιστής με 30 χρόνια εμπειρία στο agency που πλέον διατηρεί τη δική του διαμεσολαβητική εταιρεία, η ζημιά στην πόλη τους έγινε από τις εταιρείες που έκλεισαν και «έφαγαν» τα λεφτά του κόσμου. ΑΣΠΙΣ, Διεθνής Ένωση και EVIMA είχαν μεγάλη δραστηριότητα στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα η όποια ασφαλιστική συνείδηση και εμπιστοσύνη που είχε ο κόσμος απέναντί τους να κλονιστεί και να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ζημιές οι οποίες σίγουρα συντέλεσαν στο να μην αναπτυχθεί καθόλου η τοπική αγορά η οποία τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του Κωνσταντίνου Σαριδάκη, Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή με δραστηριότητα πλέον στο Ελεύθερο δίκτυο στην Ασφαλιστική Αγορά της Κρήτης:

Σαριδάκης Κωσταντίνος_Ρέθυμνο

Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής Κωνσταντίνος Σαριδάκης στο γραφείο του στο Ρέθυμνο.

“Εμείς εδώ στην Κρήτη είχαμε το φαινόμενο να πάθουμε μια ζημιά θεσμικά με το κλείσιμο τριών εταιρειών με μεγάλο μερίδιο αγοράς, η μια ήταν η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, η άλλη η Διεθνής Ένωση και η άλλη η EVIMΑ. Αυτό συνέβη γιατί μέσα σε αυτές τις εταιρείες υπήρχαν κάποια στελέχη και μέτοχοι οι οποίοι ήταν Κρητικοί και είχαν πολλούς γνωστούς και συνεργάτες στο νησί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με το κλείσιμο των εταιρειών να καταστραφούν πολλοί συνάδελφοι στο χώρο όπως και πολλοί ασφαλισμένοι.” 

Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές που συμμετείχαν στο ρεπορτάζ για την Ασφαλιστική Αγορά του νομού Ρεθύμνου:  

Γρηγόρης Τσόγκας, Διευθυντής Γραφείου ΑΤΕ Ασφαλιστική, Γιάννης Πατεράκης, Διευθυντής Γραφείου Interamerican, Σοφία Μαυρογιαννάκη, Υπεύθυνη γραφείου Ιντερσαλόνικα, Κώστας Ροδινός, Πρόεδρος Ασφαλιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Σταύρος Τσιχλής, Ασφαλιστικός Σύμβουλος Interamerican, Κωνσταντίνος Σαριδάκης, Ασφάλειες Σαριδάκη, Γιώργος Ρουσάκης, Ασφάλειες Ρουσάκη.

Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά του νομού Ρεθύμνου τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας την εικόνα από τον κλάδο Ζωής και Υγείας.


2 Comments

2 Σχολια

 1. Εργενιαδης Α.

  Sep 2, 2016 at 10:07 AM

  Ο κόσμος το έχει τούμπανο (και μας αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι) κι εμείς κρυφό καμάρι…….

  Αν δεν αποζημιωθούν οι εξαπατηθέντες της ΑΣΠΙΣ και της Commercial Value η ασφαλιστική αγορά γρήγορα θα αφανιστεί, όσοι δε από εμάς τους διαμεσολαβητές είμαστε τυχεροί και έχουμε κάποια χωράφια θα επιβιώνουμε από αυτά………

 2. Αντώνης Καπράλος

  Sep 2, 2016 at 12:12 PM

  Κυρίες,Δεσποινίδες και Κύριοι

  Είναι πλέον βέβαιο ότι αποζημιώσεις για τα θέματα ΑΣΠΙΣ και COMMERCIAL VALUE δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ.
  Το χρονικό διάστημα που έχει περάσει, οι διάφοροι εκκαθαριστές που έχουν μεσολαβήσει (χωρίς κάποια ουσιαστική πρόοδο ) και το πτωχευμένο Κράτος μας το αποδεικνύουν.

  Πολλές ευχές για την καλή υγιεία μας.

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
ΑΣΠΙΣ, Διεθνής Ένωση & EVIMA ισοπέδωσαν την Ασφαλιστική Αγορά στο Ρέθυμνο! https://www.insurancedaily.gr/aspis-diethni-enosi-evima-isopedosan-asfalistiki-agora-rethymno/