ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
eurolife-728x90-1gif
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Atradius: To 50% των τιμολογίων πληρώθηκε εκπρόθεσμα το 2022

Βαρόμετρο Συναλλακτικής Συμπεριφοράς της Atradius για την Ελλάδα 2022

Insurancedaily.gr contributor by Insurancedaily.gr contributor
17/01/2023
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Atradius: To 50% των τιμολογίων πληρώθηκε εκπρόθεσμα το 2022

Business concept. Business people discussing the charts and graphs showing the results of their successful teamwork.

Share on Facebook

Εκπρόθεσμα πληρώθηκε το 1 στα 2 τιμολόγια του 2022, με τις 7 στις 10 των καθυστερήσεων να προκαλούνται από την έλλειψη ρευστότητας των πελατών και τις 3 στις 10 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις τους.

Τα ανωτέρω προκύπτουν από το Βαρόμετρο Συναλλακτικής Συμπεριφοράς της Atradius για το 2022, που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο τις πρακτικές Β2Β στην Ελλάδα για τους κλάδους των χημικών, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, των ηλεκτρονικών / ΤΠΕ και του χάλυβα – μετάλλων.

Διαβάστε Επίσης

Αγόρασα αυτοκίνητο. Γιατί με αναγκάζουν να το ασφαλίσω;

Αγόρασα αυτοκίνητο. Γιατί με αναγκάζουν να το ασφαλίσω;

Jul 29, 2025
H Amazon κάνει ασφαλιστικό ¨άνοιγμα¨ στην Ευρώπη και ψάχνει επικεφαλής

Αντιμέτωπη με μαζικές αγωγές η Amazon

Jul 29, 2025

Βάσει των σχετικών συμπερασμάτων, καταγράφηκαν μεγάλες αποκλίσεις ανά κλάδο σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία των επιχειρήσεων κατά το 2023, όπως και την εξέλιξη του θα έχουν φέτος οι καθυστερήσεις πληρωμών.

Αναλυτικότερα, το Βαρόμετρο Συναλλακτικής Συμπεριφοράς της Atradius για το 2022, έδειξε τα εξής:

Κλάδος Χημικών

Στον κλάδο των χημικών το 52% των τιμολογίων πληρώθηκαν εμπρόθεσμα, από 46% το 2021, με καθυστέρηση καλύφθηκε το 43% από 48% ένα χρόνο πριν και τα επισφαλή χρέη διαμορφώθηκαν στο 6% του συνόλου των συναλλαγών από 5% αντίστοιχα.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι πελάτες του κλάδου εξόφλησαν με καθυστέρηση τα τιμολόγιά τους είχαν να κάνουν με προβλήματα ρευστότητας (60%), τη διαφωνία με τον πελάτη (25%), καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (21%) και με πτωχεύσεις πελατών (20%).

Κατά το 2022 στο 33% του δείγματος αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις, στο 10% μειώθηκαν και στο 58% παρέμειναν σταθερές.

Οι ανησυχίες, όσων συμμετείχαν στην έρευνα, για την πορεία του 2023 επικεντρώθηκαν κυρίως στην παγκόσμια οικονομική κρίση ως συνεπακόλουθο της αύξησης των τιμών ενέργειας, του κόστους των πρώτων υλών, καθώς και του πληθωρισμού γενικότερα. Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και για τις ελλείψεις ρευστότητας, όπως και για τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας, ενώ προβληματισμός διατυπώθηκε για την αργή βελτίωση της λειτουργίας αρκετών βιομηχανιών, όπως και για τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το 61% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν ανάπτυξη, το 17% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 22% ότι οι εταιρείες τους θα κινηθούν αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 50% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα σημειωθούν κάποιου είδους μεταβολές, το 32% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 18% ότι θα βελτιωθούν.

Διαρκή καταναλωτικά αγαθά

Από το Βαρόμετρο προκύπτει επίσης ότι, στον κλάδο των διαρκών καταναλωτικών αγαθών το 44% των τιμολογίων πληρώθηκαν εντός χρόνου από 61% το 2021, με καθυστέρηση καλύφθηκε το 50% από 33% το προηγούμενο δωδεκάμηνο και οι επισφαλείς συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο 5% από 6% αντίστοιχα.

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι πελάτες του κλάδου εξοφλούν με καθυστέρηση τις υποχρεώσεις τους έχουν να κάνουν με προβλήματα ρευστότητας (77%), καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (23%), σκόπιμη καθυστερημένη πληρωμή (10%) και διαφωνία με τον πελάτη (7%).

Σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι ανεξόφλητες εισπράξεις αυξήθηκαν για το 27% του δείγματος, για το 16% μειώθηκαν και για το 57% παρέμειναν σταθερές.

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων σε ότι αφορά την πορεία του 2023 αφορούσε στην εξέλιξη της πανδημίας, ενώ σοβαροί ήταν και οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν για τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση συνεπεία των εξελίξεων στην Ουκρανία και ακολούθησαν οι ελλείψεις ρευστότητας, οι φόβοι για πιο αργή ή μηδενική ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το 47% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν επιδείνωση, το 46% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 7% ότι οι εταιρείες τους θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 56% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κάποιου είδους μεταβολές, το 39% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 5% ότι θα βελτιωθούν.

Κλάδος ηλεκτρονικών / ΤΠΕ

Για τον κλάδο των ηλεκτρονικών / ΤΠΕ, το Βαρόμετρο έδειξε ότι το 44% των τιμολογίων πληρώθηκαν εντός χρόνου από 61% το 2021, με καθυστέρηση καλύφθηκε το 50% από 33% το προηγούμενο δωδεκάμηνο και οι επισφαλείς συναλλαγές διαμορφώθηκαν στο 5% από 6% αντίστοιχα.

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι πελάτες του κλάδου εξοφλούν με καθυστέρηση τις υποχρεώσεις τους έχουν να κάνουν με προβλήματα ρευστότητας (68%), σκόπιμη καθυστερημένη πληρωμή (29%), διαφωνία με τον πελάτη (16%), καθώς και με καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (13%),

Σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, για το 26% του δείγματος αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις, για το 16% μειώθηκε και για το 58% παρέμειναν σταθερές.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία της αγοράς για την πορεία που θα έχει το 2023 και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την άποψη ότι μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η συνέχιση της πανδημίας, ενώ ως δεύτερη απειλή ανέφεραν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση και ακολούθησαν οι ελλείψεις ρευστότητας, η ανησυχία για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και οι ανατροπές που καταγράφονται στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προέκυψε επίσης ότι μόνο το 19% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν επιδείνωση, το 23% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 58% ότι οι εταιρείες τους θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 32% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κάποιου είδους μεταβολές, το 39% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 29% ότι θα βελτιωθούν.

Κλάδος χάλυβα / μετάλλων

Για τον κλάδο του χάλυβα και εν γένει των μετάλλων για τον οποίο «έτρεξε» το Βαρόμετρο 2022 της Atradius, προέκυψε ότι το 50% των τιμολογίων πληρώθηκαν εντός χρόνου, το 47% καταβλήθηκε με καθυστέρηση και το 3% χαρακτηρίστηκε επισφαλής συναλλαγή. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν σχολίασαν τις συναλλαγές του 2021.

Οι εκπρόθεσμες εξοφλήσεις υποχρεώσεων αποδόθηκαν σε καθυστερήσεις διοικητικού χαρακτήρα (38%), στη διαφωνία με τον πελάτη (28%), σε προβλήματα ρευστότητας (20%) και σε σκόπιμη καθυστερημένη πληρωμή (18%),

Σύμφωνα πάντα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, για το 42% του δείγματος αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες εισπράξεις, για το 3% μειώθηκαν και για το 55% παρέμειναν σταθερές.

Σχετικά με τις παραμέτρους που ανησυχούν τα στελέχη της αγοράς για την πορεία του 2023, ως πρώτη απειλή επεσήμαναν την έλλειψη ρευστότητας, ως δεύτερη τη διαρκή παγκόσμια οικονομική ύφεση και ως τρίτη την αύξηση της αφερεγγυότητας, ενώ ακολούθησαν το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και η συνέχιση της πανδημικής κρίσης.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προέκυψε επίσης ότι, μόνο το 5% του δείγματος εξέφρασε την άποψη ότι το 2023 οι επιχειρήσεις τους θα εμφανίσουν επιδείνωση, το 20% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή και το 75% ότι οι εταιρείες τους θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρακτικές πληρωμών, το 63% του δείγματος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κάποιου είδους μεταβολές, το 5% εξέφρασε την άποψη ότι θα επιδεινωθούν και το 32% ότι θα βελτιωθούν.

np-katoikia-468x60px-new-1jpg

Related Posts

ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.: Συμβάλλει στην προώθηση της αποταμίευσης και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.: Συμβάλλει στην προώθηση της αποταμίευσης και του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

by Insurancedaily editorial team
Jul 28, 2025
Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Οι σύγχρονες μονάδες υγείας MEDIFIRST συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

by Insurancedaily editorial team
Jul 28, 2025
Πώς να ασφαλίσετε σωστά το σπίτι σας
Ασφάλιση Κατοικίας Ειδήσεις & Νέα

Πώς να ασφαλίσετε σωστά το σπίτι σας

by Insurancedaily editorial team
Jul 28, 2025
Έφυγε από τη ζωή ο Ι. Μακρυμίχαλος πρώτος πρόεδρος του ΣΕΜΑ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Ι. Μακρυμίχαλος πρώτος πρόεδρος του ΣΕΜΑ

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Επίτιμος Διδάκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Ι. Χατζηθεοδοσίου
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

O Γ. Χατζηθεοδοσίου είναι άτυπα η φωνή της διαμεσολάβησης. Γιατί όχι και τυπικά;

by Νίκος Μωράκης
Jul 25, 2025
ΤτΕ: Οι υποψήφιοι στις εξετάσεις 19 – 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Μεταβίβαση Ομαδικού Ασφαλιστηρίου από την Allianz προς την GENERALI

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Ποιες ασφαλιστικές θα σηκώσουν το βάρος για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Μετά από τους καύσωνες αντιμέτωπη με πλημμύρες η Ευρώπη

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα για τον καύσωνα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ποια μέτρα ισχύουν σήμερα για τον καύσωνα

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025
Νέο Ρεκόρ Guinness από τον Σπύρο Χρυσικόπουλο. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική υπερήφανα στο πλευρό του από το 2018!
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέο Ρεκόρ Guinness από τον Σπύρο Χρυσικόπουλο. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική υπερήφανα στο πλευρό του από το 2018!

by Insurancedaily editorial team
Jul 25, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
home-300x250gif
banner-250-300-2024png
cnp-banner-300x250-final-1gif

TOP#5 Insurancedaily

    Εγγραφή στο Newsletter

    +12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

    Facebook Instagram Youtube
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    © MORAX MEDIA Α.Ε.

    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

    Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

    • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
    • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
    • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
    • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
    • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
    • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
    • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ

    © 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ