Ασφαλιστικές Ειδήσεις

«Χιονοστιβάδα» ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ σε βάρος των αυτασφαλισμένων

«Χιονοστιβάδα» ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ σε βάρος των αυτασφαλισμένων

Ριζικές ανατροπές φέρνει το 2017 για τους αυτασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ.

Οι ανατροπές αυτές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Εκείνες που προβλέπει ο ψηφισμένος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου
  • Εκείνες τις οποίες «τρέχει» το Υπ. Εργασίας προκειμένου να κάνει πιο αποτελεσματική την εφαρμογή του.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την επιβολή της υποχρεωτικής διπλής ασφαλιστικής εισφοράς 26,9% στο καθαρό εισόδημα των επαγγελματιών (σ.σ. που δήλωσαν το 2015)  από 1/1/2017 για λογαριασμό του κλάδου κύριας σύνταξης και υγείας. Προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών απέναντι στο διπλό ασφαλιστικό χαράτσι, το Υπ. Εργασίας δίνει τη δυνατότητα μερικής καταβολής της μηνιαίας διπλής εισφοράς.

Ωστόσο μαζί με τη δυνατότητα αυτή προβλέπεται προσαύξηση 8,5%.Τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών αναμένονται μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ η καταβολή της μηνιαίας δόσης του Ιανουαρίου πρέπει να γίνει έως 28/2.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας ενδυναμώνει τους μηχανισμούς με τους οποίους θα «κυνηγήσει» όσους επαγγελματίες δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ μην καταβάλλοντας τις δικές τους εισφορές αλλά και όσους –ως εργοδότες- εισφοροδιαφεύγουν.

Έτσι μετά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, αναμένεται να μεταφερθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και τα ανάλογα χρέη προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Με άλλα λόγια  όσοι από τους οφειλέτες των ταμείων (ακόμα και με χρέη έως 5.000 ευρώ), δεν προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, θα δουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους να κατάσχονται από το ΚΕΑΟ μέχρι το ποσό της οφειλής τους προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, κ.λπ. Παράλληλα, το Υπ. Εργασίας έχει αποφασίσει να μεταφέρει κοντά στους 1000 υπαλλήλους του ΕΦΚΑ (ή 1 στους 6 από τους υπαλλήλους των σημερινών ταμείων κύριας ασφάλισης) σε ελεγκτικά σώματα κατά της εισφοροδιαφυγής.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + six =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
«Χιονοστιβάδα» ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ σε βάρος των αυτασφαλισμένων! https://www.insurancedaily.gr/chionostivada-efka-keao-se-varos-ton-aftasfalismenon/