Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Δ. Μαζαράκης: “Ιδιωτική Ασφάλιση: Από αναγκαία λύση… συνειδητή επιλογή”


Αν και η ασφαλιστική αγορά έχει ποιοτικές υπηρεσίες, διαφανείς διαδικασίες, λύσεις που ανταποκρίνονται σε σύγχρονες ανάγκες και έναν ισχυρό εποπτικό μηχανισμό για την προστασία του καταναλωτή, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να “διεισδύσει” στο βαθμό που της αναλογεί στην καθημερινότητα και τη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

της Βίκυς Γερασίμου

Στη διαφορετική οπτική που πρέπει να υιοθετηθεί συλλογικά από την ασφαλιστική αγορά για να υπάρξουν νέοι δίαυλοι επικοινωνίας με τον καταναλωτή αναφέρθηκε στην ειδική εκδήλωση που έγινε για την Ημέρα Ιδιωτικής ασφάλισης στο Ζάππειο την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, ο Δ. Μαζαράκης πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Αναφερόμενος και σε στοιχεία έρευνας της MRB που αποτυπώνουν την απογοήτευση των πολιτών για τη δημόσια υγεία και σύνταξη αλλά και την αντιμετώπιση της ιδιωτικής ασφάλισης σαν αναγκαία λύση και όχι σαν συνειδητή επιλογή και ιεραρχημένη προτεραιότητα στον οικογενειακό προϋπολογισμό ο Δ. Μαζαράκης τόνισε ότι “πρέπει να κάνουμε reboot, να μιλήσουμε στον κόσμο διαφορετικά, με ακόμα μεγαλύτερη ειλικρίνεια. Να τους προσεγγίσουμε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική”.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας 62% είναι εκείνοι που βλέπουν θετικά τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης ως εναλλακτική η συμπληρωματική λύση για την υγεία και τη σύνταξη, ενώ η ιδιωτική ασφάλιση ιεραρχείται σαν τρίτη προτεραιότητα μετά την εκπαίδευση και τα βασικά αγαθά σε ενδεχόμενη βελτίωση του εισοδήματος. Ωστόσο, παρά τις συνθήκες στο δημόσιο σύστημα υγείας και σύνταξης και την απογοήτευση που δηλώνουν οι πολίτες ως προς την κάλυψή τους “διστάζουν να κανουν το βήμα προς την ιδιωτική ασφάλιση”. Μιλώντας για τις τεχνολογικές εξελίξεις που πλέον βρίθουν στην ασφαλιστική αγορά διεθνώς τόνισε ότι οι εταιρεέις πρεπει να συμβαδίσουν με τις αλλαγές που έρχονται: “Μπαίνουμε στην εποχή τον ρομπότ” ανέφερε “ και πρέπει να προετοιμαστούμε”.

Μετατόπιση από την ιδιωτική δαπάνη υγείας στην ασφάλιση με κίνητρα – Ίδρυση ανεξάρτητου φορέα στις συντάξεις

Πρέπει να δούμε το ρόλο των εταιρειών υπό το πρίσμα του χρήσιμου θεσμικού εταίρου που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο δημόσιο ανέφερε ο κ. Δ. Μαζαράκης, επισημαίνοντας ότι η ασφαλιστική αγορά “υποστηρίζει τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με την ταυτόχρονη αξιοποίηση των υποδομών του ανθρωπίνου δυναμικού και των υποδομών των δημοσίων νοσοκομείων. Ένα μεγάλο ποσοστό στη δαπάνη υγείας είναι ιδιωτική αλλά μόνο το 10% από αυτή τη δαπάνη έρχεται μέσα από τα ασφαλιστήρια προγράμματα υγείας”.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ έκανε λόγο για κίνητρα τα οποία θα οδηγήσουν από την ιδιωτική δαπάνη υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση. Όσον αφορά την αγορά των συντάξεων εξήγησε ότι ο ρόλος των ιδιωτών μπορεί να είναι συμπληρωματικός και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικός με το δημόσιο. “Στις συντάξεις χρειάζεται ένα διευρυμένο συνταξιοδοτικό σύστημα με κύριο άξονα τη δημόσια ασφάλιση και τρεις πυλώνες, ώστε να είναι εφικτή η βέλτιστη διασπορά δημογραφικών και επενδυτικών κινδύνων. Για αυτό και ζητάμε την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα ή ανεξάρτητης αρχής για το συνταξιοδοτικό, που θα μελετά διαχρονικά τις δημογραφικές και μακροικονομικές τάσεις στη χώρα μας και θα ενημερώνει βουλή και πολίτες, προτείνοντας αλλαγές”.

Πρωτοβουλίες και δράσεις

Η ΕΑΕΕ έχει δρομολογήσει ήδη ενέργειες που βελτιώνουν την αγορά σε επίπεδο λειτουργίας αλλά και τη σχέση της με τους πολίτες. Ενέργειες που θα την καταστήσουν πιο διαφανή και κατανοητή στο ευρύ κοινό. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία ενιαίου μητρώου διαμεσολαβητών, η κατάρτιση δέσμης δεικτών που θα μετρούν τη μεταβολή του κόστους στα νοσοκομειακά προγράμματα και θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια, η προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης για την παροχή λύσεων, η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού του φιλικού διακανονισμού και η συμφωνία ελάχιστων κανόνων εξυπηρέτησης με τις εταιρείες οδικής βοήθειας. Επίσης η ΕΑΕΕ στο πλαίσιο δράσεων ΕΚΕ σχεδίασε δράσεις που αφορούν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και της υγείας, στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, στη μείωση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού κ.α.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Δ. Μαζαράκης: “Ιδιωτική Ασφάλιση: Από αναγκαία λύση... συνειδητή επιλογή”! https://www.insurancedaily.gr/d-mazarakis-idiotiki-asfalisi-apo-anagkea-lysi-syniditi-epilogi/