Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Δ. Μαζαράκης: Aνεξάρτητη αρχή για το συνταξιοδοτικό

Δ. Μαζαράκης

Στην ανάθεση του συνταξιοδοτικού σχεδιασμού σε μία ανεξάρτητη αρχή που θα αναλάβει να μελετήσει τις εξελίξεις στο δημογραφικό και να προχωρήσει σε λύσεις αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης, από το βήμα του ασφαλιστικού συνεδρίου της εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική». Ο κ. Μαζαράκης επισήμανε ότι τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η ΝΔ με εκπροσώπους σε πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος δείχνουν πως αναγνωρίζουν το συμπληρωματικό ρόλο που μπορεί να έχει η ιδιωτική ασφάλιση.

Στην υγεία που η ιδιωτική δαπάνη βρίσκεται στο 41% και από αυτό μόνο το 10% αντιστοιχεί σε ασφαλιστικά προγράμματα ο κ. Μαζαράκης ανέφερε “Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον χώρο της υγείας.   Για να μπορέσουμε λοιπόν να κάνουμε λόγο για μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας πρέπει πρώτα απ’ όλα να αρχίσουμε να μιλάμε για τη ριζική αναμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας,   Ένα ΕΣΥ, που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και ταυτόχρονα αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτει, είναι το πρώτο, και αναγκαίο βήμα.   Το δεύτερο βήμα είναι η συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες,   Τρίτο βήμα είναι η καθολική εφαρμογή των ιατρικών κλινικών πρωτοκόλλων, μία λύση που χρόνια τώρα εφαρμόζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.   Τέλος, είναι προς όφελος της κοινωνίας και όλων των πολιτών η άρση των αντικινήτρων (Φόρος Ασφαλίστρων Υγείας 15%) και η θέσπιση κινήτρων, ώστε μεγάλο μέρος της ιδιωτικής δαπάνης υγείας να μεταφερθεί στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας και να πάψει ο πολίτης να πληρώνει από την τσέπη του. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε   υψηλότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος,   υψηλότερη ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών,   καλύτερο έλεγχο του κόστους για τους πολίτες,   Και το σπουδαιότερο θα καταφέρουμε όλοι οι πολίτες, και κυρίως εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια σοβαρές περιπτώσεις και να έχουν πρόσβαση στις νέες και πολλές φορές ακριβές θεραπείες.”

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό τόνισε ότι είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας.   “Όσο καθυστερεί μια συνολική, μακροπρόθεσμα βιώσιμη, και δίκαιη για όλες τις γενιές λύση, τότε το πρόβλημα αυτό θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για την κοινωνία, και ουσιαστικά το μεταφέρουμε στις νέες γενιές.   Ένα σύγχρονο, μακροχρόνια βιώσιμο σύστημα πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:

Πρώτον, Υιοθέτηση συστήματος τριών πυλώνων:

  • 1ος πυλώνας, κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα,
  • 2ος πυλώνας, επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατική είτε ιδιωτική εταιρία συντάξεων, PENSION FUND COMPANY.
  • 3ος πυλώνας, ιδιωτικός, προαιρετικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Δεύτερον, Ενοποίηση φορέων του 1ου πυλώνα, με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση διαδικασιών, απλοποίηση και ομογενοποίηση των παροχών, χρήση της τεχνολογίας   Τρίτον, Αναβαλλόμενα φορολογικά κίνητρα για ειδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα του 3ου πυλώνα,

Και τέλος, Δημιουργία και λειτουργία μίας Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα μελετά τις μακροοικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις, θα εισηγείται και θα συμβουλεύει τη Βουλή, θα ενημερώνει αντικειμενικά τους πολίτες”.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Δ. Μαζαράκης: Aνεξάρτητη αρχή για το συνταξιοδοτικό! https://www.insurancedaily.gr/d-mazarakis-lysi-sto-syntaxiodotiko-mesa-apo-anexartiti-archi/