Αστική Ευθύνη

Διακανονισμός 775 εκατ. από τις bayer & J&J για αντιπηκτικό φάρμακο


Η Bayer AG και η Johnson & Johnson συμφώνησαν να διευθετήσουν περισσότερες από 25.000 αγωγές στις ΗΠΑ για το αντιπηκτικό Xarelto.

Σύμφωνα με το Insurancejournal οι δύο εταιρείες αρνούνται την αστική ευθύνη, ωστόσο προχωρούν σε συμβιβασμό για να διευθετήσουν το ζήτημα. Βάσει των όσων έχουν κατατεθεί από τους ενάγοντες το εν λόγω φάρμακο προκάλεσε ασταμάτητη και σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρα αιμορραγία. Το συνολικό ποσό του διακανονισμού ανέρχεται σε 775 εκατ. δολάρια. Το ποσό θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ των δύο εταιρειών που ανέπτυξαν από κοινού το φάρμακο.

Η Bayer και η J & J δεν αποδέχονται ευθύνη βάσει της συμφωνίας. Ο διακανονισμός θα επιλύσει όλες τις εκκρεμείς αγωγές των ΗΠΑ έναντι του Xarelto, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι οι αιτούντες προκάλεσαν ανεξέλεγκτη και μη αναστρέψιμη αιμορραγία που οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε θάνατο ασθενείς. Οι ενάγοντες κατηγόρησαν τις εταιρείες ότι δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους αιμορραγίας, ισχυριζόμενοι ότι οι τραυματισμοί τους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν σε γιατρούς και οι ασθενείς είχαν παρασχεθεί επαρκείς πληροφορίες.

Η Bayer, σε δήλωσή της τη Δευτέρα, δήλωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι οι αξιώσεις δεν έχουν αξία. “Ωστόσο, αυτός ο ευνοϊκός διακανονισμός επιτρέπει στην εταιρεία να περιορίσει το σημαντικό κόστος των συνεχιζόμενων διαφορών”, ανέφερε η εταιρεία. Οι αγωγές για το Xarelto άρχισαν να συσσωρεύονται το 2014 και οι εταιρείες είχαν μέχρι στιγμής κερδίσει και τις έξι δοκιμές σχετικά με τον επικαλούμενο κίνδυνο αιμορραγίας του Xarelto.

Η J & J δήλωσε ότι πιστεύει στην ασφάλεια του Xarelto, αλλά ότι ο διακανονισμός ήταν η βέλτιστη επιογή για τους ασθενείς και τους γιατρούς τους. Το Xarelto είναι το πιο δημοφιλές φάρμακο της Bayer. Πέρυσι συνεισέφερε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ (4,07 δισεκατομμύρια δολάρια) στα έσοδα της φαρμακευτικής επιχείρησης του γερμανικού ομίλου. Η Bayer δήλωσε ότι το μερίδιό της στο ποσό διακανονισμού θα αντισταθμιστεί εν μέρει από ασφάλιση αστικής ευθύνης λόγω προϊόντων. Η Bayer ανέπτυξε από κοινού την Xarelto με τη μονάδα Janssen Pharmaceuticals της J & J, η οποία πωλεί τον προληπτικό του θρόμβου αίματος βάσει συμφωνίας αδειοδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η J & J ανακοίνωσε πωλήσεις της Xarelto το έτος 2018 ύψους 2,47 δισ. Δολαρίων.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το Xarelto το 2011. Είναι συνταγογραφούμενο για άτομα με κολπική μαρμαρυγή, μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης βαθιάς φλέβας και πνευμονικών εμβολών. Οι εταιρείες στο παρελθόν δήλωσαν ότι η προειδοποιητική ετικέτα του Xarelto παρέχει “πλήρη, ακριβή και επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του φαρμάκου”. Η πλειοψηφία των αγωγών ενοποιήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης και οι εταιρείες κέρδισαν τρεις δίκες το 2017.

Σε τρεις διαμάχες το 2018 το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι J & J και Bayer δεν φέρουν ευθύνη. Ένα παρόμοιο φάρμακο, το Pradaxa της Boehringer Ingelheim, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο χιλιάδων αγωγών ισχυριζόμενων ότι η εταιρεία υποτιμά τον κίνδυνο αιμορραγίας της. Και η Boehringer το 2014 προχώρησε σε συμβιβασμό 650 εκατομμυρίων δολαρίων για να επιλύσει περισσότερες από 4.000 από αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: Insurancejournal-reuters


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Διακανονισμός 775 εκατ. από τις bayer & J&J για αντιπηκτικό φάρμακο! https://www.insurancedaily.gr/diakanonismos-775-ekat-apo-tis-bayer-jj-gia-antipiktiko-farmako/