Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Δικαίωμα Συμβολαίου, φοροαπαλλαγές & αθέμιτες πρακτικές στη λίστα θεμάτων που διεκδικούν πανελλαδικά οι Ασφ. Διαμεσολαβητές


Με ενιαίο παλμό και ισχυρή συμμετοχή ασφαλιστών, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνδιάσκεψη ασφαλιστικών διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια και προέδρων τοπικών Ασφαλιστικών συλλόγων, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την συμπόρευση του κλάδου, την ισχυροποίηση των σωματείων και την αξιοποίηση των επιμελητηρίων που αποτελούν θεσμοθετημένους συνομιλητές της πολιτείας.

του Νίκου Μωράκη

Κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να αποκτήσει ο κλάδος συλλογική φωνή – να κάνει lobbying – και να δημιουργήσει ένα όργανο που θα καταγράφει τα προβλήματα, θα τα συζητά, θα αποφασίζει και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις διεκδικήσεις της διαμεσολάβησης.

Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, όσο και ο Δ. Γαβαλάκης Γ.Γ. του Επιμελητηρίου, αναφέρθηκαν στην ανάδειξη του κλάδου μέσα από τα επιμελητήρια, στην αποτελεσματικότερη δικτύωσή τους και το διακριτό ρόλο των σωματείων και των ενώσεων. Η Εθνική Συνδιάσκεψη θα αποτελέσει μοχλό ενοποίησης και ισχυροποίησης των φορέων του κλάδου.

Ζητήματα που οι διαμεσολαβητές πρέπει να αντιμετωπίσουν “εν τη ενώσει” τους είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό του κλάδου, η προσέλκυση νέων καταρτισμένων επαγγελματιών στον κλάδο, η αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών στην ασφαλιστική πώληση, το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων και η βελτίωση της εκπαίδευσης του κλάδου. Στα θέματα που ο κλάδος πρέπει να εξετάσει είναι και η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού και τις σχέσεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Εν συνεχεία ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία, λειτουργώντας συμπληρωματικά στο κράτος. Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος μίλησε για τη συμβολή τού ασφαλιστικού κλάδου στην κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Ο σημαντικός ρόλος των σωματείων

Στη σημασία των σωματείων, των ενώσεων και των συνδέσμων των διαμεσολαβητών και τη συλλογική τους δράση μέσα από την ΕΑΔΕ αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες ανθρώπων όπως ο Γιώργος Καραβίας, η Δήμητρα Λύχρου, ο Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, ο Δημήτρης Γαβαλάκης κ.ά. κατέστη εφικτό να αποκτήσει ο κλάδος συλλογική παρουσία και να πραγματοποιήσει την εθνική συνδιάσκεψη. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε επίσης ότι από την εμπειρία του μέσα από το Επιμελητήριο – έχοντας εικόνα των σωματείων στους 400 κλάδους που εκπροσωπεί, τα συνδικαλιστικά όργανα της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης είναι από τα πιο οργανωμένα. Σωματεία που μαζί και με τη βοήθεια του Επιμελητηρίου Αθηνών έδωσαν λύσεις και προασπίσθηκαν τα δικαιώματα των διαμεσολαβητών σε θέματα όπως η 30-31, η IDD και η μετατροπή των ΚΑΔ. Ειδικά το τελευταίο αν δεν είχε λυθεί, 3.500 ασφαλιστές δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν στο επάγγελμα.

Μιλώντας σχετικά, ο Δημήτρης Γαβαλάκης, τόνισε ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη αποτελεί απόρροια της πορείας και της σύμπλευσης των σωματείων και πως κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται θα πρέπει να είναι αποκύημα των συζητήσεων και αποφάσεων των σωματείων. Τα αποτελέσματα των Εθνικών Συνδιασκέψεων που θα δρομολογούνται κάθε χρόνο θα είναι μια κεντρική agenta θεμάτων που θα ιεραρχούνται με προτεραιότητα σημαντικότητας και θα αντιμετωπίζονται συλλογικά. Με αυτό τον τρόπο οι εκλεγμένοι στα επιμελητήρια της χώρας για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση θα μπορούν να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα θέματα της αγοράς με σκοπό να αντιμετωπίζονται ομαδικά και συντονισμένα. Ένας συντονισμός στον οποίο θα ενημερώνονται και θα συμμετέχουν και οι κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα σύνδεσμοι ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Οι τομείς δράσεις που συζητήθηκαν και θα διεκδικηθούν σε βάθος χρόνου είναι:

 • Ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος
 • Αντιμετώπιση του φορολογικού και ασφαλιστικού του κλάδου
 • Διεκδίκηση φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων (κλάδο ζωής & περιουσίας)
 • Δράσεις για τη διευκόλυνση εισόδου νέων στο επάγγελμα
 • Αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών
 • Συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των Ανασφάλιστων
 • Διαφάνεια – Δικαίωμα Συμβολαίου
 • Εκπόνηση μελετών για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματος
 • Νομική & φοροτεχνική στήριξη των Ασφ. Διαμεσολαβητών
 • Ευρωπαϊκά Προγράμματα & Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση
 • Διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου
 • Υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
 • Συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + two =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Δικαίωμα Συμβολαίου, φοροαπαλλαγές & αθέμιτες πρακτικές στη λίστα θεμάτων που διεκδικούν πανελλαδικά οι Ασφ. Διαμεσολαβητές! https://www.insurancedaily.gr/dikaioma-symvolaioy-foroapallages-a/