Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Δείτε το έντυπο τυποποιημένων πληροφοριών που πρέπει να παίρνει ο ασφαλισμένος


H τελική μορφή του τυποποιημένου εγγράφου πληροφοριών (IPID) που πρέπει να χρησιμοποιείται στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαικά παρουσιάστηκε σε workshop των Βρυξελλών -στο οποίο συμμετείχε και ο ΣΕΜΑ- από τον επικεφαλής της EIOPA στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή,  David Cowan.

της Βίκυς Γερασίμου

Πρόκειται για το έγγραφο που πρέπει να έχουν όλοι οι ασφαλιστές, προκειμένου να παρέχουν βασικές πληροφορίες προς τους εν δυνάμει πελάτες τους και δίνεται προσυμβατικά. Ο σχετικός εκτελεστικός κανονισμός που αφορά στο έγγραφο και τη μορφή που θα έχει, έχει εκδοθεί από τον Αύγουστο, ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- επειδή νομοθετικά η IDD υπερτερεί από τον εκτελεστικό κανονισμό, αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή μαζί με την οδηγία. Κι αυτό σημαίνει ότι η χρήση του τυποποιημένου εγγράφου θα καταστεί υποχρεωτική με την εφαρμογή της IDD.

Οι διεργασίες ενημέρωσης των ανθρώπων της διαμεσολάβησης έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα με τον ΣΕΜΑ να έχει ήδη επικοινωνήσει το σχετικό έγγραφο στα μέλη του. Ωστόσο γύρω από κάποια ζητήματα τίθενται προβληματισμοί οι οποίοι και πρέπει να απαντηθούν για να υπάρχει σαφής προσανατολισμός προς τους επαγγελματίες. Γιατί απαραίτητη προυπόθεση για να λειτουργήσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο που η Ευρώπη θέτει στις ασφαλίσεις, είναι να είναι πλήρως κατανοητό και ακριβές ως προς το περιεχόμενο του. Και στην προκειμένη περίπτωση ήδη έχει τεθεί το ερώτημα του “πότε δίνεται αυτό το έντυπο στον πελάτη”, γιατί ο μόνος χρονικός προσδιορισμός που υπάρχει είναι “προσυμβατικά”, πριν δηλαδή υπογράψει το συμβόλαιο ο πελάτης. Υπάρχει ωστόσο μεγάλη διαφοροποίηση στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτή εάν το έγγραφο αυτό δίνεται δέκα λεπτά πριν υπογράψει το συμβόλαιο ή τρεις μέρες πριν.

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο

Το έγγραφο έχει συγεκριμένα εικονίδια και ενότητες που πρέπει να απαντηθούν από το διαμεσολαβητή. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε κάθε ενότητα σε προηγούμενο άρθρο του insurancedaily με τίτλο “Το έγγραφο πληροφοριών ασφαλιστικού προϊόντος που θα ισχύσει με την IDD”.

Τι αναφέρει το έγγραφο:

  • Όνομα και λογότυπο της εταιρείας
  • Αναφορά σε πλήρεις προσυμβατικές και συμβατικές πληροφορίες
  • Τι ασφαλίζεται;
  • Τι δεν ασφαλίζεται;
  • Υπάρχουν περιορισμοί στην κάλυψη;
  • Που είμαι καλυμμένος;
  • Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου;
  • Πότε και πώς πληρώνω;
  • Πότε αρχίζει και πότε λήγει η κάλυψη;
  • Πώς μπορώ να ακυρώσω τη σύμβαση;


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Δείτε το έντυπο τυποποιημένων πληροφοριών που πρέπει να παίρνει ο ασφαλισμένος! https://www.insurancedaily.gr/dite-entypo-typopiimenon-pliroforion-pou-prepi-na-perni-o-asfalismenos/