Ειδήσεις

Ε. Αχτσιόγλου: Διαγραφή 100% των προστίμων σε εργοδοτικές εισφορές

Έφη Αχτσιόγλου

Κατά 100% θα ”κουρεύονται” τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ για όποιον επιχειρηματία εξοφλήσει εφάπαξ την κύρια οφειλή του. Αυτό ξεκαθάρισε η Υπ. Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου,μιλώντας στην ΕΡΤ 3.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές έως τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες θα ισχύει το κούρεμα των προσαυξήσεων, που θα μπορεί να φτάσει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής από τον οφειλέτη.

H σχετική ρύθμιση αναμένεται να έλθει στη Βουλή, πριν το Πάσχα και ενεργοποιηθεί το αργότερο έως τις αρχές του Μαίου. Η ίδια αναφέρθηκε αναλυτικά στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογραμμίζοντας ότι «οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016 θα κουρεύονται στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής του σημερινού ασφαλιστικού νόμου (4387/2016), ο οποίος ορίζει ότι οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «παράλληλα, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγούν σε μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 60-65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ».

Σημείωσε, επίσης, ότι με τη ρύθμιση «ανακουφίζονται περίπου 80.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά λόγω των οφειλών τους δεν μπορούσαν να λάβουν σύνταξη. Με το νέο σχήμα θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσα από μικρή παρακράτηση στη σύνταξή τους για τα επόμενα χρόνια».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + six =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ε. Αχτσιόγλου: Διαγραφή 100% των προστίμων σε εργοδοτικές εισφορές! https://www.insurancedaily.gr/e-achtsioglou-diagrafi-100-ton-prostimon-se-ergodotikes-isfores/