ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Έχετε σκεφτεί πότε πόσο χρόνο σπαταλάτε στο δρόμο;


NYT2009092117373245C

 • 180 ώρες το χρόνο καταναλώνονται στη μετακίνηση προς και από τη δουλειά στην Ευρώπη
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις πιο σύντομες μετακινήσεις, ενώ οι Βέλγοι τις πιο χρονοβόρες, με τέταρτους σε μεγαλύτερη διάρκεια μετακινήσεων τους Έλληνες.
 • Περίπου το 63% των Ελλήνων συμφωνούν ότι με τη χρήση ενός tablet, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους, η διάθεσή τους θα άλλαζε

Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη ξυπνάνε, σηκώνονται από το κρεβάτι, ντύνονται και μετά κατευθύνονται προς τη δουλειά τους. Καθώς ο χειμώνας γίνεται ολοένα και πιο αισθητός,ο κρύος αέρας, ο μουντός καιρός και o φόβος της βροχής μετατρέπουν την καθημερινή μετακίνηση σε μία ενδεχομένως άσχημη εμπειρία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Samsung Mobile Europe oι Ευρωπαίοι ξοδεύουν περίπου 45 λεπτά για τη μετακίνηση τους προς και από τη δουλειά τους κάθε μέρα, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερες από 7 ολόκληρες μέρες το χρόνο. Καθώς ο χειμώνας κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία του, από το 40% Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν τακτικά τα μέσα μεταφοράς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, περίπου το 50% αναζητά τρόπους, ώστε να μετατρέψουν αυτόν τον αντιπαραγωγικό χρόνο σε κάτι πιο ευχάριστο και ψυχαγωγικό.

Η έρευνα αποκάλυψε πως ο μέσος όρος του χρόνου μετακίνησης διαφέρει στην Ευρώπη, με τους Βέλγους να έχουν την πιο χρονοβόρo καθημερινή μετακίνηση στα 52 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τους εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο,οι οποίοι είχαν την πιο σύντομη καθημερινή μετακίνηση στα 36 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις πιο μεγάλες διαδρομές, με μέσο όρο 49,40 λεπτά.

Μέσος όρος χρόνων μετακίνησης για κάθε Ευρωπαϊκή Χώρα

 • Βέλγιο 52,80 λεπτά
 • Ελβετία 42,36 λεπτά
 • Ιταλία 51,89 λεπτά
 • Πολωνία 41,86 λεπτά
 • Ισπανία 51,63 λεπτά
 • Πορτογαλία 41,80 λεπτά
 • Ελλάδα 49,40 λεπτά   
 • Ρουμανία 41,36 λεπτά
 • Αυστρία 47,51 λεπτά
 • Γερμανία 39,62 λεπτά
 • Ολλανδία 42,50 λεπτά
 • Ην. Βασίλειο 36,88 λεπτά

Παρόλο που η πλειονότητα όσων μετακινούνται κατά κύριο λόγο οδηγούν (61%), σχεδόν το 1/3 παράλληλα χρησιμοποιεί ποδήλατο (12%) ή περπατά (20%) προς τη δουλειά κάθε μέρα, ένα ποσοστό που το επηρεάζει ο χειμωνιάτικος καιρός, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα μέσα μεταφοράς. Οι Βέλγοι (23%) και οι Ιταλοί (23%) είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το τρένο για να μετακινηθούν προς και από τη δουλειά, ενώ οι Πολωνοί προτιμούν το λεωφορείο (37%). Οι Έλληνες, από την άλλη, με ποσοστό 54% προτιμούν τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο, ενώ το 26% πηγαίνει στη δουλειά, περπατώντας και το 20% επιλέγει το λεωφορείο.

Για να κάνουν πιο ευχάριστη τη μετακίνηση τους, οι Ευρωπαίοι κατά κύριο λόγο ακούν μουσική (64%, για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό φτάνει το 73%), όμως, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταναλώνουν αυτόν τον πολύτιμο χρόνο, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω τους (21%) ή πραγματικά μην κάνοντας τίποτα (15%) καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Στην Ελλάδα το 20% όσων μετακινούνται χρησιμοποιούν tablets. Τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones συνεχίζουν να έχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση, καθώς το 80% έχει πάντα μαζί του ένα. Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένα 7% του πληθυσμού δεν έχει κάποιο προϊόν τεχνολογίας μαζί του.

Σχετικά με την έρευνα:

Η έρευνα διεξήχθη από την One Poll σε 7,500 ενήλικες σε 12 χώρες της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ολλανδία και Ελβετία) στο διάστημα από 6 Νοεμβρίου – 18 Νοεμβρίου 2014.


1 Comment

1 Σχολιο

 1. christos

  Dec 24, 2014 at 9:43 AM

  Οι Έλληνες, από την άλλη, με ποσοστό 57% προτιμούν τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο, ενώ το 29% πηγαίνει στη δουλειά, περπατώντας και το 23% επιλέγει το λεωφορείο.

  ola mazi 109% ????

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Έχετε σκεφτεί πότε πόσο χρόνο σπαταλάτε στο δρόμο;! https://www.insurancedaily.gr/echete-skefti-pote-poso-chrono-spatala/