
Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση προκαταβολής φόρου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών χαιρέτισε την απόφαση καθώς υποτίθεται ότι θα έδινε σημαντική «ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να υποχωρούν σημαντικά εν μέσω της πανδημίας.
Όμως, εβδομάδες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, διαπιστώνουμε ότι ο κίνδυνος της επιβολής της προκαταβολής φόρου είναι υπαρκτός.
Και αυτό γιατί η ποσοστιαία μείωση προκαταβολής βασίζεται στη μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το 1ο εξάμηνο του 2019. Όμως τα στοιχεία για τη σύγκριση αυτή θα είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α, δηλαδή μετά τις 31/07/2020. Επειδή η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων είναι στις 29/07/2020, είναι πάρα πολύ πιθανό σε χιλιάδες επιχειρήσεις να βεβαιωθεί το 100% της προκαταβολής και το οποίο θα συμψηφίσουν με μελλοντικές οφειλές κατόπιν μελλοντικών φορολογικών ελέγχων με βάση και τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΑΑΔΕ.
Αυτή η εξέλιξη δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Αντίθετα, ασκείται περισσότερη πίεση προς τις επιχειρήσεις, σε μία χρονική στιγμή που αγωνίζονται να κρατηθούν ανοιχτές, εξαιτίας της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα και να στηρίξει ουσιαστικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Δεν αρκεί να ανακοινώνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις. Πρέπει και να εφαρμόζονται.
Σχόλια

Την παραίτησή του από CEO και Αντιπρόεδρος της Ιντερσαλόνικα υπέβαλε ο Κ. Γιαννιώτης
Generali: Στα €617,5 εκατ. ασφάλιστρα & στους top 3 της αγοράς
17 στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Delphi Forum (updated)
Ο ασφαλιστικός κλάδος χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του στο LinkedIn
NN Hellas: Η κουλτούρα που οδήγησε στο ιστορικό milestone του €1 δισ.
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Αποκλειστικό: Διαβουλεύσεις Χατζηθεοδοσίου – Παπαθανάση για ένταξη των ασφαλιστών στο νέο ΕΣΠΑ

Εξαίρεση των ασφαλιστών από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

ΕΕΑ: Νέα δεντροφύτευση για την περιοχή του Χαλανδρίου

Ο Σταύρος Κωνσταντάς keynote speaker στο NatCat Summit 2026

Karavias: Στρατηγική συνεργασία με τον Νικ.Κουτσουράη

ΕΕΑ: Έρευνα δείχνει συρρίκνωση πωλήσεων το Πάσχα

NatCat Summit 2026: Μαζί, διαμορφώνουμε στρατηγικές για πιο ανθεκτικές κοινότητες


















