ΥΓΕΙΑ

Εγκύκλιος υποχρεώνει τις ιδιωτικές κλινικές να αναρτήσουν τιμοκατάλογο και για τις ασφαλιστικές


Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ότι εντός 15 ημέρων θα πρέπει να έχουν αναρτήσει στην υποδοχή και το λογιστήριο τον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών τους για να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Ο τιμοκατάλογος θα πρέπει να αναφέρει με απλό και κατανοητό τρόπο προς τον καταναλωτή τις χρεώσεις και ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφέρεται πως αυτές διαμορφώνονται με τη χρήση ασφαλιστηρίου συμβολαίου ή δημόσιου φορέα.

Η εγκύκλιος – που αφορά την εφαρμογή του άρθρου 67 της με αρ. 91354/2017 (Β’ 2983) της απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) – έρχεται να διασφαλίσει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να γνωρίζει από πριν το κόστος που συνεπάγεται η νοσηλεία ή επίσκεψή του στα εξωτερικά ιατρεία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, καθιερώνοντας διαφανή πρακτική στον τομέα των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

Ειδικότερα όπως ορίζεται “οι επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε μορφής υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, υποχρεούνται να αναρτούν σταθερά τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο της επιχείρησης ή του γραφείου τους και άμεσα ορατό από τους πελάτες, στον οποίο θα αναγράφονται οι τελικές τιμές συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που παρέχουν”.

Περαιτέρω, το άρθρο 25 παρ.6 του ν.4600/2019 (Α’ 43), ρητά προβλέπει ότι “οι ιδιωτικές κλινικές έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν στην ιστοσελίδα τους και σε εμφανές σημείο στην υποδοχή και στο λογιστήριο τιμοκατάλογο των υπηρεσιών και προϊόντων που παρέχονται από αυτές”.

Η Γραμματεία επίσης υποστηρίζει “την αδήριτη ανάγκη εφαρμογής των προαναφερόμενων διατάξεων αναγκαστικού δικαίου, προς όφελος τόσο των καταναλωτών που λαμβάνουν προϊόντα και υπηρεσίες υγείας όσο και των ιδιωτικών κλινικών, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για τη διασφάλιση και βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού”.

Κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση

Σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης προσιτής, πλήρους και σαφούς ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να είναι δυνατή σε αυτούς η διαμόρφωση σαφούς εικόνας ως προς τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας που τους ενδιαφέρουν, θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιβολή των προβλεπόμενων από τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας κυρώσεων.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 10 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Εγκύκλιος υποχρεώνει τις ιδιωτικές κλινικές να αναρτήσουν τιμοκατάλογο και για τις ασφαλιστικές! https://www.insurancedaily.gr/egkyklios-ypochreonei-tis-idiotikes-k/