Κοινωνική Ασφάλιση

Έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές για προσλήψεις προσωπικού

List

Ανατροπές στο «καθεστώς» των εργοδοτικών εισφορών προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, οι εργοδοτικές εισφορές θα εκπίπτουν των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων οι οποίες δημιουργούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Αναλυτικά, στη σχετική διάταξη προβλέπεται πως οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προσαυξημένες κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανά θέση εργασίας, εφόσον προκύπτει αθροιστικά:

α) αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με τον μέσο όρο του προηγούμενου έτους και

β) αύξηση της μισθολογικής δαπάνης κατά το οικείο έτος πρόσληψης σε σχέση με αυτήν του προηγούμενου έτους.

Για τον υπολογισμό των παραπάνω δεν προσμετρώνται:

α) η συνταξιοδότηση εργαζομένου,

β) η καταγγελία σύμβασης κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον εργοδότη σε εργαζόμενο της επιχείρησης για αξιόποινη πράξη που τέλεσε κατά την άσκηση της εργασίας του,

γ) η φυλάκιση και ο θάνατος εργαζομένου και

δ) η αδυναμία ανανέωσης της άδειας διαμονής και πρόσβασης στην αγορά εργασίας αλλοδαπού εργαζομένου.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται για νέους έως 30 ετών και για μακροχρόνια άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Σε συνδεδεμένα πρόσωπα, το κίνητρο χορηγείται άπαξ για κάθε εργαζόμενο.

Προβλέπεται εφαρμογή, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, και σε περίπτωση μετατροπής συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η παραπάνω προσαύξηση από το έτος πρόσληψης ή μετατροπής της σύμβασης σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, χορηγείται και για τέσσερα (4) επιπλέον συναπτά έτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολουμένων και η μισθολογική δαπάνη εκάστου έτους δεν έχουν μειωθεί σε σχέση με εκείνα του προηγούμενου έτους.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + six =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Έκπτωση στις εργοδοτικές εισφορές για προσλήψεις προσωπικού! https://www.insurancedaily.gr/ekptosi-stis-ergodotikes-isfores-gia-proslipsis-prosopikou/