Κοινωνική Ασφάλιση

Επιπλέον 325 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις

retirement

Επτάμηνη παράταση στο πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της Υπ. Εργασίας, κ. Έφης Ατσιόγλου, η οποία δημοσιεύτηκε χθες. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό θα ολοκληρωθεί έως 30 Ιουνίου 2018 και όχι έως 31 Οκτωβρίου του 2017, με βάση προηγούμενη υπουργική απόφαση. Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο τακτικός προϋπολογισμός θα συνεισφέρει επιπλέον 323 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017 -2018 για την εξόφληση των εκκρεμών κύριων συντάξεων (πέραν, δηλαδή, των 859 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017).

Σύμφωνα με την νέα κοινή υπουργική απόφαση:

  • «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλουν να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των σχετικών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του δεύτερου μηνα από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης, ενώ η προθεσμία αυτή δύναται να παρατείνεται μετά από αιτιολογημένο αίτημα που υποβάλλεται στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέσω της οικείας ΓΔΟΥ. Το πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ολοκληρώνεται την 30.6.2018».
  • Από την απόφαση αυτή «προκαλείται επιπλέον δαπάνη κατ’ ανώτατο όριο ύψους 325.000.000 ευρώ συνολικά σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού των ετών 2017 και 2018, η οποία εκτιμάται σε ύψος 25.000.000 ευρώ συνολικά σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού για το έτος 2017 και περίπου σε ύψος 300.000.000 ευρώ για το έτος 2018».
  • «Τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός των προθεσμιών (σ.σ. μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης με τελικό ορίζοντα την 30/6/2018) επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη των προθεσμιών».
  • «Σε περίπτωση που η ανωτέρω προθεσμία επιστροφής,παρέλθει άπρακτη, δύναται το ποσό αντίστοιχου ύψους με το ποσό της επιστροφής, να παρακρατείται από ποσά τυχόν επιχορηγήσεων ή αποδόσεων προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Επιπλέον 325 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις! https://www.insurancedaily.gr/epipleon-325-ekat-evro-gia-tis-ekkremis-kyries-syntaxis/