ΥΓΕΙΑ

Επιστήμονες εντόπισαν το «κέντρο» των ονείρων

όνειρα, κορίτσι, αρκουδάκι, ύονος, παιδί

Και όνειρα κάνουμε και όνειρα βλέπουμε, πιο πολύ από ό,τι νομίζουμε. Το επιβεβαιώνει διεθνής επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη – ανάμεσά τους κι ένας Έλληνας – που “χαρτογράφησε” τα όνειρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πέφτουμε για ύπνο και, αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κοιμηθούμε άμεσα, το επόμενο πρωί δεν θυμόμαστε, καν, αν είδαμε όνειρα. Κι όμως. Βλέπουμε περισσότερα όνειρα από όσα νομίζουμε. Κι αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αντιμετωπίσουν την αϋπνία, τους εφιάλτες, αλλά και να μάθουν ποιος είναι ο λόγος που βλέπουμε όνειρα τελικά.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα όνειρα δεν συμβαίνουν μόνο στη φάση REM (ταχεία κίνηση των ματιών) του ύπνου. Οι κοιμισμένοι άνθρωποι ονειρεύονται επί αρκετές ώρες και παρόλα αυτά θυμούνται λίγα μόνα λεπτά – και αυτά με το ζόρι.

Όταν κοιμόμαστε, μπορούν να ανιχνευθούν χαμηλής συχνότητας εγκεφαλικά κύματα στον εγκέφαλο. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μια μείωση αυτών των κυμάτων, σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, αποτελεί την «υπογραφή» ότι κάποιος ονειρεύεται. Αυτή η περιοχή φαίνεται να αποτελεί το “κέντρο” των ονείρων.  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Φρανσέσκα Σικλάρι του Πανεπιστημίου του Ουσκόνσιν-Μάντισον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”, μελέτησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε 32 εθελοντές που κοιμούνταν και οι οποίοι φορούσαν στο κεφάλι τους μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, η οποία κατέγραφε τα εγκεφαλικά τους κύματα.

Μεταξύ των ερευνητών ήταν ο Λάμπρος Περόγαμβρος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2006), ο οποίος σήμερα είναι ερευνητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Ουσκόνσιν-Μάντισον, στο Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Γενεύης και στο Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης.

Κάθε φορά που εμφανιζόταν μια διακριτή εγκεφαλική δραστηριότητα, οι επιστήμονες ξυπνούσαν τους συμμετέχοντες και τους ρωτούσαν αν ονειρεύονταν και τι θυμούνταν από τα όνειρά ους. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώθηκε μια στενή σχέση ανάμεσα στα όνειρα και στα μειωμένα κύματα χαμηλής συχνότητας κύματα, σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.  Έχοντας εντοπίσει αυτή την περιοχή, οι ερευνητές ήταν στη συνέχεια σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια περίπου 90% αν κάποιος έβλεπε όνειρο. Έτσι διαπίστωσαν ότι τα όνειρα δεν συνοδεύουν μόνο τη φάση REM του ύπνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ένας άνθρωπος ονειρεύεται στο 95% του ύπνου REM και στο 71% του μη-REM ύπνου.

Η έρευνα διαπίστωσε, επίσης, ότι, όταν κανείς θυμάται τα όνειρά του αργότερα, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη μνήμη. Συνεπώς η εγκεφαλική περιοχή ανάμνησης ενός ονείρου είναι διαφορετική από την περιοχή δημιουργίας του ονείρου.

Β. Κ.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Επιστήμονες εντόπισαν το «κέντρο» των ονείρων! https://www.insurancedaily.gr/epistimones-entopisan-kentro-ton-oniron/