Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ για τη φορολόγηση ασφαλίστρων


(Προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη): Κύριε Υπουργέ, η πρακτική των ομαδικών ασφαλίσεων του προσωπικού, είτε αφορούσε ασφάλιση υγείας, είτε συνταξιοδοτικά προγράμματα, ακολουθήθηκε από αρκετές επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια σαν μια παροχή προς τους εργαζόμενους, που λειτουργούσε συμπληρωματικά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή η δαπάνη εξέπιπτε από τα έξοδα της επιχείρησης και δεν φορολογούνταν ως εισόδημα για τον εργαζόμενο, είχε όμως σημαντική προστιθέμενη αξία για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και τη συνταξιοδοτική προοπτική του.

Σήμερα που οι συνταξιοδοτικές προοπτικές των εργαζομένων επιδεινώνονται και η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη δοκιμάζεται και συρρκικνώνενται, οι παροχές της ομαδικής ασφάλισης είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για τους εργαζόμενους. Αυτήν την πραγματικότητα δείχνει να αγνοεί το σχεδιαζόμενο ταμειακό μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών για φορολόγηση των ασφαλίστρων, που καταβάλλονται από τον εργοδότη σε ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα  εργαζομένων, ως εισόδημα του μισθωτού. Μια τέτοια φορολογική ρύθμιση θα έχει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς κανείς εργαζόμενος δεν θα δεχτεί να φορολογείται σήμερα για μια “συνταξιοδοτική” παροχή, που μπορεί να εισπράξει κάποια στιγμή στο μέλλον. Επιπλέον, η φορολόγηση των ομαδικών ασφαλιστηρίων όχι μόνο θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την χρησιμοποίησή τους, αλλά θα οδηγήσει και σε περαιτέρω επιβάρυνση του δημοσίου συστήματος υγείας και σε αυξητικές πιέσεις στη δημόσια δαπάνη υγείας, κατά παράβαση και της ευρωπαϊκής πρακτικής.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Ασημακόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Σκορίνης


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + thirteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Επιστολή ΓΣΕΒΕΕ για τη φορολόγηση ασφαλίστρων! https://www.insurancedaily.gr/epistoli-gsebee-gia-tin-forologisi-asfalistron/