ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτυχία για Alpha Bank και Πειραιώς, Έπεται Εθνική και Eurobank


Alpha BankΠρόκριμα για Εθνική αλλά και Eurobank αναμένεται να είναι η επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς με την έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 1,2 δισ. και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα καθοριστεί από τη ζήτηση.

Η Alpha Bank με χθεσινή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή των 0,65 ευρώ ανά μετοχή. Η εισήγησή της προς την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων είναι για τιμή νέων μετοχών σε 0,65 ευρώ.

Για το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς πηγές της τράπεζας ανάφεραν χθες ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε αργά το απόγευμα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου θα δημοσιευθεί η ανακοίνωση.

Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ήταν εξαρχής πλήρως καλυμμένη από τους αναδόχους. Αλλά και η Πειραιώς ποντάρει στο ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον που αποτυπώθηκε στην υπερκάλυψη κατά 6 φορές της ομολογιακής έκδοσης την προηγούμενη εβδομάδα (ζητούσε περίπου 500 εκατ. ευρώ και προσφέρθηκαν 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 5%, σημαντικά χαμηλότερο του αναμενόμενου).

Μετά, αρχίζουν τα πιο… δύσκολα καθώς η Εθνική θα ζητήσει 2,2 δισ. ευρώ. Αλλά και για την Eurobank δρομολογούνται οι αλλαγές, μετά την κατάθεση την Παρασκευή του νομοσχεδίου που θα καθορίζει την τιμή πώλησης…

Στο πεδίο των αυξήσεων της Alpha και της Πειραιώς, είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, με θέμα την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Ουσιαστικά η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς την τυπική έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις καθώς σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θεωρείται δεδομένη αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχός τους,,,.

Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book-building process) για επενδυτές εκτός της Ελλάδας, ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και για τις δύο τράπεζες.

Με τα χρήματα από την αύξηση οι τράπεζες θα καλύψουν τις ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests και τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου (νόμος Αλογοσκούφη 2009) που προαιρετικά πρέπει να πληρωθούν.

Η Πειραιώς καθιστά σαφές ότι θα υπάρξει και δημόσια προσφορά για την εγχώρια αγορά, ενώ η Alpha κάνει λόγο για προσφορά σε ειδικούς επενδυτές του εξωτερικού επισήμως, με στελέχη όμως να μην το αποκλείουν στην συνέχεια.

Οι δύο ανακοινώσεις της ALPHA BANK

“Στα πλαίσια της ήδη ανακοινωθείσας πλήρως εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank Α.Ε. (η “Τράπεζα”), που η τελευταία προτίθεται (μετά κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως) να διαθέσει, συνολικού ύψους αντλουμένων κεφαλαίων Ευρώ 1,2 δισεκατομμυρίων, γνωστοποιείται ότι, σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, προέκυψε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή των Ευρώ 0,65 ανά μετοχή. Η προσφορά των μετοχών έγινε προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος.

Κατ’ ακολουθία, η Τράπεζα προτίθεται να εισηγηθεί στην από 28 Μαρτίου 2014 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων όπως ορίσει την τιμή διαθέσεως των νέων μετοχών σε Ευρώ 0,65 και εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης όπως ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου δια ιδιωτικής τοποθετήσεως. Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών, ως επίσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, της Τραπέζης, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014”.

Την Δευτέρα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι «η Alpha Bank Α.Ε. (“Alpha Bank”) ανακοινώνει σήμερα τη διεξαγωγή πλήρους εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών εκδόσεώς της, που θα λάβει χώρα με κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως, με στόχο την άντληση ποσού Ευρώ 1,2 δισεκατομμυρίων. Τα κεφάλαια από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τραπέζης με υψηλής ποιότητος εποπτικά κεφάλαια, η οποία θα διευκολύνει την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 940 εκατομμυρίων. Η προσφορά θα γίνει προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος. Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεωντων κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τραπέζης, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014».

logo pireus bankΗ ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς 

«Σε συνέχεια της από 6 Μαρτίου 2014 ανακοίνωσης της Τράπεζας Πειραιώς (εφεξής η «Τράπεζα Πειραιώς» ή η «Τράπεζα») σχετικά με την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»), η Τράπεζα ανακοινώνει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για επενδυτές εκτός Ελλάδας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα ζητήσει από τη προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 28ης Μαρτίου 2014 (η «ΕΓΣ») να προχωρήσει στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τους ειδικότερους όρους και θα εισηγηθεί προς την ΕΓΣ ένα συνολικό ποσό κεφαλαίων προς άντληση ύψους έως €1,75 δισ. Εκτός από το τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για επενδυτές εκτός Ελλάδας, αναμένεται ότι η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα απευθυνθεί και σε επενδυτές στην Ελλάδα με δημόσια προσφορά, με την επιφύλαξη της λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως %ιεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και %ιεθνείς %ιαχειριστές (Joint Bookrunners) και η Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Co-Bookrunner) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η BNP Paribas ως %ιεθνής Συνδιαχειριστής (Co-Lead Manager), πάντα σε σχέση με επενδυτές εκτός Ελλάδος».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − eight =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Επιτυχία για Alpha Bank και Πειραιώς, Έπεται Εθνική και Eurobank! https://www.insurancedaily.gr/epitychia-gia-alpha-bank-ke-pireos-epete-eth/