Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ERGO Drive & Win. Δοκιμάσαμε την εφαρμογή και σας την παρουσιάζουμε


Στις 27 Μαρτίου δημοσιεύσαμε ένα Δελτίο Τύπου με τη νέα εφαρμογή της ERGO – ERGO Drive & Win. Μια εφαρμογή που δημιούργησε η startup εταιρεία Ο-Seven για λογαριασμό της ERGO και που στοχεύει στο να βελτιώσει ο κόσμος την οδηγική συμπεριφορά του. Έξυπνο και μοντέρνο. Είναι όμως και λειτουργικό;

του Νίκου Μωράκη

Περίεργος για το πόσο χρηστική και ενδιαφέρουσα είναι η συγκεκριμένη εφαρμογή την κατέβασα στο κινητό μου και την δοκίμασα για κάτι περισσότερο από ένα μήνα.  Ήθελα να βιώσω το user experience, να «τεστάρω» τις οδηγικές μου ικανότητες και τέλος να αποκτήσω άποψη αν ένας οδηγός θα παρέμενε loyal στην εφαρμογή ή απλά μετά την πρώτη εβδομάδα θα έπιανε απλά… χώρο στο κινητό του (3.0 ΜΒ μέχρι στιγμής).

Πώς δουλεύει;

Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι. Αυτό που κάνει όμως η εφαρμογή είναι εντυπωσιακό. Αφού την κατεβάσεις στο κινητό σου, δεχθείς τα terms & conditions και περάσεις μερικά βασικά προσωπικά στοιχεία, η εφαρμογή καταγράφει την οδηγική συμπεριφορά σου και σου δίνει ένα σκορ στο τέλος της διαδρομής. Εσύ αυτό που έχεις να κάνεις είναι να έχεις το κινητό σε ένα σταθερό – κατά προτίμηση συγκεκριμένο σημείο μέσα στο αυτοκίνητό σου και στο τέλος κάθε διαδρομής – όταν σου έρχεται το notification – να κάνει swipe left και να δηλώνεις τον τύπο της διαδρομής. Ήσουν οδηγός ή επιβάτης; Πήγαινες σε προσωπικό προορισμό ή σε δουλειά; Οδηγούσες αυτοκίνητο ή μηχανάκι;

Όλοι οι νέοι οδηγοί που κατεβάζουν την εφαρμογή στο κινητό τους ξεκινάνε ως “Nubies”. Πρέπει δηλαδή να πραγματοποιήσουν 400 χλμ. ή 40 διαδρομές μέχρι το σύστημα να αναγνωρίσει το οδηγικό τους μοτίβο. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το πρώτο βήμα το app αρχίζει να λειτουργεί κανονικά δίνοντας στον οδηγό ERGO Stars και ERGO SafeMiles.  

Προσωπική εμπειρία

Συνολικά μέχρι σήμερα 8/7/2019 έχω διανύσει 888 χλμ. δηλαδή 81 διαδρομές. Οδήγηση που απασχολεί 5% του χρόνου μου. Η μέση απόσταση ανά ημέρα που κάνω είναι 46,7 χλμ. ενώ ένας μέσος οδηγός διανύει 28,2 χλμ. Οδηγώ αρκετά δηλαδή. Να και κάτι που δεν ήξερα! Το σκορ μου; Μια απογοήτευση. 37/100. Πώς διαμορφώθηκε όμως αυτό το σκορ; Τι μετράει η εφαρμογή;

  • κατά πόσο χρησιμοποιείς το κινητό σου εν ώρα οδήγησης,
  • πόσο απότομα φρενάρεις,
  • πόσο απότομα επιταχύνεις,
  • την ταχύτητα που διατηρείς όταν οδηγάς όπως επίσης και
  • τις ώρες της ημέρας που οδηγάς. (00.00 με 5.00 το πρωί θεωρούνται ώρες με υψηλή πιθανότητα κόπωσης).  

Με βάση αυτά τα στοιχεία η εφαρμογή διαμορφώνει το σκορ σου.

Λειτουργεί όμως; Ή είναι πλασματικό;

Λειτουργεί γιατί το δοκιμάσαμε. Στις 7/7/2019 έκανα ένα τεστ. Οδήγησα περίπου ένα χιλιόμετρο ως οδηγός υπόδειγμα. Συμπλήρωσα 100 πόντους στην ταχύτητα, 100 πόντους στη μη χρήση κινητού, 79 πόντους στο φρενάρισμα με χαρακτηρισμό επιθετικότητας «Μεσαία» και 89 πόντους στην επιτάχυνση με χαρακτηρισμό επιθετικότητας «χαμηλή». Σύνολο πόντων; 94/100. Για αυτή μου τη διαδρομή πήρα και ένα ERGO SafeMile. 

Αντιθέτως παρακολούθησα και τη διαδρομή που έκανα στις 5/7/2019 που ήταν η διαδρομή πηγαίνοντας πρωί στο γραφείο. Συμπλήρωσα 96 πόντους στην ταχύτητα, 20 πόντους στη μη χρήση κινητού (εδώ πρέπει να μάθουμε αν η χρήση του κινητού σε ανοιχτή ακρόαση μετράει το ίδιο με την κανονική χρήση), 59 πόντους στο φρενάρισμα με χαρακτηρισμό επιθετικότητας «χαμηλή» και 62 πόντους στην επιτάχυνση με χαρακτηρισμό επιθετικότητας «μεσαία». Σύνολο πόντων; 64/100. Μάλιστα η εφαρμογή έχει καταγράψει και πόσο χρόνο μίλησα στο κινητό (3.38’’) κάνοντάς μου και σχετική υπόδειξη «Είχες χαμηλό σκορ στη χρήση κινητού και χαμηλή επίδοση στα Α.Φ. (Απότομα Φρεναρίσματα). Μη χρησιμοποιείς το κινητό σου κατά την οδήγηση. Θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα Α.Φ. σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος».  

Τέλος, παρακολούθησα και μια πολύ κακή διαδρομή μου που έκανα στις 3/7/2019 γυρνώντας απόγευμα στο σπίτι μου. Συμπλήρωσα 10 πόντους στην ταχύτητα υπερβαίνοντας το όριο ταχύτητας για 3.21’, 30 πόντους στη μη χρήση κινητού καθώς μιλούσα για 2.57’, 10 πόντους στο φρενάρισμα καθώς έκανα 11 απότομα φρεναρίσματα με χαρακτηρισμό επιθετικότητας «υψηλή» και 10 πόντους στην επιτάχυνση καθώς έκανα 8 απότομες επιταχύνσεις με χαρακτηρισμό επιθετικότητας «υψηλή». Σύνολο πόντων; 10/100. Η επισήμανση για αυτή την οδήγηση ήταν «Αυτή ήταν μια διαδρομή υψηλού ρίσκου, με χαμηλό σκορ. Έλεγξε το χάρτη για να κατανοήσεις τα αδύναμα σημεία σου».  Κάτι που έκανα με την εφαρμογή να με εντυπωσίασε καθώς είχε καταγράψει τη διαδρομή μου στο χάρτη σημειώνοντας τα σημεία που έκανα Απότομα Φρεναρίσματα, Απότομες Επιταχύνσεις και υπερβολικές ταχύτητες.

Συμπέρασμα  

Η εφαρμογή λειτουργεί άψογα! Όχι μόνο έχει πολύ φιλικό user experience αλλά σε κρατάει και σε ενδιαφέρον. Θέλεις να οδηγάς καλύτερα μόνο και μόνο για να μη βλέπεις «τα χάλια σου» στον τελικό απολογισμό. Σε προσωπικό επίπεδο η ιδέα ότι μια εφαρμογή καταγράφει το πώς οδηγώ με έκανε να μην «ξεχνιέμαι» και να οδηγώ πιο συνετά. Τώρα ο στόχος είναι να βελτιώσω το σκορ μου και να πάω στο 68/100 που είναι και ο μέσος όρος. Συνολικά η εφαρμογή είναι διακριτική και δουλεύει με ακρίβεια. Σου δίνει μάλιστα extra κίνητρα στο να γίνεις καλύτερος οδηγός καθώς με τη συλλογή SafeMiles & ERGO Stars μπορείς να αποκτήσεις έκπτωση στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου σου (έως 20%) ή να κάνεις δωρεές για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να συμμετέχεις σε διαγωνισμούς που δημιουργούνται κατά περιόδους.

Δεν περίμενα να το πω αλλά η εφαρμογή μπορεί να σε βοηθήσει να γίνει καλύτερος οδηγός. Αρκεί βέβαια να το θες.   


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 7 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
ERGO Drive & Win. Δοκιμάσαμε την εφαρμογή και σας την παρουσιάζουμε! https://www.insurancedaily.gr/ergo-drive-win-dokimasame-tin-efarmogi-kai-sas-ti/