Κοινωνική Ασφάλιση

Γιατί μειώνεται πλεόνασμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία το 2019


Χαμηλότερο σε σχέση με φέτος θα είναι το πλεόνασμα των συνταξιοδοτικών ταμείων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, κλπ) το 2019.

Και αυτό λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της κρατικής επιχορήγησης . Και αυτό παρά την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Πιο αναλυτικά, Το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2019 προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 910 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 344 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2018,σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως:

1.Στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 144 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι παρά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών τα έσοδα από εισφορές αναμένονται αυξημένα λόγω αναμενόμενης βελτίωσης των εισφορών από τους μισθωτούς.

2.Στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 275 εκατ. ευρώ και ειδικότερα στη μείωση της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις κατά 348 εκατ. ευρώ, παράλληλα με την αύξηση της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις κατά 74 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη δαπάνη για τις κύριες συντάξεις το 2018 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκκαθάριση και αποπληρωμή μεγάλου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, γεγονός που συμπαρασύρει το 2019 και τη δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις λόγω εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων.

3. στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 935 εκατ. ευρώ. Για τους παραπάνω λόγους το 2019 δεν αναμένεται να μεταβιβαστούν πόροι από το ΑΚΑΓΕ στο ασφαλιστικό σύστημα.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γιατί μειώνεται πλεόνασμα στα συνταξιοδοτικά ταμεία το 2019! https://www.insurancedaily.gr/giati-mionete-pleonasma-sta-syntaxiodotika-tamia-2019/