Κοινωνική Ασφάλιση

«Γόρδιος δεσμός» με τα αναδρομικά

closeup-connection-heart

Τα «αναδρομικά» έχουν σχεδόν …εκτοπίσει από την πρώτη θέση της ατζέντα των συνταξιούχων.

Ενώ πριν λίγο καιρό, όλοι οι συνταξιούχοι ασχολούνταν πάνω απ΄όλα με το αν θα κοπούν οι σημερινές συντάξεις τους από την 1η/1/2019, πλέον αυτό το θέμα έχει περάσει σε σχεδόν δεύτερη μοίρα, αν και δεν έχει ακόμα κλείσει, παρά τα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες.

Και αυτό γιατί το ένα μετά το άλλο τα πρωτοδικεία της χώρας δικαιώνουν συνταξιούχους που προσέφυγαν σε αυτά, ζητώντας πίσω τις περικοπές τις οποίες υπέστησαν από το 2011-2012 και έπειτα.

Οι εν λόγω θετικές για τους συνταξιούχους δικαστικές αποφάσεις οφείλεται σε απόφαση του ΣτΕ (2015), σύμφωνα με την οποία οι περικοπές του 2011-2012 ήταν αντισυνταγματικές.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Δηλαδή δεν ισχύει από τη στιγμή που έγιναν οι εν λόγω περικοπές, αλλά από τη στιγμή που δημοσιεύτηκαν οι σχετικές αποφάσεις, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015. Ωστόσο, είναι ανοιχτό το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως περίοδος της αντισυνταγματικής εφαρμογής των περικοπών.

Η κυβέρνηση ενδέχεται να δεχθεί σαν τέτοια περίοδο το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, δηλαδή από το μήνα της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ έως το μήνα έναρξης ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά 11 μηνών.

Άλλοι νομικοί εκτιμούν ότι η περίοδος της εφαρμογής των αντισυνταγματικών διατάξεων φτάνει έως το Δεκέμβριο του 2018, δηλαδή πριν ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των παλιών συντάξεων, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δοθούν αναδρομικά 42 μηνών (σ.σ. Το μισό 2015 και τις χρονιές 2016,2017,2018).

Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν δέχονται κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ο νόμος Κατρούγκαλου υποτίθεται πως έλαβε υπόψη τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015.

Κρίσιμο, λοιπόν, είναι το ζήτημα να κριθεί από το ΣτΕ και ο νόμος Κατρούγκαλου ως συνταγματικός.

Αν κριθεί συνταγματικός, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείεται να δοθούν τα αναδρομικά 11 μηνών.

Αν δεν κριθεί αντισυνταγματικός, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση όλων των περικοπών από το 2011 μέχρι και σήμερα….


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
«Γόρδιος δεσμός» με τα αναδρομικά! https://www.insurancedaily.gr/gordios-desmos-ta-anadromika/