Ασφάλιση Αυτοκινήτου Ειδήσεις & Νέα

Η ΕΑΕΕ Δίνει Διευκρινίσεις Σχετικά με τις Αλλαγές στην Υποχρεωτική Ασφάλιση Αυτοκινήτου

ΕΑΕΕ

ΕΑΕΕΜε σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ειδικά μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα του κλαδικού τύπου που δημιουργούσαν σύγχυση, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με συνέντευξη τύπου, ενημέρωσε την αγορά και τους καταναλωτές σχετικά με το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο για την Υποχρεωτική Ασφάλιση Οχημάτων, αλλά και έδωσε διευκρινίσεις σε “γκρίζα” σημεία στο νέο νόμο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Α. Σαρρηγεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, ο κλάδος του αυτοκινήτου, που είναι και ο πιο διαδεδομένος στην Ελληνική Αγορά, έχει υποστεί μια μεγάλη αλλαγή από την 5η Μαίου. Χαρακτηριστικά δήλωσε: “Παρότι λοιπόν η Ένωση έχει από την πρώτη κιόλας μέρα, αλλά και από πιο πριν, προβεί σε σημαντικές ενέργειες είτε με δελτία τύπου, είτε με ενημερωτικά έντυπα, έχουμε την αίσθηση ότι ακόμα υπάρχει ένα κενό γνώσης στο τρόπο πληρωμής και στο πότε κανείς είναι καλυμμένος με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου. Επειδή λοιπόν ο κλάδος αυτός είναι πάρα πολύ σημαντικός και επειδή είναι επικίνδυνο το κοινό να μη ξέρει τι ισχύει σήμερα, έχοντας στο μυαλό του τις πρακτικές του παρελθόντος που για δεκαετίες ίσχυαν στο τρόπο πληρωμής και ανανέωσης των ασφαλιστηρίων του αυτοκινήτου, θελήσαμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά.”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιστροπής του Επικουρικού Κεφαλαίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου στην Ένωση κ. Δ. Ζορμπάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για πρώτη φορά μια νομοθεσία είναι πρώτα προς το συμφέρον του καταναλωτή, ενώ παράλληλα βάζει τέλος σε κάποιες κακές πρακτικές που είχαν δημιουργηθεί τόσα χρόνια λόγω παρερμηνειών της προηγούμενης νομοθεσίας. Χαρακτηριστικά δήλωσε: “Είχαμε μια νομοθεσία 38 χρόνια. Αυτή η νομοθεσία λοιπόν ποτέ δεν είχε δώσει στο καταναλωτή 30 μέρες διωρία να πληρώσει το ασφάλιστρο. Αυτές οι παρερμηνείες είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσουν κάποιες κακές πρακτικές, οι οποίες με τη σειρά τους έδωσαν την ευκαιρία σε ένα πλήθος ανθρώπων, 300.000 περίπου, να είναι ασφαλισμένοι χωρίς να πληρώνουν ασφάλιστρο, αλλά αλλάζοντας συνεχώς εταιρία. Η δουλειά μας είναι καθαρά διαχειριστική. Αν λοιπόν 300.000 άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται σωστά, λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΑΕΕ & πιο συγκεκριμένα, με το Ν. 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

  • H σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου σας καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλισή σας ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριό σας και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.
  • Aνανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου.

Για το λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

  • Το ασφαλιστήριό σας θα είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύετε στα αστυνομικά όργανα τη σύναψη της ασφάλισής σας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντα στο όχημά σας.

Το γνωστό σε όλους μας αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.

  • Σε περίπτωση που έχετε καταβάλει το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχετε ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριό σας, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να παραλάβετε το ασφαλιστήριό σας, η σύναψη της ασφάλισής σας θα αποδεικνύεται για τις πέντε (5) πρώτες ημέρες της κάλυψής σας από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου.

Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου σας καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας σας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματός σας έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.
Με λίγα λόγια :

Διαβάζουμε προσεκτικά τις ενημερωτικές επιστολές της ασφαλιστικής μας εταιρίας.

Ελέγχουμε και γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την ημερομηνία και ώρα λήξης της ασφάλισής μας και φροντίζουμε για την έγκαιρη ανανέωσή της ή για τη σύναψη νέας ασφάλισης.

Δεν μένουμε ούτε για μία (1) ώρα ανασφάλιστοι.

Δεν θέτουμε ούτε για μία (1) ώρα τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας σε κίνδυνο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του κ. Σαρρηγεωργίου πατήστε εδώ 

Για να δείτε την παρουσίαση του κ. Ζορμπά πατήστε εδώ


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η ΕΑΕΕ Δίνει Διευκρινίσεις Σχετικά με τις Αλλαγές στην Υποχρεωτική Ασφάλιση Αυτοκινήτου! https://www.insurancedaily.gr/i-enosi-dini-diefkrinisis-schetika-m/