Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η πώληση της Eurolife και ο ρόλος της Fairfax


watsaΣτην… οικογένεια του βασικού μετόχου της μητρικής εταιρείας ενδέχεται να παραμείνει η Eurolife, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fairfax οδηγεί την κούρσα των μνηστήρων της ασφαλιστικής θυγατρικής της Eurobank. 

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Eurobank, με ποσοστό 16,88%, το επενδυτικό σχήμα του Καναδού Prem Watsa, φαίνεται διατεθειμένο να ενισχύσει την επενδυτική του παρουσία στην Ελλάδα, «ποντάροντας» στην ασφαλιστική αγορά.

Οι πληροφορίες θέλουν την Fairfax να έχει καταθέσει πρόταση για την εξαγορά ποσοστού έως και άνω του 80% στην Eurolife, μία κίνηση που ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής φέρεται να είχε στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με το “project Eurobank”.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επανέρχονται – για πολλοστή φορά – στο προσκήνιο τα σχέδια πώλησης των «τραπεζικών» ασφαλιστικών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα δούμε άμεσες και “βίαιες” κινήσεις, καθώς αν λάβουμε υπόψη τα όσα έχουν γραφτεί τα τελευταία δύο χρόνια, οι τραπεζικές ασφαλιστικές έχουν πωληθεί… ουκ ολίγες φορές.

Όπως ανέφερε το «Ασφαλιστικό Marketing» στο τεύχος Οκτωβρίου οι τράπεζες δεν επιθυμούν να πουλήσουν «κοψοχρονιά» τις ασφαλιστικές δραστηριότητες οι οποίες είναι από τις πιο κερδοφόρες, με αποτέλεσμα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, να έχει επιτρέψει μία «αναπροσαρμογή» στα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Εθνική Ασφαλιστική, Eurolife και ATE Ασφαλιστική θα παραμείνουν σε… χέρια τραπεζικά, αλλά ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς οι εναλλακτικές επιλογές πώλησής τους.

Η εμπλοκή της Fairfax στην πώληση της Eurolife διευκολύνει τα πράγματα, καθώς στην ουσία η ασφαλιστική δεν αλλάζει «οικογένεια» αφού αν ολοκληρωθεί το deal, θα ανήκει στον όμιλο του βασικού μετόχου της Eurobank.

Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, η Eurobank ανέφερε ότι δεσμεύεται να πωλήσει κατ’ ελάχιστον το 80% της συμμετοχής του ομίλου στις ασφαλιστικές δραστηριότητες (ζωής και γενικές), σε μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επενδυτική τράπεζα που έχει αναλάβει τη διαδικασία έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, δεχτεί σοβαρές προτάσεις, εκ των οποίων αυτή της Fairfax δείχνει να έχει αυξημένες πιθανότητες, λόγω και των δεσμών των δύο ομίλων.

Υπενθυμίζεται ότι η «ομάδα Fairfax», ήτοι τα επενδυτικά σχήματα που ακολούθησαν τον Prem Watsa στην Αθήνα, κατέχουν μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση ποσοστό 35%, με την Fairfax να κατέχει το 16,88%.

Την περασμένη Πέμπτη η Eurolife επιβεβαίωσε την πώληση του συνόλου των μετοχών που απέκτησε μέσω της συμμετοχής της ΑΜΚ της Eurobank, ήτοι ποσοστού 5,32%.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 19 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η πώληση της Eurolife και ο ρόλος της Fairfax! https://www.insurancedaily.gr/i-polisi-tis-eurolife-ke-o-rolos-tis-fairfax/