
Με αφορμή το ατύχημα που συνέβη σήμερα τα ξημερώματα στον Κηφισσό, στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, όπου ο οδηγός μίας νταλίκας μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με δύο οχήματα όντας υπό την επήρεια αλκοόλ, αναζητήσαμε το σχετικό νόμο που αφορά στην ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων.
Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική εταιρεία αποζημιώνει για τα θύματα του τροχαίου ωστόσο με βάση τον παρακάτω νόμο έχει τη δυνατότητα να στραφεί εν συνεχεία κατά του μεθυσμένου οδηγού δικαστικά.
Σύμφωνα με το νόμο (ΝΟΜΟΣ 3557/2007 – ΦΕΚ 100/Α’/14.5.2007) εξαιρούνται από την ασφάλιση ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος, κατά το χρόνο του ατυχήματος, τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/ 1999, ΦΕΚ 57 Α’), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εν λόγω παράβαση τελεί σε αιτιώδη συνάφειαμε την πρόκληση του ατυχήματος. Αν το αυτοκίνητο όχημα που εμπλέκεται στο ατύχημα ανήκει κατά κυριότητα σε επιχείρηση εκμίσθωσης επιβατικών αυτοκινήτων οχημάτων, το δικαίωμα αναγωγής του ασφαλιστή ασκείται μόνο κατά του οδηγού του ζημιογόνου αυτοκινήτουοχήματος, εφόσον υφίσταται έγκυρο μισθωτικό έγγραφο”.
Σχόλια
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Συναγερμός αυτοκινήτου: Τι πρέπει να ξέρω πριν τον εγκαταστήσω;

Απορρίπτονται οι 9 στις 10 ενστάσεις για ανασφάλιστα οχήματα

Γιατί το 2026 θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλίσεις οχημάτων;

Ανασφάλιστα οχήματα: Στο μικροσκόπιο της AI οι ενστάσεις

Πόσο χαμηλά μπορεί να… "πέσει" το Επικουρικό Κεφάλαιο

12,5 εκατ. ευρώ σε "ραβασάκια" για οχήματα χωρίς ασφάλιση και τέλη

Ανασφάλιστα οχήματα: Διαρκή ηλεκτρονικό έλεγχο ζητά η ΕΑΕΕ



















