Ασφάλιση Υγείας Ειδήσεις & Νέα

Καιγόμασταν χωρίς ασθενοφόρα


Το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί ένα χρόνιο ασθενή και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί είδηση για κανέναν. Είναι γνωστό σε όλους ότι μαστίζεται από παθογένειες και ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό,  επηρεάζοντας καθοριστικά την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των πολιτών.

Ωστόσο, σε μεγάλες καταστροφές όπως οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας τις προηγούμενες ημέρες σοκάρουν τα νούμερα που δημοσιοποιούνται για τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και η πρώτη σκέψη που γεννάται είναι τι θα είχε συμβεί εάν είχε χρειαστεί τις μέρες αυτές να κινητοποιηθεί ένας μηχανισμός που στηρίζεται σε “ξύλινα ποδάρια”.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) η επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ στα σημεία των πυρκαγιών είναι τραγική, με 60 ακινητοποιημένα Ασθενοφόρα στην Αττική λόγω βλαβών.

Όπως εξηγούν“ευτυχώς δεν χρειάστηκε κατά την διάρκεια των πυρκαγιών να επιχειρήσει το ΕΚΑΒ. Στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας (καλύπτει Ηλεία και Ζάκυνθο που είχαμε πυρκαγιές) τα μισά οχήματα είναι χαλασμένα. Στα Τρίκαλα 8 στα 9 διαθέσιμα Ασθενοφόρα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν χαλασμένα. Ευτυχώς δεν είχαμε φωτιές. Στη Μαγνησία τα 7 στα 10 διαθέσιμα Ασθενοφόρα ήταν χαλασμένα το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου”.

Ειδικότερα όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τις ημέρες των πυρκαγιών:

– Σε όλο τον νομό Αττικής το τετραήμερο του Δεκαπενταύγουστου επιχειρούσαν 45-48 ασθενοφόρα πρωί/απόγευμα και μόλις 25-27 την νύχτα. “60 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα με βλάβες. Δεν υπάρχει εφεδρικό ούτε για δείγμα εδώ και μήνες. Εάν χρειαζόταν να βγούνε στην κίνηση επιπλέον διασώστες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς, λόγω της κατάστασης δεν θα ήταν δυνατό καθώς δεν θα είχαν οχήματα να εργαστούν. Ευτυχώς το ΕΚΑΒ δεν χρειάστηκε να επέμβει σε πολλά περιστατικά¨.

– ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας (Στη Ζάκυνθο και την Ηλεία είχαμε μεγάλες πυρκαγιές) Η εικόνα και εδώ τραγική. Ο μισός και παραπάνω στόλος είναι ακινητοποιημένος. Σε σύνολο 55 ασθενοφόρων οχημάτων επιχειρούν μόνο τα 25. Τα διαθέσιμα οχήματα καλύπτουν συνολικά πέντε νομούς (Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας).

– ΕΚΑΒ Τρικάλων Τι να πει κανείς! Έχουμε τονίσει την διαχειριστική ανεπάρκεια της διοίκησης του ΕΚΑΒ αλλά αυτό που συνέβη την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ξεπερνάει κάθε φαντασία. Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα 8 από τα 9 ασθενοφόρα σε όλο τον νομό Τρικάλων. Τραγική εικόνα. Οι διασώστες αδυνατούσαν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Εργάζονταν εναλλάξ με το μοναδικό όχημα σε κίνηση. Κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Από τύχη δεν είχαμε θύματα. Την τέταρτη ημέρα, η Δ/νση του ΕΚΑΒ Λάρισας έστειλε 1 όχημα για βοήθεια!

– ΕΚΑΒ Μαγνησίας Το τετραήμερο (12 έως 15/8) σε σύνολο 10 ασθενοφόρων οχημάτων επιχειρούσαν στην αρχή 4 και μετά 3. Τα υπόλοιπα είναι ακινητοποιημένα με βλάβες.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − seven =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Καιγόμασταν χωρίς ασθενοφόρα! https://www.insurancedaily.gr/kegomastan-choris-asthenofora/