ΥΓΕΙΑ

Η κέτωση βοηθά στη μνήμη και στη μακροζωία

cookinglight.timeinc.net

Η διατροφή χωρίς υδατάνθρακες, που ονομάζεται κετογονική ή κετονική δίαιτα ή κέτωση, βρέθηκε ότι βελτίωσε τη μνήμη και την αντοχή σε πειραματόζωα προχωρημένης ηλικίας, αυξάνοντας παράλληλα τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι ένας δημοφιλής τρόπος για απώλεια βάρους, που, όπως έδειξαν δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, έχει πρόσθετα οφέλη. Ίσως αυτού του είδους η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, με καλύτερη σωματική και νοητική υγεία. Η κετογονική διατροφή βασίζεται σε αυξημένα λίπη, χαμηλές πρωτεΐνες και χαμηλούς έως μηδενικούς υδατάνθρακες, έτσι ώστε το ήπαρ να παράγει κετόνες ως «καύσιμη ύλη» – αντί για γλυκόζη (σάκχαρο) από τους υδατάνθρακες – προκειμένου να τροφοδοτήσει με ενέργεια τα διάφορα όργανα του σώματος και ιδίως τον εγκέφαλο (μια διαδικασία που λέγεται κέτωση). Για να λειτουργήσει η κέτωση, οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι υπερβολικά χαμηλοί.

Στις δύο νέες έρευνες, οι θερμίδες στην τροφή των ποντικιών προέρχονταν από λίπη σε ποσοστό περίπου 90%. Ήδη από τη δεκαετία του 1920 η δίαιτα αυτή χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο μείωσης των κρίσεων επιληψίας.

Οι δύο νέες μελέτες, με επικεφαλής τον Έρικ Βέρντιν του Ινστιτούτου Buck για την Έρευνα στη Γήρανση της Καλιφόρνια και τον καθηγητή Γιον Ράμσεϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις αντίστοιχα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism, δείχνουν ότι οι εν λόγω δίαιτες αξίζει να μελετηθούν περαιτέρω. «Το γεγονός ότι παρατηρήσαμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα στη μνήμη και στη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι πραγματικά συναρπαστικό.

Τα πιο γέρικα ποντίκια, που είχαν κάνει την κετογονική διατροφή, είχαν καλύτερη μνήμη ακόμη και από τα νεαρά ποντίκια που δεν την είχαν κάνει. Αυτό είναι πράγματι αξιοσημείωτο» δήλωσε ο Βέρντιν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Και οι δύο έρευνες – που υπέβαλαν σε διάφορα τεστ τα πειραματόζωα – έδειξαν ότι υπήρξαν βελτιώσεις στη μέση διάρκεια της ζωής και στη μνήμη, ενώ η δεύτερη μελέτη έδειξε, επίσης, βελτίωση της φυσικής αντοχής και της δύναμης.

Η μέση αύξηση στη διάρκεια ζωής των ποντικιών ήταν 13% (επτά έως δέκα χρόνια αν ήταν άνθρωποι), σε σχέση με τα πειραματόζωα που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες «Αυτό το εύρος των αλλαγών στη φυσική κατάσταση των ζώων με εξέπληξε» δήλωσε ο Ράμσεϊ. Μία τέτοια διατροφή ουσιαστικά αναδιοργανώνει όλο τον μεταβολισμό σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες. Όμως το σοκ για το σώμα μπορεί να ενέχει και κινδύνους. Μεταξύ άλλων, μπορεί, τελικά, να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να γίνεται εναλλαγή της κετογονικής και της κανονικής διατροφής. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι που συστήνεται να το ξεκινήσει κάποιος μόνος του, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η κέτωση βοηθά στη μνήμη και στη μακροζωία! https://www.insurancedaily.gr/ketosi-voitha-sti-mnimi-ke-sti-makrozoia/