Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κύκλοι της Εθνικής και της Exin ανοίγουν τα χαρτιά τους

Γιατί επιμένει το fund να ολοκληρώσει το deal, τι διαρρέουν στελέχη της ασφαλιστικής


Βαραίνει το κλίμα σχετικά με την υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin, μετά και τη δεύτερη αγωγή που κατέθεσαν οι Τζ. Κάλαμος και Τζ. Κουδούνης κατά του επενδυτικού σχήματος, αλλά και την παράταση που ζητήθηκε από το fund προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια (718 εκατ. ευρώ), αν και η πλευρά της Exin θεωρεί ότι το στοίχημα θα κριθεί, τελικά, από τη μετοχική σύνθεση την οποία θα έχει όταν θα υποβάλλει το φάκελό της στην Τ.τ.Ε..

Του Πλάτωνα Τσούλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη δεύτερη αγωγή τους κατά της Exin οι Κάλαμος – Κουδούνης κατηγορούν τη διοίκηση του fund ότι επιχειρεί να μειώσει τη συμμετοχή τους, τόσο στο ίδιο το επενδυτικό σχήμα, όσο όμως και στην Εθνική Ασφαλιστική -στο βαθμό βέβαια που θα κλείσει η συμφωνία.

Κύκλοι της Exin, με τους οποίους συνομίλησε το ID, αναφέρουν ότι «συζητήσεις μεταξύ του fund και των Κάλαμος – Κουδούνης υπάρχουν, παραμένουν σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα καταλήξουν», ενώ προσθέτουν ότι «στοιχεία έχει και η Exin για την υπόθεση αυτή, αλλά δεν τα δημοσιοποιεί».

Οι ίδιοι κύκλοι δέχονται ότι η ανωτέρω εξέλιξη επί της ουσίας εντείνει την κόντρα που έχει ξεσπάσει, πλήττοντας την προσπάθεια του fund να κλείσει τη συμφωνία με το μέτοχο της Εθνικής Ασφαλιστικής γι ́ αυτό και επιδιώκεται να δοθεί κάποια λύση.Υποστηρίζουν επίσης ότι στο άλλο μέτωπο, αυτό της αναζήτησης επενδυτών, η όλη προσπάθεια δείχνει να αποδίδει καρπούς, καθότι η λίστα των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στη σύνθεση της Exin είναι μεγάλη.

Όπως σημειώνουν, η διαδικασία καθυστερεί διότι ζητούνται επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ αναφέρουν ότι για κάθε εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση ενημερώνεται καθημερινά η Εθνική Τράπεζα.

Επιμένουν, δε, στη θέση τους ότι το deal θα κριθεί τελικά από την ποιότητα των κεφαλαίων ή αλλιώς από τη σύνθεση που θα έχει η Exin όταν θα καταθέσει το φάκελό της στην ΤτΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η νέα μετοχική σύνθεση της Exin θα κλειδώσει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια ανώτατων στελεχών της Εθνικής, Ασφαλιστικής σύμφωνα ε τα οποία το deal φαίνεται πως έχει πλέον καταρρεύσει.

«Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να το ακυρώσει. Είτε η Εθνική Τράπεζα, είτε η Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εταιρείας το θέμα αυτό να σέρνεται επί μακρόν» αναφέρουν και προσθέτουν ότι «η Εθνική Ασφαλιστική δεν αξίζει αυτή την τύχη.

Είναι μια από τις ιστορικές εταιρείες της αγοράς και έχει περιέλθει σε μια περιπέτεια, μη γνωρίζοντας εδώ και καιρό τι θα της συμβεί τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, τα μεγέθη της συνεχίζουν να ενισχύονται, γεγονός που καταδεικνύει ότι ως εταιρεία έχει και τις βάσεις και τη δυναμική να αντεπεξέλθει κάθε αντιξοότητας».

Πάντως, στη ζυγαριά των θετικών και αρνητικών γύρο από το όλο θέμα θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα εξής:

–Όσο η αβεβαιότητα παραμένει, επιβαρύνεται το κλίμα σχετικά με το deal. Η δεύτερη προσφορά για την εξαγορά της Εθνικής είναι εμφανώς χαμηλότερη αυτής της Exin. Στην Κίνα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεγάλο σκάνδαλο με εμπλεκόμενη την ασφαλιστική Anbang.

–Από την άλλη, βέβαια, ακόμη κι αν η Exin καταθέσει έναν «ποιοτικό» φάκελο, θα έχει ένα κακό προηγούμενο στο… ενεργητικό της, αλλά και να αντιμετωπίσει τις δύο αγωγές που κατέθεσαν σε βάρος της οι Τζ. Κάλαμος και Τζ. Κουδούνης.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 10 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Κύκλοι της Εθνικής και της Exin ανοίγουν τα χαρτιά τους! https://www.insurancedaily.gr/kykli-tis-ethnikis-ke-tis-exin-anigoun-ta-chartia-tous/