Ασφάλιση Επιχειρήσεων Ειδήσεις & Νέα

“Μάχη” σε τράπεζες και ανεξάρτητα δίκτυα για τις ασφαλίσεις περιουσίας


Τράπεζες και ανεξάρτητα δίκτυα μοιράζονται την παραγωγή στην περιουσία, κατέχοντας συνολικά άνω του 87% των ασφαλίσεων περιουσίας για κατοικίες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ τα δύο κανάλια διανομής κυριαρχούν στον κλάδο με τις τράπεζες να έχουν το 2017 το 44,7% επί του συνόλου, τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) να συμμετέχουν κατά 42,7%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι με (ιδιόκτητο δίκτυο) 9,6%, και οι απευθείας πωλήσεις με 3%.

Σύμφωνα με την απογραφή που διενέργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011, υπάρχουν 4,1 εκατ. κτίρια αποκλειστικής ή μικτής χρήσης στην Ελλάδα που χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν, μεταξύ άλλων, 6,4 εκατ. κατοικίες.

Οι συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην έρευνα της ΕΑΕΕ είχαν ασφαλίσει περίπου 1,1 εκατ. κατοικίες και 228 χιλιάδες λοιπούς κινδύνους στο τέλος του 2017. Για τα παραπάνω συμβόλαια, η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 262 δισ. €, εκ των οποίων 114 δισ. € αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 148 δισ. € σε λοιπούς κινδύνους. Για το σύνολο των ανωτέρω συμβολαίων δηλώθηκαν 16,4 χιλιάδες ζημιές και πληρώθηκαν 16,6 εκατ. € σε αποζημιώσεις ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 51,2 εκατ. €. Τα ως άνω μεγέθη αποζημιώσεων αναφέρονται στην εκτίμηση στην λήξη του έτους αναφοράς (2017) που αφορά το έτος έκδοσης/έναρξης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Με δεδομένο ότι κατά τον ως άνω χρόνο δεν έχουν λήξει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα ως άνω μεγέθη θα εξελιχθούν περαιτέρω και συνεπώς για την εκτίμηση του τελικού κόστους των αποζημιώσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη τόσο του πλήθους των ζημιών όσο και του ποσού των αποζημιώσεων μέχρι την λήξη τους καθώς και της πλήρους ωρίμανσης των αποζημιώσεων.

Με βάση την στατιστική επεξεργασία των αποζημιώσεων παρελθόντων ετών (ενότητα 6) προκύπτει ότι οι αποζημιώσεις στο τέλος του 2ου έτους εξελίσσονται με συντελεστή 1,39 σε σχέση με τα μεγέθη στην λήξη του έτους αναφοράς και με συντελεστή 1,46 στο τέλος του 6ου έτους.

Σε μεταγενέστερη επεξεργασία θα γίνει επανεκτίμηση του τελικού κόστους των αποζημιώσεων. Όσον αφορά το μέρος της έρευνας για τις αιτίες των ζημιών, για τις περισσότερες σε πλήθος αναφέρονται ως αίτια οι κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και οι θραύσεις σωληνώσεων. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων συγκεντρώνει το αίτιο της φωτιάς. Η μέση ζημία (σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου έτους) έφθασε τα 4.128€ (1.812€ για τις κατοικίες, 6.352€ για τους λοιπούς κινδύνους).


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 9 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
"Μάχη" σε τράπεζες και ανεξάρτητα δίκτυα για τις ασφαλίσεις περιουσίας! https://www.insurancedaily.gr/machi-se-trapezes-ke-anexartita-diktya-gia-tis-asfalisis-periousias/