ΥΓΕΙΑ

Με ρυθμό 7% «έτρεξαν» τα έσοδα των μεγάλων κλινικών το 2018


Καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν κινήθηκαν τα έσοδα των ιδιωτικών κλινικών την προηγούμενη χρονιά, όπως αποδεικνύεται από ένα σημαντικό δείγμα που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου με τζίρο πάνω από 7 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το συνολικό αποτέλεσμα της δραστηριότητας ήταν κερδοφόρο, μια εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στη μεγάλη μείωση των ζημιών του Ιασώ.
Ειδικότερα, όπως δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις 21 εταιρειών που διαχειρίζονται ιδιωτικές κλινικές, τα συνολικά έσοδά τους διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 961 εκατ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντας άνοδο 6,8%. Η αρχική εκτίμηση όπως σημείωναν και κλαδικές μελέτες της εν λόγω αγοράς, ανέφεραν ότι ο τζίρος των εταιρειών θα κινούνταν με χαμηλότερο ρυθμό ανόδου, ήτοι με περίπου 2%.

Την ίδια ώρα οι συγκεκριμένες εταιρείες σημείωσαν συνολικά καθαρά προ φόρων κέρδη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ. Το επίπεδο των κερδών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, όμως είναι θετικό το γεγονός ότι ο κλάδος εμφανίζεται κερδοφόρος το 2018 έναντι συνολικών ζημιών 36,5 εκατ. ευρώ το 2017. Τα κέρδη ευνοήθηκαν βέβαια από τη μείωση των ζημιών της μητρικής εταιρείας του ομίλου Ιασώ, η οποία αύξησε τα αποτελέσματά της λόγω εκτάκτων εσόδων από την πώληση του Ιασώ General, σημερινό Metropolitan General.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι διοικήσεις, ο κλάδος της Υγείας στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε διαδικασία ριζικής αναδιάρθρωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 αλλά και του 2018 στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών παρατηρείται συγκέντρωση δυνάμεων αλλά και ενεργοποίηση αντανακλαστικών από ξένους και εγχώριους παίκτες. Εξέλιξη – καταλύτης είναι ασφαλώς η δυναμική είσοδος στην εγχώρια αγορά, μέσω της εξαγοράς των νοσοκομείων Υγεία, Metropolitan και Ιασώ General, του διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου (fund), CVC Capital Partners.

Σημειώνεται ότι ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς στο παιχνίδι αναμένεται να μπει και ο νέος ιδιοκτήτης του Ντυνάν, καθώς η μητρική Τράπεζα Πειραιώς έχει εκκινήσει εκ νέου της διαδικασία πώλησή του. Μάλιστα και σε κυβερνητικό επίπεδο έχει τονιστεί ότι η στρατηγική για το εν λόγω νοσηλευτήριο είναι εντελώς διαφορετική με τις διαθέσεις ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την έμμεση «κρατικοποίησή» του.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 8 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Με ρυθμό 7% «έτρεξαν» τα έσοδα των μεγάλων κλινικών το 2018! https://www.insurancedaily.gr/me-rythmo-7-etrexan-ta-esoda-ton-megalo/