ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Million Dollar Round Table!
Τέσσερις Δεξιότητες για Υψηλή Απόδοση!

high performance

Δεν υπάρχουν συνταγές που να εγγυώνται την εύκολη αύξηση της παραγωγικότητας. Για να κατορθώσετε να αποκολληθείτε από τη στασιμότητα και να επιτύχετε κορυφαία απόδοση, είναι απαραίτητο να αποκτήσετε και να αναπτύξετε τις δεξιότητες και τις συμπεριφορές των πραγματικά επιτυχημένων.

Τα καλά νέα είναι ότι αν και ελάχιστοι γεννιούνται με τις δεξιότητες αυτές, εσείς μπορείτε να τις εξασκήσετε και να τις καλλιεργήσετε ώστε να γίνετε και εσείς μέλος αυτής της εκλεκτής τάξης. Η αύξηση της παραγωγικότητας συνδέεται άμεσα με την επιτυχή ανάπτυξη και εφαρμογή τεσσάρων δεξιοτήτων:

 1. Αυξημένη Αυτοεκτίμηση.
 2. Συνειδητά Υπόλογος απέναντι στους Συναδέλφους.
 3. Συμμετοχική πώληση έναντι της Συναισθηματικής.
 4. Σύνεση Προσωπικών Αξιών και Συμπεριφορών.

Αυξημένη Αυτοεκτίμηση
Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο επίπεδο Αυτοεκτίμησης του επαγγελματία και το εισόδημά του. Ακόμη σημαντικότερο, υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στο επίπεδο ευεξίας του επαγγελματία και την παραγωγικότητά του. Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα Αυτοεκτίμησης, συνήθως ακολουθούν επιτυχημένη πορεία στην καριέρα τους. Αντίθετα, τα άτομα μειωμένης Αυτοεκτίμησης, ακολουθούν συνήθως άστατη και απρόβλεπτη πορεία, καταλήγοντας σε στασιμότητα και κατ’ επέκταση σε εγκατάλειψη της καριέρας τους.

Ίσως η Αυτοεκτίμηση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που καθορίζει την επιτυχημένη πώληση οποιουδήποτε προϊόντος. Τα καλά νέα είναι ότι η Αυτοεκτίμηση μπορεί να καλλιεργηθεί. Δεν είστε καταδικασμένος να νιώθετε ή να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με τρόπο που περιορίζει ή καταστρέφει την αποδοτικότητά σας. Χωρίς να είναι εύκολο να την καλλιεργήσετε, δεν είναι και αδύνατο.

Υπάρχουν δύο δεξιότητες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το επίπεδο Αυτοεκτίμησης:

 1. παρατηρήσεις αξίας, και
 2. αποδοχή προκλήσεων και ανάληψη ρίσκου.

Παρατηρήσεις αξίας.
Οι κοινωνιολόγοι και οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων καλλιεργεί και αξιοποιεί μόνο το 8-10% των δυνατοτήτων και των φυσικών τους ταλέντων. Μία από τις αιτίες αυτής της πενιχρής αξιοποίησης είναι ότι δεν εισπράττουμε αρκετές ανεπίσημες και θετικές παρατηρήσεις. Οι κορυφαίοι επαγγελματίες που καλλιεργούν τη συγκεκριμένη δεξιότητα, γνωρίζουν πολύ καλά κάποια συστατικά της στοιχεία:

 • Οι παρατηρήσεις δεν είναι συμβουλές
 • Οι παρατηρήσεις περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση χωρίς να αποτελούν αρνητική κριτική.
 • Οι παρατηρήσεις είναι περισσότερο αποτελεσματικές όταν προέρχονται από άτομα που εμπιστεύεστε.
 • Οι παρατηρήσεις απευθύνονται στον παραλήπτη τους, ο οποίος μπορεί να τις δεχθεί ή να τις απορρίψει.
 • Οι παρατηρήσεις εστιάζουν στις θετικές «κρυμμένες» δυνατότητες που διαθέτει ο παραλήπτης αλλά δεν τις γνωρίζει.
 • Οι παρατηρήσεις είναι αποτελεσματικότερες όταν διατυπώνονται σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και εμπιστευτικότητας.

Το 90% των αποφάσεων αγοράς λαμβάνονται σε υποσυνείδητο επίπεδο και οι κατάλληλες παρατηρήσεις θα σας βοηθήσουν να εμβαθύνετε στον κόσμο του. Αν αγνοήσετε αυτή τη δυναμική πλευρά των πωλήσεων, είναι σαν να λέτε ότι «είμαι τυφλός». Αν δεν αξιοποιήσετε τις παρατηρήσεις των άλλων, είστε όχι μόνον τυφλός αλλά και καταδικασμένος να παραμείνετε μόνιμα στη μετριότητα. Χωρίς τις απόψεις, την υποστήριξη, τη γνώση και την αγάπη των σημαντικών ανθρώπων της ζωής σας, θα ανακαλύψετε μόλις ένα κλάσμα των πραγματικών σας δυνατοτήτων. Έχετε ανάγκη το δώρο των παρατηρήσεων. Αποτελεί ένα εκρηκτικό ισχυρό εργαλείο των ιδιαίτερα επιτυχημένων επαγγελματιών.

Αποδοχή προκλήσεων και ανάληψη ρίσκου.
Ζούμε σε μια κοινωνία μειωμένου κινδύνου. Η κρατούσα αντίληψη είναι ότι αυτός που επιλέγει μια καριέρα στο χώρο των πωλήσεων είναι άνθρωπος που παίρνει μεγάλα ρίσκα. Υπάρχουν ωστόσο πολλοί επαγγελματίες που παγιδεύονται σε συγκεκριμένα επίπεδα παραγωγής, επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τις δυνατότητές τους, γιατί φοβούνται τις προκλήσεις, φοβούνται να ρισκάρουν. Ο φόβος αυτός υπάρχει γιατί δεν έχουν αναπτύξει αντίστοιχες δεξιότητες και δεν έχουν την υποστήριξη που θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Όταν όμως από τη ζωή μας απουσιάζει το ρίσκο, αναπτύσσουμε συναισθηματική αναισθησία. Μαθαίνουμε να ζούμε σε περιορισμένη συναισθηματική κλίμακα, ανταλλάσσοντας τις συναισθηματικές κορυφώσεις για να εξασφαλίσουμε συναισθηματική ασφάλεια: μια ζωή χωρίς άσχημές στιγμές, χωρίς πόνο, χωρίς λύπη, μια ζωή αέναης μονοτονίας, μια ζωή όπου η μία γκρίζα μέρα διαδέχεται την προηγούμενη. Η επιλογή μιας ζωής χωρίς προκλήσεις αποτελεί από τη φύση της ένα τραγικό ρίσκο. Το πρώτο βήμα για να αποκολληθούμε από την υποτιθέμενη συναισθηματική ασφάλεια, είναι η κατανόηση της τραγικής φύσης του παθητικού και θωρακισμένου τρόπου ζωής.

Σε μια ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του MDRT παρουσιάστηκε μια τεχνική ανάληψης ρίσκου η οποία ονομάζεται «αναφορά καταστροφικών συνεπειών». Η τεχνική επικεντρώνεται στη διατύπωση ορισμένων ερωτήσεων που βοηθούν στην αντιμετώπιση μιας πρόκλησης.

Κάποιες από τις ερωτήσεις είναι:

 • Ποιο είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο για το ρίσκο που σκέφτομαι να αναλάβω;
 • Είμαι πρόθυμος να αντιμετωπίσω όλες τις πιθανές συνέπειες;
 • Είμαι πρόθυμος να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια αποτελέσματα;

Η τακτική εφαρμογή της τεχνικής αυτής σε σημαντικά ζητήματα, αποτελεί τη μέθοδο που επιλέγουν οι κορυφαίοι επαγγελματίες για να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Μπορείτε και εσείς να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή και τις δεξιότητές σας όσον αφορά την ανάληψη ρίσκων, προσαρμόζοντας ανάλογα τους ετήσιους στόχους σας. Μπορείτε να ενσωματώσετε προσκλήσεις σωματικές, επαγγελματικές ή προσωπικές.

Συνειδητά Υπόλογος απέναντι στους Συναδέλφους
Η πλειονότητα των επαγγελματιών τοποθετεί την ανεξαρτησία στην κορυφή των θετικών χαρακτηριστικών της καριέρας τους. Για πολλούς όμως η ανεξαρτησία αποτελεί πρόφαση. Αν κρίνετε με ειλικρίνεια τον εαυτό σας, μάλλον θα παραδεχθείτε ότι δεν είστε ιδιαίτερα πειθαρχημένος. Όσο περισσότερο πρόθυμος είστε να μοιραστείτε τους στόχους σας με άλλους και να ζητήσετε την υποστήριξή τους, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κατακτήσετε και να ξεπεράσετε τους στόχους σας.

Η επίτευξη υψηλού επιπέδου παραγωγικότητας, συνδέεται με το επίπεδο υπευθυνότητας που επιδεικνύεται απέναντι σε συναδέλφους. Οι τεχνικές που περιγράφονται στη συνέχεια, μπορούν να σας βοηθήσουν.

 1. Αποδεχθείτε ότι ο άνθρωπος, από τη φύση του, δεν είναι ιδιαίτερα Πειθαρχημένος.
 2. Ανακαλέστε στη μνήμα σας τις επιτυχίες του παρελθόντος (ακαδημαϊκές, αθλητικές, επαγγελματικές, κοινωνικές κ.λπ). Δεν κατακτήθηκαν οι περισσότερες σε ένα ομαδικό πλαίσιο;
 3. Αποδεχθείτε το γεγονός πως οι ομάδες εργασίας και οι ομάδες μελέτης δεν είναι σχεδιασμένες για την αύξηση της υπευθυνότητας απέναντι στους άλλους.
 4. Αν δε προσδιορίσετε και δεν κοινοποιήσετε τους επαγγελματικούς σας στόχους σε σημαντικούς ανθρώπους, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τους κατακτήσετε.
 5. Οι σημαντικοί άνθρωποι της ζωής σας αναδεικνύουν τις προσπάθειές σας.
 6. Μπορείτε να κατακτήσετε όλους τους στόχους σας και να πραγματοποιήσετε όλα σας τα όνειρα, κοινοποιώντας τα σε σημαντικούς ανθρώπους.
 7. Μια καριέρα στο χώρο των πωλήσεων, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε απομόνωση. Ακόμη και σε καλές περιόδους, μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη και μοναχική δουλειά. Χρειάζεστε υποστήριξη και υπευθυνότητα,. Οι επαγγελματίες που λειτουργούν με υπευθυνότητα, αναπτύσσουν δεξιότητες που τους βοηθούν να ακολουθούν πιστά την πορεία τους. Δεν είναι μοιραίο να αποκλίνει κανείς – κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο. Αυτό που είναι καταστροφικό για τον επαγγελματία, είναι να μη συνειδητοποιεί ότι έχει αποκλίνει ή να το συνειδητοποιεί αλλά να μη γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
 8. Για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις δυνατότητές σας στο χώρο των πωλήσεων, πρέπει να παραχωρήσετε ένα μέρος του μύθου της ανεξαρτησίας εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα αυξημένη υπευθυνότητα.
 9. Για πολλούς ανθρώπους, η ανάγκη να ανήκουν κάπου, αποτελεί ένα ιδιαίτερο ισχυρό κίνητρο. Η συγκεκριμένη ανάγκη και η υπευθυνότητα, ίσως αποτελούν τους δύο αναγκαίους παράγοντες που θα σας οδηγήσουν σε ανώτερο επίπεδο παραγωγικότητας. Αν δεν επιλέξετε να καλλιεργήσετε την υπευθυνότητά σας, θα οδηγηθείτε σε στασιμότητα.

Συμμετοχική πώληση έναντι της Συναισθηματικής
Οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν την τάση να στηρίζουν την καριέρα τους στο συναίσθημα και όχι στη συμπεριφορά. Η καριέρα που θεμελιώνεται στο συναίσθημα, θέτει ως άξονα την άποψη πως για την αντιμετώπιση της απόρριψης που φυσιολογικά βιώνει ο επαγγελματίας, απαιτείται δυναμική και θετική στάση. Η εναλλακτική λύση είναι να θεμελιώσει κανείς την καριέρα του σε συγκεκριμένο σύνολο καθημερινών, εβδομαδιαίων και μηνιαίων συμπεριφορών-καθηκόντων.

Ορισμένοι επαγγελματίες, ενστερνίζονται την άποψη πως η δυναμική και θετική πνευματική και συναισθηματική στάση δημιουργεί αυτόματα την προδιάθεση για θετικές και αποτελεσματικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πρόκειται δυστυχώς για μύθο και για ένα σημαντικό λάθος. Λειτουργεί εντελώς αντίθετα. Η επιλογή και η συνεπής άσκηση αποτελεσματικών συμπεριφορών δημιουργεί θετική διάθεση και στάση απέναντι στις συμπεριφορές.
Η ένθερμη και θετική διάθεση δεν παράγει πάντα επαρκή δράση. Αντίθετα, η συνεπής δράση, ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν, παράγει συνεχώς ένθερμη και θετική διάθεση.

Η θετική διάθεση δεν παράγει πάντα θετική συμπεριφορά, ωστόσο δ η θετική συμπεριφορά δημιουργεί πάντα θετική διάθεση. Ρωτήστε έναν δρομέα αθλητή σχετικά με τα αισθήματα και τις συμπεριφορές του σχετικά με το τρέξιμο. Έχει πάντα τη διάθεση να ξυπνήσει στις 6 το πρωί κάθε μέρα για να τρέξει; Όχι πάντα. Τρέχει όμως, είτε έχει τη διάθεση είτε όχι; Σχεδόν πάντα. Και τελικά πώς νοιώθει αφότου έχει τρέξει; Η απάντηση είναι πάντοτε «υπέροχα»!

Η πρόκληση της συναισθηματικής έναντι της συμμετοχικής προσέγγισης αποτελεί ένα πεδίο σύγκρουσης για τους περισσότερους επαγγελματίες. Αν κατορθώσετε να γείρετε την πλάστιγγα προς ένα συμμετοχικό σύστημα, θα έχετε θέσει τις βάσεις για αυξημένη παραγωγή. Ένας λόγος που μας οδηγεί στη «συναισθηματική παγίδα» και μας απομακρύνει από ένα οργανωμένο μοντέλο συμπεριφοράς είναι η σύγχυση που επικρατεί σε σχέση με την παρακίνηση. Οι περισσότεροι κλάδοι συγχέουν το κίνητρο με το ερέθισμα. Το κίνητρο συχνά ορίζεται ως συναίσθημα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία. Πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να συνειδητοποιεί την αξία του.

Η παρακίνηση είναι συνώνυμο του αυτοσεβασμού. Το άτομο που διαθέτει κίνητρα, ενδιαφέρεται, πιστεύει και σέβεται τον εαυτό του και την αξία που αντιπροσωπεύει. Το κίνητρο δεν εξαρτάται από τα αισθήματα, αλλά από τον τρόπο που κανείς ενεργεί προς τον εαυτός του. Το μόνο πρόσωπο στον κόσμο που μπορεί να σας παρακινήσει είστε Εσείς.

Η διέγερση αποτελεί μια εξωτερική εμπειρία. Το φαγητό, η μουσική, η αναγνώριση, ο αθλητισμός, οι όμορφοι άνθρωποι, όλα αυτά μπορούν να αποτελούν ερεθίσματα, αλλά όχι κίνητρα. Οι ιδιαίτερα επιτυχημένοι επαγγελματίες καταβάλλουν το τίμημα και διαχωρίζουν προσεκτικά ανάμεσα στο εσωτερικό κίνητρο και το εξωτερικό ερέθισμα. Η καριέρα που στηρίζεται στο κίνητρο, θεμελιώνεται στις συμπεριφορές/δράσεις. Η επιλογή είναι καθοριστικής σημασίας. Ίσως η καριέρα σας απαιτεί σταθερότερες βάσεις.

Είναι δύσκολο να βάλετε νέα θεμέλια, όμως είναι ακόμη δυσκολότερο και έχει μεγαλύτερο κόστος να συνεχίσετε να στηρίζεστε σε συναισθηματικές βάσεις. Αξιολογήστε το συναισθηματικό σας ισοζύγιο. Έχετε την πολυτέλεια να νοιώθετε όπως νοιώθετε;

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 210 9594121 & 165


2 Comments

2 Σχολια

 1. Manos

  Jun 23, 2008 at 12:29 AM

  βρισκω αρκετα ενδιαφερον το κειμενο

 2. cabadak

  Dec 18, 2009 at 4:04 PM

  Η ζωή, ωστόσο, κάποιες γενικές πληροφορίες και επιστημονικά επιχειρήματα σχετικά με την ενέργεια και ένα απείρως μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν μόνο μια πεπερασμένη ποσότητα ενέργειας και μπορούν να συγκεντρωθούν με βάση πληροφορίες που προτείνουν.Περιορισμένους πόρους και το περιεχόμενο για μια ζωή αιώνια πτώση πρέπει να έχει γνώσεις.Αυτό το είδος της συνείδησης μπορεί να υφίσταται επ ‘αόριστον συνθήκες έχουν οριστικοποιηθεί.
  https://www.cabadak.com

  Daha iyi bir çeviri öner

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 7 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Million Dollar Round Table!
Τέσσερις Δεξιότητες για Υψηλή Απόδοση!! https://www.insurancedaily.gr/million-dollar-round-tabletesseris-dexiotites-gia-ypsili-ap/